ACTUALITATE 8 mai 2017

Programul de înregistrare gratuită în Sistemul de cadastru și carte funciară continuă și în acest an

de Iulia Drăghici - Taraș | 3313 vizualizări

Primăriile primesc mai mulți bani decât anul trecut

Terenurile, clădirile și apartamentele din județul Covasna vor putea fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară din România dacă primăriile vor încheia, în această lună, contracte de finanțare cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna.

Fiecare unitate administrativ teritorială primește în acest an, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016. „Totodată, potrivit modificărilor aduse Legii nr. 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, începând cu anul 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd fondurile alocate dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului”, arată un comunicat de presă transmis de OCPI Covasna.

„În această perioadă, OCPI Covasna organizează întâlniri cu primarii, cu persoanele autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică și cu notarii publici. La fel ca în 2016, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor din extravilan și a terenurilor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz). (...) Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, și prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanțare încheiat de OCPI Covasna cu fiecare UAT solicitant.

Contractele de finanțare între OCPI Covasna și UAT-uri vor fi încheiate la sfârșitul lunii mai 2017. După semnarea contractelor de finanțare, UAT-urile vor încheia contracte de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică.

Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi derulată de UAT-uri, iar transferul fondurilor către primării va fi efectuat după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate”, transmite aceeași sursă.

Belin, Ilieni, Lemnia, Sfântu Gheorghe, Vâlcele și Zagon sunt localitățile județului Covasna care au lucrări finalizare în câte un sector cadastral, potrivit  OCPI.

Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI în sumă de 4.050.885 mii lei (aproximativ 900 mil. euro), din fonduri externe nerambursabile obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cuantum de 1.408.010 mii lei (aproximativ 312 mil. euro).

De asemenea, în cadrul PNCCF lucrările de înregistrare sistematică pot fi finanțate din bugetele locale ale UAT-urilor.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.