ACTUALITATE 12 octombrie 2014

Programul de evaluare a sănătăţii a luat sfârşit

de Covasna Media | 79 vizualizări

Sute de persoane au fost testate în zona Baraoltului

În cadrul celui de-al doilea program de evaluare a sănătăţii, grupul de medici ai Spitalului Hetényi Géza din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok au efectuat timp de patru zile 2.597 de teste la peste 800 de persoane din judeţul Covasna. Programul de evaluare a fost organizat ca urmare a parteneriatului de înfrăţire dintre judeţele Covasna şi Jász-Nagykun-Szolnok şi s-au efectuat investigaţii pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular, consultaţii în domeniile cardiologie, dermatologie, pediatrie, ecografie şi oftalmologie, precum şi terapii prin mişcare şi teste pentru determinarea densităţii osoase.

La conferinţa de presă referitoare la evaluarea programului, primarul oraşului Baraolt, Lázár-Kis Barna, a spus: „În această săptămână, specialiştii din Ungaria au efectuat investigaţii medicale la Vârghiş şi Căpeni şi au evaluat starea de sănătate a locuitorilor, trimiţându-i, după caz, la medicul specialist pentru investigaţii suplimentare. Am fost încântaţi să aflăm că locuitorii din zona Baraoltului au grijă de sănătatea lor, în ciuda faptului că trăim într-o zonă izolată.”

„Anul trecut, în cadrul programului lansat împreună cu judeţul Jász-Nagykun-Szolnok, judeţ înfrăţit cu Covasna, specialiştii au efectuat investigaţii medicale eficiente în localităţile Brateş, Pachia, Telechia şi Comandău. Anul trecut, screeningul a salvat viaţa unui pacient” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna. El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de spitalul din Ungaria şi faţă de Autoguvernarea Judeţului Jász-Nagykun-Szolnok, precum şi faţă de promotorii acţiunii, dr. Lőrincz Ambrus şi Leoczki Ildikó, asistentă medicală principală. Şi în acest an s-au găsit medici de familie entuziaşti care au fost dispuşi la muncă suplimentară, ca medicii dr. Ágoston István şi dr. Szilágyi Ferenc. „Cooperarea s-a dovedit iarăşi avantajoasă şi ne dorim să o continuăm şi în viitor. Scopul nostru este ca programul să fie accesibil şi în alte zone ale judeţului” – a mai spus Tamás Sándor.

Dr. Lőrincz Ambrus, specialist cardiolog, a adus la cunoştinţa celor prezenţi că: „Ne bucurăm de faptul că o astfel de vizită poate fi organizată în cadrul colaborării dintre cele două judeţe înfrăţite. Am venit pentru a patra oară în zona asta, cu o echipă sincronizată. Ne-a părut bine să constatăm buna pregătire a medicilor de familie, capacitatea lor de a cunoaşte şi controla pacienţii cu acele posibilităţi pe care le au aici, precum şi atitudinea lor faţă de pacienţi”. Din evaluarea prezentată de medicul primar a reieşit că este mare nevoie de teste de screening: la evaluare s-au prezentat pacienţi care au a vizitat cabinetul medical de 15 ani sau care au venit doar să-şi testeze starea de sănătate. Medicii specialişti au examinat o fetiţă de zece ani despre care s-a constatat că nu vede deloc cu un ochi, de asemenea au descoperit şase cazuri de boli tumorale.

Potrivit dr. Szilágyi Ferenc, medic de familie din Vârghiş, rezultatul muncii prestate de medicii din Ungaria se vede încă de pe acum, pentru că pacienţii se prezintă deja în continuu la medicul de familie pentru tratarea bolilor respective. El a mai adăugat că vor încerca să prelucreze în termen de două-trei săptămâni datele obţinute în urma evaluării stării de sănătate.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.