Programaţi-vă bolile!
Doar 20 de pacienţi pot fi consultaţi zilnic la medicul de Familie
Consultațiile neprogramate și rețetele nu mai sunt la îndemână după intrarea în vigoare a noilor prevederi contractuale privind medicii de familie, iar programările sunt făcute deja până la sfârșitul lunii și chiar în luna mai.
Președintele Asociației Medicilor de Familie din județ, dr. Șereș Lucia, spune că zilnic un medic de familie are voie să consulte 20 de persoane, în interval de 5 ore, din 15 în 15 minute, iar acest lucru este posibil numai pe baza unor programări prealabile – în cazul cronicilor și cu 30 de zile înainte.
„Bineînțeles că această metodă nu este bine primită, pacienții unii nu știu că trebuie să se programeze, noi primim reproșurile, deși nu avem nicio vină”, a spus dr. Șereș, explicând că înainte de aceste prevederi zilnic un medic elibera 40 – 50 de rețete, la cei care aveau în evidență mulți cronici, și 30 – 40 la copii, aceste date și în funcție de perioada din an.
Potrivit președintei Asociației Medicilor de Familie, programarea reprezintă o metodă bună, dar limitarea drastică la 20 de persoane pe zi nu este nicidecum benefică, în condițiile în care adresabilitatea populației este mult mai mare.
Astfel, pacienții vor fi nevoiți ca dacă au anumite probleme să meargă direct la spital, sau la urgență, sau să fie trimiși aici de medicul de familie.
Noul contract cadru intrat în vigoare de la 1 aprilie prevede ca fiecare medic de familie să acorde consultanță medicală unui număr de 20 de pacienți pe zi. Doar aceștia beneficiază de decontări din partea Casei de Asigurari de Sănătate. Al 21-lea este bun de plată, pentru că CAS nu mai decontează serviciile.
Ana Sidon