ACTUALITATE 11 iulie 2011

Produsele contrafăcute, pericol pentru economie şi sănătate

de Monica Vrânceanu | 485 vizualizări
Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) anunţă printr-un comunicat de presă că în ultimii zece ani încălcările în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală au crescut la cote alarmante, cu implicaţii grave pentru consumatori, guverne şi sectoarele industriale, comerţul şi investiţiile în cercetere fiind sub ameninţarea crescândă a producţiei de astfel de mărfuri la scară industrială. Potrivit ANV, principalul motiv al exploziei

Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) anunţă printr-un comunicat de presă că în ultimii zece ani încălcările în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală au crescut la cote alarmante, cu implicaţii grave pentru consumatori, guverne şi sectoarele industriale, comerţul şi investiţiile în cercetere fiind sub ameninţarea crescândă a producţiei de astfel de mărfuri la scară industrială. Potrivit ANV, principalul motiv al exploziei de mărfuri contrafăcute îl reprezintă profiturile foarte mari obţinute de către cei implicaţi în contrafacere şi piraterie,  comparativ cu riscul scăzut pe care îl implică această activitate.

În ceea ce priveşte consecinţele, ANV arată că printre cele mai grave se numără creşterea riscului la care sunt expuşi cetăţenii ca rezultat al utilizării bunurilor contrafăcute - medicamentele, produsele alimentare, băuturile, care pot fi periculoase pentru sănătate, dar şi produsele care atentează la securitatea celor care le utilizează, de exemplu piesele de schimb pentru autovehicule sau avioane.

În 2009 Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat că la nivel internaţional comerţul cu mărfuri contrafăcute şi pirat reprezenta în 2007 peste 250 miliarde de dolari, mai mult decât suma PIB-urilor a 150 de economii.

Conform Raportului anual al Comisiei Europene pentru anul 2009 privind acţiunile autorităţilor vamale ale UE în vederea respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), serviciile vamale ale UE au intervenit în 43.500 de cazuri însumând în total 118 milioane de produse despre care exista suspiciunea că sunt contrafăcute sau piratate. Potrivit raportului, în prezent sunt  contrafăcute tot mai multe articole de folosinţă zilnică, parte din ele potențial periculoase pentru cetățeni - medicamentele, pastele de dinți, cosmeticele sau aparatele de uz casnic. Se pare că principala sursă de produse contrafăcute o constituie China, însumând 64% din totalul de articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

 

Închisoare până la 3 ani sau amendă până la 150.000 lei

Având în vedere necesitatea abordării în mod eficient a contrafacerii şi pirateriei de către autorităţile vamale, Comisia Europeană a adoptat un plan de acţiune vamală de combatere a încălcărilor în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală pentru perioada 2009 -2012. Acest plan îşi propune îmbunătăţirea legislaţiei existente, consolidarea colaborării operaţionale între autorităţile vamale ale UE, îmbunătăţirea cooperării cu titularii de drepturi, extinderea cooperării internaţionale în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi îmbunătăţirea măsurilor de informare şi sensibilizare a consumatorilor cu privire la consecinţele, uneori dramatice, asociate bunurilor contrafăcute.

Din datele oferite de ANV reiese că din 2008 şi până în 2010 a crescut numărul de cazuri cu mărfuri contrafăcute descoperie de ANV. ANV România s-a alăturat luptei împotriva produselor contrafăcute, tiprind versiunea în limba română a mai multor postere  în care a fost inserată totodată legislaţia naţională în acest sens: „Deţinerea în vederea comercializării de produse contrafăcute se pedepseşte cu închisoare până la 3 ani sau cu amendă până la 150.000 lei”.

Posterele au fost distribuite Direcţiilor Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Direcţiilor Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale şi Birourilor Vamale pentru a fi afişate în locuri cu vizibilitate maximă pentru cetăţeni. În ceea ce priveşte destinaţia bunurilor contrafăcute, reţinute de ANV, mărfurile dovedite că  aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală pot avea următoarele destinaţii: distrugerea, conform normelor legale in vigoare; predarea cu titlu gratuit, în funcţie de natura bunurilor, către instituţii din domeniul ocrotirii sociale, organizaţii sau asociaţii nonprofit cu caracter umanitar, asociaţii ori cluburi sportive, instituţii de învătământ sau persoane fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, dacă există acordul scris al titularului dreptului şi dacă sunt mărfuri apte pentru consumul sau uzul persoanelor fizice, cu conditia de a nu fi comercializate.

Dacă autoritatea vamală a reţinut mărfuri pentru care a avut suspiciune că încalcă anumite drepturi de proprietate intelectuală şi, în urma aplicării procedurii prevăzute se dovedeşte că mărfurile respective sunt originale, acestea sunt eliberate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.