Producătorii covăsneni de cartofi reduc suprafețele culturilor
Pentru producătorii din România, cultivarea cartofilor tinde să nu mai fie rentabilă, în special din cauza faptului că în punctele de desfacere din țara noastră se comercializează mulți cartofi de import. Astfel, numeroși producători de cartofi se reorientează, optând pentru alte tipuri de culturi. „În privința faptului că agricultorii se reorientează, trebuie să avem în vedere mai mulți factori. Unul dintre aceștia este într-adevăr importul. Supermarketurile, fiind lanțuri comerciale din afara țării, preferă de multe ori să comercializeze produse agricole din țara lor de proveniență. Pe urmă, producătorii au constatat că, din ultimii patru ani, trei au fost ani în care au ieșit în pierdere. Este deci o problemă strict economică. N-ai cum să reziști când ești mereu în pierdere” – ne-a spus președintele Asociației Producătorilor de Cartofi din Covasna, Romulus Oprea, care a mai precizat că, în anul precedent, la nivel european a existat o supraproducție de cartofi, ceea ce a condus la practicarea dezavantajoasă a unui preț de dumping.
O altă problemă cu care se confruntă producătorii de cartofi este aceea că producția de sămânță românească n-a fost sprijinită de Guvern. „Anul trecut am avut ridicola cifră de 388 ha de cartofi pentru sămânță certificată în toată țara, din care 120 în Covasna” – a precizat Oprea, care ne-a spus că din cele 388 ha rezultă o producție de 10.000 de tone, iar necesarul la nivel național este de aproximativ 300.000 de tone. Anul acesta, însă, fermierilor li s-a promis un sprijin cuplat la cartoful pentru sămânța certificată ceea ce înseamnă că există șanse ca suprafața să se tripleze.
În Covasna sunt furnizorii principali pentru supermarketuri
Deși la nivel național mulți fermieri se reorientează, îndreptându-se adesea către culturile de soia, în Covasna, producătorii de cartofi reduc doar suprafețele în încercarea de a nu ieși în pierdere. „Județul nostru – raportez cu mândrie – dă tonul la cartofi. Covasna este județul de top. În Covasna sunt furnizorii principali pentru supermarketuri” – ne-a declarat Romulus Oprea.
Orientarea către culturile de soia are dezavantajele ei, pentru că soia este o plantă care se cultivă greu, fiind ușor invadată de buruieni. „Uniunea Europeană nu acceptă culturile de soia modificată genetic, care este rezistentă la ierbicid, ceea ce înseamnă că nu se pot face producții mari” – a precizat președintele Asociației Producătorilor de Cartofi.
Afacerea cu cartofi nu este întotdeauna în avantajul producătorilor. Pentru o cultură de cartofi de consum cu sămânță normală, investiția este de 15.000 lei/ha. Dacă se produc 30 de tone, se ajunge la un preț per kg de aproximativ 50 de bani (cu TVA inclus). Cu cât producția este mai mare, cu atât prețul per kg este mai mic, iar ceea ce se vinde sub valoarea de 50 de bani reprezintă o pierdere. Fermierii de rând ajung uneori să vândă cartofii chiar și cu 25 de bani per kg. Cei care au mai mult de câștigat în această ecuație sunt intermediarii dintre ei și comercianți. „În orice caz, când vine vorba de profit, fermierii ies mereu în pierdere. De altfel, în prezent există în toată Europa discuții referitoare la împărțirea echitabilă pe lanțul de desfacere, astfel încât să existe un echilibru la nivel de profit între producători și comercianți” – a adăugat Oprea.