Problema câinilor comunitari, din nou vizibilă la Sfântu Gheorghe
Pe mai multe străzi din municipiul Sfântu Gheorghe, au fost observați, hoinărind în grup, opt câini vagabonzi. În mediul online, a pornit o adevărată dezbatere în ceea ce-i privește, cu opinii pro sau contra eutanasiere. Deși acești câini nu reprezintă un pericol, cel puțin deocamdată, răspunsul oficial al Adăpostului public de câini din Câmpul Frumos îi poate liniști pe cei mai mulți dintre internauți: „sunt în curs de capturare”, a spus, pentru redacția noastră, Balázsi Csaba, administratorul adăpostului.
Zilele trecute, un cetățean din Sfântu Gheorghe ne-a trimis un videoclip care arată cum grupul de câini a fost văzut pe strada Narciselor din municipiu. Tot acesta ne-a spus și că atunci când a sesizat autorităților problema, s-a lovit de indiferență.
„Am sunat la primărie, am spus pe scurt situația și am fost rugat politicos să revin cu un telefon în 10 minute apoi nu mi s-a mai răspuns la telefon. Sper să nu vă loviți de aceeași lipsă de interes de care m-am lovit și eu”, ne-a mai scris cetățeanul.
Am încercat să contactăm administratorul public al orașului pentru un punct de vedere privind această problemă a câinilor comunitari, atât telefonic, cât și prin mesaje, dar n-am avut niciun succes.
Astfel că ne-am interesat la „Serviciul public pentru gestionarea câinilor fără stăpân” de la Câmpul Frumos, iar administratorul adăpostului, Balázsi Csaba, ne-a asigurat că „sunt în curs de capturare” și, chiar dacă nu mai sunt locuri în adăpost, aceștia „trebuie capturați, ridicați cât mai repede de pe străzi”.
Totodată, președinta Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Kinga Pora, ne-a spus că soluția cea mai bună pentru această situație este sterilizarea animalelor și, astfel, reducerea înmulțirii lor. Se face gratuit în două cabinete veterinare din Sfântu Gheorghe, dar, din păcate, nu există interes.
„Este o problemă foarte gravă. În adăposturi nu sunt locuri. Acei câini se plimbă de mult timp prin oraș. Sunt câini care nu fac nimănui nimic. S-au adunat împreună, le e foame, le e sete. Oamenii le mai dau de mâncare, dar nu le dau și apă. Aceștia sunt câțiva din cartierul Őrkő și alți vreo trei-patru care umblă demult prin oraș, din iarnă. Dar nu fac nimic, săracii. Le e doar foame și vor apă. Soluția ideală pentru toată lumea ar fi să mărească adăpostul public și să oblige stăpânii să ducă animalele la sterilizat. Adăpostul public e plin de pui. Imediat vor fi 30 de pui, că sunt aruncați pe ici pe colo. Și se adună, și se adună, dar până când și, mai ales, unde? Și nici faptul că îi tot adunăm nu rezolvă problema. Soluția ar fi sterilizarea. Stăpânii sunt problema. Pentru că nu fac absolut nimic. E mai bine să se înmulțească și apoi îi aruncă pe ici, pe colo, că poate îi găsește cineva. Se fac sterilizări gratuite în două centre. Într-o zi, din patru programări s-au prezentat doar doi. Ce putem face mai mult de atât? Eu îi îndemn pe oameni să pună apă în jurul blocurilor, dar asta chiar nu rezolvă problema. Rezolvă doar atât, că nu mor de sete, în căldură. Foarte mulți au răspuns apelului nostru pentru adopție, la începutul anului. Au ajutat mulți, oameni care aveau deja 12 câini au mai luat din adăpost ca să nu fie eutanasiați. Am făcut tot posibilul să rezolvăm problema. Dar mai mult nu știu ce pot să fac. Nici eu nu mai am loc, efectiv”, ne-a spus președinta Asociației AMY, Kinga Pora.
În mediul online, s-a pus problema că patrupezii observați în aceste zile ar fi câini adoptați, dar care sunt părăsiți de către stăpânii lor după un timp și lăsați din nou liberi pe străzi. Kinga Pora însă ne-a dezvăluit că nu este vorba de așa ceva. O îngrijitoare a adăpostului de la Câmpul Frumos care lucrează acolo de aproximativ zece ani, îi cunoaște pe toți patrupezii și i-a confirmat că nu sunt și n-au fost niciodată în adăpost.
La începutul acestui an, au apărut informații în spațiul public conform cărora peste 20 de căței de la adăpostul din Câmpul Frumos ar fi trebuit să fie eutanasiați ca să elibereze boxele pentru alți patrupezi care urmau să fie capturați de pe străzi. Dar în urma inițiativei voluntarilor Asociației AMY, care au pornit o petiție numită „Oprește eutanasierea în masă a câinilor fără stăpân din Sfântu Gheorghe!”, cu scopul extinderii capacității adăpostului pentru câini de la Câmpul Frumos, au fost adoptați și salvați aproximativ 80 de câini.
Pe de altă parte, problema câinilor comunitari pare că și-a găsit deja rezolvare în Târgu Secuiesc. Președintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Benji”, Forró Béla, spune că în prezent, pe raza municipiului, nu mai există câini comunitari. Acesta este de părere că problema poate fi rezolvată prin studierea mai atentă a fenomenului câinilor vagabonzi, dar mai ales prin găsirea proprietarilor care sunt responsabili de viețile animalelor. Deținătorii de câini care i-au lăsat pe stradă au fost găsiți și trași la răspundere, spune Forró Béla, iar astfel, numărul câinilor vagabonzi a fost diminuat.
A contribuit și Daniela Luca
Sursa foto: Facebook / Kiss András István