ACTUALITATE 26 octombrie 2014

Primul parc stelar internaţional din ţară, în Munţii Bodoc-Baraolt

de Agerpres | 321 vizualizări

Asociaţia Vadon din Sfântu Gheorghe va amenaja în Munţii Bodoc-Baraolt primul parc stelar din ţară acreditat internaţional, unde turiştii vor putea observa corpurile cereşti fără a fi deranjaţi de poluarea luminoasă.

Directorul executiv al asociaţiei, Demeter János, a declarat că ideea acestor parcuri stelare a pornit din Statele Unite ale Americii (SUA), unde, din cauza poluării luminoase, cerul înstelat aproape a dispărut din viaţa locuitorilor marilor oraşe.

În SUA, oamenii şi-au dat seama că odată cu dezvoltarea oraşelor, aspectul cerului înstelat dispare din viaţa cotidiană a omului din cauza poluării cu lumină a cerului. (...) Noi nu avem zgârie-nori, deci nu suntem în aceeaşi situaţie, dar cert e că, dacă nu suntem atenţi, şi la noi poluarea cu lumină poate deveni un pericol real. (...) Dacă vă urcaţi pe Pivniţa Uriaşului (un deal în apropierea comunei Moacşa cu o largă perspectivă asupra depresiunii – n.r.) şi vă uitaţi spre Braşov, la prima vedere e frumos, se văd localităţile din jur, se vede oraşul, dar dacă vreţi să vedeţi cerul înstelat noaptea nu prea aveţi ce vedea în direcţia respectivă, pentru că poluarea cu lumină deranjează foarte mult. (...) S-a ajuns la concluzia că a avea un cer întunecat şi plin de stele este o valoare inestimabilă a unei comunităţi, a unui judeţ sau a unei ţări, care trebuie protejat. (...) Deocamdată, în judeţul Covasna ne bucurăm de multe locuri cu cer înstelat şi ne-am gândit să creăm un parc stelar internaţional”, a declarat Demeter János.

El a menţionat că membrii asociaţiei, cu sprijinul unor astronomi din Ungaria, au început să facă măsurători pentru găsirea celor mai adecvate locuri în care ar putea fi amplasat acest parc. În opinia lor, zona ideală ar fi situl natural aflat în Munţii Bodoc-Baraolt, care însumează circa 56.000 de hectare.

Deocamdată suntem în stadiul de a identifica acele puncte care ar putea să fie interesante, trebuie să facem măsurători, fotografii speciale pentru ca să ne dăm seama de unde vine poluarea cu lumină şi să găsim locurile cele mai adecvate. (...) Va fi un punct central în acest parc, dar şi mai multe locuri unde se pot organiza excursii de noapte cu turiştii, 'înarmaţi' cu telescoape şi diverse obiective optice pentru a putea observa cerul înstelat, unde se pot ţine prezentări de către specialişti. Sunt o droaie de evenimente astronomice care trec peste noi fără să ştim sau fără să avem timp să se observăm”, a mai spus directorul Vadon.

Potrivit acestuia, documentaţia va fi întocmită până la primăvară şi va fi înaintată International Dark-Sky Association (IDA) pentru a primi statutul de „parc internaţional al cerului înstelat”, iar proiectul va putea fi demarat în a doua parte a anului viitor.

Demeter János a mai spus că în Ungaria există două astfel de parcuri stelare, iar ideea a fost preluată de la astronomii maghiari.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.