Primul membru din Transilvania al Academiei Internaționale de Heraldică
Președintele Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, cu sediul la Sfântu Gheorghe, dr. Szekeres Attila István, heraldist, doctor în istorie, a fost ales membru plin al Academiei Internaționale de Heraldică, după ce în 2017 devenea membru asociat al instituției. Acesta este primul specialist din Transilvania, membru al Academiei Internaționale de Heraldică, fondată în 1949 la Paris, din 1965 având sediul la Geneva.
Adunarea generală a Academiei a avut loc la Lund, în Suedia în data de 17 august. Szekeres Attila István a fost înștiințat despre rezultatul alegerii sale de către Elizabeth Roads, președintele Academiei în data de 21 august.
Dr. Szekeres Attila István are o vastă experiență profesională internațională. El a participat la numeroase congrese, conferințe, colocvii internaționale, la care a prezentat întotdeauna subiecte legate de Transilvania. Iată câteve dintre ele: cel de-al 2-lea Colocviu Internațional de Genalogie, Heraldică și Vexilologie, organizat în perioada 9-11 iunie la Vilnius, cu comunicarea „Din Transilvania în Lituania – Aspecte heraldice, sigilografice și numismatice în timpul domniei principelui Ștefan Báthory”; la Conferința Internațională „Vilnius și alte capitale din Europa în prisma științelor auxiliare ale istoriei”, organizat în perioada 14-16 iunie la Vilnius cu comunicarea „Clujul – Fosta capitală a Transilvaniei în prisma sigilografiei și heraldicii”; cel de-al 29-lea Congres Internațional de Vexilologie organizat în perioada 11–15 iulie la Ljubljana, cu comunicarea „Steaguri istorice din Transilvania”, la cel de-al 34-lea Congres Internațional de Genealogie și Heraldică organizat la Madrid în perioada 20–23 octombrie 2021 cu comunicarea „Manifestarea prin heraldică a structurilor sociale de la începutul epocii moderne din Transilvannia”, la cel de-al 11-lea Colocviu Internațional de Genealogie organizat la Varșovia în perioada 2-4 iulie 2019 cu comunicarea „Reprezentarea heraldică a membrilor familiei Bathory de pe tronul Transilvaniei”; la cel de-al 33-lea Congres Internațional de Genealogie și Heraldică organizat în Franța în orașul Arras în perioada 2–5 octombrie 2018 cu comunicarea „Calea stemei Transilvaniei din stema Ungariei în stema României după Primul Război Mondial”; la cea de-a 4-a Conferință Europeană IHW de Heraldică și Vexilologie în orașul Cieszyn Polonia în perioada 6–8 septembrie 2018 cu comunicarea „Modificări aduse stemelor administrative de pe teritoriul Ținutului Secuiesc după unirea Transilvaniei cu România; la cea de-a 27-a ediție a Congresului Internațional de Vexilologie în perioada 07–11 august 2017 la Londra cu comunicarea: „Evoluția steagului comunității secuiești în ultimele patru secole”; la cea de-a 32-a ediție a Congresului Internațional de Genealogie si Heraldică în perioada 10–16 august 2016 la Glasgow cu comunicarea „Evoluția stemei comunității secuiești de la începuturi până în zilele noastre”; la cea de a 2-a Conferință Europeană IHW de Heraldică și Vexilologie în perioada 4–6 septembrie 2014 la Cieszyn, Polonia cu comunicarea: „Stemele regelui Vladislav al II-lea Jagiello în Transilvania”, la cea de a 4-a ediție a Conferinței Internaționale de Sigilografie în perioada 22–24 noiembrie 2013 la Kiev cu comunicarea „Soarele și semiluna în sigiliul comunității secuiești”, etc.
Szekeres Attila István este președintele fondator al Asociației de Heraldică și Vexilologie din Transilvania, care în ianuarie 2015 a dobândit personalitate juridică. Datorită vastei sale activități pe plan internațional, în 2019 Asociația a devenit membră a Confederației Internaționale de Genealogie și Heraldică, iar în 2022 a Federației Internaționale a Asociațiilor de Vexilologie, fiind singurul membru activ al FIAV din regiune (incluzând România, Ungaria, Slovacia și Serbia).
Asociația de Heraldică și Vexilologie din Transilvania îți exprimă gratitudinea tuturor celor care au sprijinit organizația, făcând posibilă participarea președintelui ei la conferințe internaționale, printre care cei mai de seamă sunt Consiliul Județean Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.
Sursa: comunicat de presă, Asociația de Heraldică și Vexilologie din Transilvania
Foto: Kocsis B. János