ACTUALITATE 11 decembrie 2012

Primele de sărbători – între amintiri și speranțe

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 464 vizualizări
Majoritatea bugetarilor se bucură că mai au locuri de muncă şi nici măcar nu speră la vreo „atenţie” la sfârşit de an. Pe vreme de criză, primele de sărbători rămân în general un vis frumos pentru cei mai mulți dintre angajați și mai ales pentru cei din sistemul bugetar.

Majoritatea bugetarilor se bucură că mai au locuri de muncă şi nici măcar nu speră la vreo „atenţie” la sfârşit de an.

Primele de sarbatori – intre amintiri si sperantePe vreme de criză, primele de sărbători rămân în general un vis frumos pentru cei mai mulți dintre angajați și mai ales pentru cei din sistemul bugetar. Dacă până prin 2008 Sărbătorile de iarnă veneau cu câteva prime sau măcar cadouri, de atunci încoace și inclusiv în acest an cei mai mulți angajați spun că se bucură că mai au unde lucra pentru a avea un venit, darămite să mai spere la vreo primă.

În instituțiile publice, primele de Sărbători sunt fie o amintire dragă, fie ceva absolut necunoscut.

La Prefectura Covasna nici nu s-au dat vreodată și nici nu se vor da prime, ba mai mult, instituția nu dispune nici măcar de fonduri din care să acopere cadourile pe care le va da copiilor care vor veni la colindat.

„Nu suntem ca la primării, să aruncăm cu bani de prime... Noi am strâns bani, fiecare, ca să avem cu ce cumpăra câte ceva pentru copiii care vor veni la colindat, şi pentru asta le mulțumesc colegilor mei din Prefectură. Dar niciodată nu am avut bani pentru prime, acest termen e o necunoscută pentru noi”, a declarat prefectul Codrin Munteanu.

Nici angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna nu au văzut vreodată vreo primă. Potrivit comandantului ISU, György Alfons, astfel de prime – fie ele de Crăciun sau „bani de porc” nu au existat niciodată aici, însă până acum trei ani exista totuși un fond de recompense.

„Din fondul de recompense puteam să dăm câte o sumă celor cărora le recunoșteam anumite merite profesionale; au fost ani în care am împărțit banii și am dat la fiecare, dar de trei ani încoace nici fondul acesta nu-l mai avem, așadar nici vorbă de vreo primă sau vreun stimulent”, a explicat György Alfons.

Tot fără prime vor pleca acasă de Sărbători și angajații APIA, și la fel au plecat și anul trecut. Directorul APIA Covasna, Angela Negoiță, spune că fondurile instituției sunt prea mici pentru a-și permite luxul primelor.

„Am făcut tot anul economii și facem și acum, la final. Nici măcar felicitări către alte instituții nu vom mai trimite în mod tradițional, tipărite și prin plic – costă felicitările, costă și Poșta. Așa că le vom trimite prin e-mail: e mai ieftin, e ecologic și modern”, a mai spus Angela Negoiță.

Nici la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna situația nu e mai bună: directorul Kelemen Tibor spune că în actualele condiții de criză cei de la AJOFM se bucură că mai au locuri de muncă și-și primesc salariile la timp, așa că nici măcar nu speră la prime. În aceeași situație se află și angajații Consiliului Județean Covasna, dar și polițiștii de la IPJ.

La Primăria Sfântu Gheorghe situația este incertă, primarul Antal Árpád fiind plecat din țară și fiind singurul care poate oferi date exacte în legătură cu primele funcționarilor.

Din sectorul bugetar, poate doar cadrele didactice pot considera că vor primi prime prin sumele de bani de cărți pe care le-au câștigat în instanță.

Prime şi petreceri în sectorul privat

În sistemul privat, situația e puțin diferită: în vreme ce unii patroni nu vor da prime angajaţilor la acest sfârşit de an, alții dau prime consistente sau organizează petreceri pentru angajați.

Adrian Băjan, reprezentantul unei instituții bancare, spune că deocamdată nu se știe nimic despre prime, dar acestea nu sunt total excluse, din moment ce anul trecut s-au acordat.

Pe de altă parte, Aurel Bote, proprietarul unei firme de distribuție din Sfântu Gheorghe, spune că nu a acordat niciodată prime, însă își răsplătește angajații cu câte o petrecere „microrevelion” la fiecare final de an.

Sunt și câțiva patroni care le oferă angajaților diferite recompense cu ocazia Crăciunului. Cele mai populare metode de recompensare anul acesta par a fi tichetele cadou. Patronul unei firme din Sfântu Gheorghe le-a oferit angajaților astfel de tichete pentru că, spune el, în cazul acestor produse impozitul este mai mic. „Dacă le dădeam oamenilor bani, plăteam foarte mult la stat, așadar mi s-a părut mai convenabil să ofer câteva tichete cadou, pe care le pot folosi pentru cumpărarea celor necesare pentru masa de Crăciun, dar nu numai. Aceste tichete sunt acceptate și în alte magazine, de la încălțăminte sau haine la decorațiuni, se pot cumpăra de toate” – spune patronul.

Firmele mai mari oferă bani

Criză sau nu, unele firme care au vechime de câteva decenii își permit să își recompenseze angajații cu sume de bani, acele prime de Crăciun la care tânjește orice angajat. Administratorul unei societăți de panificație ne-a spus că la fel cum a făcut în fiecare an, și acum le va oferi bani de Crăciun angajaților. „Această perioadă a anului ne face pe toți să fim mai buni, inclusiv pe mine. Știu că angajații mei au trudit tot anul și cred că merită o mică motivare pentru ca și la anul să facă la fel. Primele de Crăciun vor fi acordate anul acesta diferențiat în funcție de vechimea angajatului, de randamentul și atitudinea acestuia și pot ajunge la valoarea unui salariu. Cei care sunt mai noi sau nu sunt pe deplin mulțumit de munca lor, vor pleca acasă cu 2-300 de lei” – ne-a declarat administratorul.

Oamenii nu se mai așteaptă la minuni

Fie că am întrebat angajați la stat sau la privat, oamenii spun că nu se mai așteaptă la prime sau cadouri de Crăciun. Lazăr Erika este o vânzătoare la un magazin de cartier și ne-a spus că ultima dată a primit ca primă suma de 300 de lei acum trei ani de zile. „Criza sau altceva i-a făcut pe patroni să uite de banii „de porc”, banii „de miel” sau al treisprezecelea salariu. Ne-am obișnuit deja, nici nu mai avem pretenții. Cu toate acestea m-ar bucura o mică atenție, fie ea cât de nesemnificativă. Ar fi bine și o pungă de dulciuri pentru copii, dar situația este așa cum o știm cu toții, așadar mari speranțe nu ne punem în recompense de sfârșit de an” – spune ea.

Profesorii, funcționarii și ceilalți angajați ai sistemului public spun că au și uitat de prime și recompense și că de fapt își doresc ca măcar salariile să le fie reîntregite. „Nici acei 25% tăiați nu i-am primit încă, așadar ce să ne așteptăm la altceva? Ne descurcăm din ce avem și ne bucurăm că avem unde lucra. E trist că am ajuns să spunem asemenea lucruri, dar de fapt este realitatea în care trăim” – spune o învățătoare.

Până şi cei care au primit recompense anii trecuți și vor primi și în acest an sunt nemulțumiți, şi asta pentru că valoarea primelor scade de la un an la altul. Alexandru lucrează la o firmă de consultanță și ne-a spus că în 2009 a primit o primă de Crăciun de 2.000 de lei, iar anul acesta recompensa a scăzut la 300 de lei. „Chiar eram motivați tot anul să dăm tot ce putem pentru a lua prime cât mai mari la sfârșit de an. Acum știu că sunt într-o situație mai bună decât cei mai mulți cetățeni, care nu primesc nimic, dar nu pot spune că îmi convine faptul că iau cu puțin mai mult de o zecime din prima de acum câțiva ani în condițiile în care prețurile nu merg în jos, ci se scumpesc toate” – ne-a declarat angajatul.

„Până în 2010 am primit câte o primă de 150-200 de lei înainte de Crăciun. Erau bani bineveniți, mai ales că de Sărbători cheltuielile sunt mai mari. În plus, ne dădea un sentiment de utilitate, că ni se recunoștea calitatea muncii, era ca un stimulent. De doi ani încoace însă, n-am mai văzut nimic altceva în afară de salariu și, uitându-mă în jur, mă bucur că am un loc de muncă”, ne-a spus Sorin, angajatul unei firme IT din Sfântu Gheorghe.

„Lucrez în sistemul bugetar de ani de zile și noi n-am primit niciodată prime. Ce am primit și primim şi acum va fi ce ne-au luat din salarii în 2010, procentele acelea... în rest nimic. Până la urmă, asta este, deși nu mi se pare corect pentru că bani de prime, chiar și 50-100 de lei, cred că s-ar găsi dacă s-ar dori”, spune învăţătoarea Anca Simona.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.