ACTUALITATE 27 august 2020

Primele concluzii, după 5 luni de COVID la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 972 vizualizări

Este nevoie de colaborare între spitale, mai ales la nivel local și regional, dar și de remodelarea sistemului de sănătate, în sensul dezvoltării unor centre care să degreveze spitalele de pacienți internați. Acestea sunt concluziile principale ale reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, la 5 luni de la internarea primului caz de COVID-19. 

Primul caz al unui pacient infectat SARS-COV-2 cu diagnostic COVID-19 a fost internat în data de 22 martie, arată datele Spitalului Județean de Urgență Covasna. De atunci și până în 22 august, pe aici au trecut 531 de pacienți care au fost internați. 

Tratamentul s-a mai schimbat, asta și conform recomandărilor OMS-ului. În continuare, la noi în țară se prescrie și se administrează tratamentul antiviral, printre care cu Hidroxiclorochină. În plus, am început să administrăm și noi antiinflamatorii steroide, Dexametazonă. De asemenea, am introdus și tratamentul preventiv cu anticoagulante sau curativ, atunci când este nevoie”, a explicat directorul medical, dr. Roșu Mátyás.

În stare foarte gravă, adică la ATI, au fost 65 de cazuri COVID-19 în această perioadă. 

Pe terapie intensivă, din cei 65 de internați la secția de Terapie Intensivă în total am avut 30 de decedați, 15 din județul Covasna și 15 din județul Brașov. Asta este o rată de succes de peste 50%. Eu cred că este o cifră destul de bună, comparativ cu restul țării”, a mai spus directorul medical. 

La Spitalul de Cardiologie Covasna, în virtutea statutului acestuia de spital suport, în ultima săptămână au fost transferate 9 cazuri de COVID-19, iar în total, până în prezent, 31. 

Pe de altă parte, în ceea ce privește pacienții cu alte patologii decât COVID-19, în spital se aflau miercuri aproape 250 de persoane.  

Astăzi numărul total de pacienți internați în spital este de 248, vorbesc de spitalizare continuă. Astăzi s-au internat 20 de cazuri și s-au externat 24”, a spus managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. 

Concluzii după 5 luni de COVID

După 5 luni, chiar dacă numărul cazurilor de COVID-19 continuă să se modifice, situația este alta, spun reprezentanții spitalului, care se declară mai siguri în primul rând pentru că au învățat cum să se protejeze de virus. 

În prima fază nici noi nu știam cu ce avem de-a face, nici cadrele sanitare și eram speriați, ne era frică de această boală, nu știam cum va evolua pandemia. Încet, încet, între ghilimele, ne-am obișnuit cu această boală, știm cum să ne protejăm pe noi, cum să îi protejăm pe ceilalți pacienți care nu sunt infectați”, a spus dr. Roșu Mátyás. 

Și managerul Spitalului a vorbit despre faptul că primele luni au fost stresante, mai ales că au fost puse sub carantină mai multe secții, din cauza numărului mare de cazuri pozitive în rândul angajaților, însă în prezent situația a fost remediată. 

Primele trei luni au fost cu multe semne de întrebare: ce, cum, unde trebuie să facem? Era un stres și pentru noi și pentru colegii noștri care lucrau pe secție. S-au cristalizat lucrurile, avem experiența aceasta de 5, 6 luni de zile când ne-am confruntat și noi cu fel de fel de situații, inclusiv, carantinarea secțiilor de Terapie Intensivă, respectiv Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie. Am reușit să revenim și să repunem, dacă îmi permiteți această formulare, din nou bazele acestor două secții. Experiențele au fost multe. În această perioadă de o lună, o lună jumătate, în care spitalul nostru funcționează și ca spital județean de urgență, adică și pe patologia de non-COVID, am reușit să fructificăm exact pe direcția de a ne proteja pe noi și pe pacienții noștri”, a spus András-Nagy Róbert. 

În ceea ce privește aspectul lucrurilor care trebuie făcute pentru a îmbunătăți mai departe situația, acesta vorbește despre nevoia degrevării spitalelor de pacienții care pot fi tratați în alte centre sau chiar în policlinică. 

Ce este clar în momentul de față sunt două lucruri: unu – într-o astfel de situație toate spitalele din județ trebuie să lucreze, trebuie să lucrăm în aceeași direcție. Toată lumea trebuie să preia o părticică din felia care înseamnă asistență medicală pe județ – COVID, non-COVID și toate celelalte. Numai dacă ne ajutăm unul pe celălalt putem asigura siguranța tratamentului și asistența medicală din județ. Pe de altă parte, cred că este momentul, privind în viitor la tot ceea ce înseamnă remodelarea sistemului de sănătate, atât la nivel național, cât și la nivel regional, cu decizii cel puțin la nivel guvernamental, să înceapă niște discuții. Dau exemplul cel mai elocvent: sunt multe cazuri care pot fi rezolvate în spitalizare de zi, în regim ambulatoriu, de policlinică, asistență medicală primară, respectiv de specialitate. Acest segment trebuie folosit mai mult. Dar asta înseamnă mai multă resursă financiară alocată, mai ales pe partea de investigații. Pe partea cealaltă, având în vedere numărul de cazuri care pot fi tratate în momentul de față în spitale, având în vedere restricțiile și limitările de distanțare, trebuie să aibă loc gândirea și punerea bazelor acelor instituții suport, care ar trebui să ajute spitalele în această privință, în ideea scăderii ratei de spitalizare și a depresurizării secțiilor din spitale”, a spus managerul. 

Reguli simple, dar importante 

Reprezentanții spitalului au atras din nou atenția și asupra necesității respectării unor reguli simple, ca cea a spălatului pe mâini. 

Pe secția de Pediatrie, în cursul lunii iulie și până în prezent am avut 50 de pacienți, deci copii, cu hepatită de tip A. Majoritatea au fost externați, în prezent avem 4. Pe secția de interne avem 3 adulți confirmați cu hepatită de tip A, care nu pot fi deocamdată externați, pentru că au simptomatologie. Trebuie să vă spun că aceste cazuri, majoritatea, nu sunt din zone defavorizate, ci sunt din orașul Sfântu  Gheorghe. Nu știu cum ne spălăm pe mâini, mai ales în pandemia actuală”, a punctat dr. Roșu Mátyás. 

Din moment ce de șase luni de zile, cel puțin șase luni de zile, deschizi televizorul acasă și vine reclama „spală-te pe mâini”. Și vorbim de 50 de cazuri de hepatită?”, s-a întrebat retoric și managerul András-Nagy Róbert. 

Și Prefectura a făcut miercuri, printr-un comunicat de presă, un nou apel, prin care „solicită cetățenilor precauție, evitarea creării de aglomerații și a deplasărilor inutile, igienizarea/dezinfectarea frecventă a mâinilor, purtarea mijloacelor de protecție individuală, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară”. 

Județul Covasna a atins miercuri pragul de 708 cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, 15 cazuri noi fiind depistate în ultimele 24 de ore. Din totalul de cazuri, 135 sunt active, pentru că sunt înregistrate și 555 de persoane vindecate, respectiv 18 decese. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.