ACTUALITATE 11 decembrie 2009

Prime de criză sau... deloc

de Covasna Media | 580 vizualizări
Criza care ne-a urmărit tot anul i-a speriat pe cei mai slabi de buget - nevoiţi să lase angajaţii fără prime de sărbători, dar [singlepic=706,250,250,,left]în sectorul bugetar se mai găsesc şi instituţii care îşi permit să îşi premieze angajaţii pentru munca depusă de-a lungul anului. Instituţia fie cea mai econoamă, fie care are cei mai mulţi bani, şi care dă anul acesta pentru a doua oară prime, este Consiliul Judeţean (CJ). Prima premiere a fost în luna septembrie, când 115 angajaţi din aproape 150 au primit cca 142.000 de lei în total, fiecare între o mie şi cinci mii de lei. Acordarea acestor prime a fost explicată de conducerea judeţului prin faptul că la începutul anului au întocmit bugetul Consiliului şi al instituţiilor cu 15% mai mic, de unde a rezultat o economisire de 3 milioane de euro, plus fondurile venite în judeţ. În preajma sărbătorilor de iarnă, angajaţii CJ vor primi o nouă primă, în valoare de 200 de lei fiecare, indiferent că este vorba despre personal contractual, funcţionari publici, personal subordonat sau de conducere.

Criza care ne-a urmărit tot anul i-a speriat pe cei mai slabi de buget - nevoiţi să lase angajaţii fără prime de sărbători, dar în sectorul bugetar se mai găsesc şi instituţii care îşi permit să îşi premieze angajaţii pentru munca depusă de-a lungul anului.

Instituţia fie cea mai econoamă, fie care are cei mai mulţi bani, şi care dă anul acesta pentru a doua oară prime, este Consiliul Judeţean (CJ). Prima premiere a fost în luna septembrie, când 115 angajaţi din aproape 150 au primit cca 142.000 de lei în total, fiecare între o mie şi cinci mii de lei. Acordarea acestor prime a fost explicată de conducerea judeţului prin faptul că la începutul anului au întocmit bugetul Consiliului şi al instituţiilor cu 15% mai mic, de unde a rezultat o economisire de 3 milioane de euro, plus fondurile venite în judeţ.

În preajma sărbătorilor de iarnă, angajaţii CJ vor primi o nouă primă, în valoare de 200 de lei fiecare, indiferent că este vorba despre personal contractual, funcţionari publici, personal subordonat sau de conducere.

„Aşa cum ne-am înţeles în ianuarie cu sindicatele şi cum e cuprins în contractul colectiv de muncă şi acordul colectiv, se dau prime de 200 de lei pentru fiecare angajat. Mi se pare corectă această înţelegere, pentru că salariile sunt sub orice critică în administraţie. Îngeraşul vine la fel pentru fiecare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

Şi Antal vrea să „primeze”

Angajaţii din Primăria Sfântu-Gheorghe vor fi şi ei premiaţi de Crăciun, primarul Antal Arpad arătând căşi doreşte să-i răsplătească astfel pe cei care, în ciuda salariilor mici, şi-au făcut treaba cu succes pe parcursul acestui an. Antal Arpad şi liderul Sindicatului Nova Vita la care sunt afiliaţi cei din Primărie, Ferenc Tibor, au purtat deja discuţii pe marginea acestui subiect, urmând ca şefii de compartimente să întocmească listele celor care vor fi premiaţi.

„Primele presupun recompensarea unor merite, de aceea va trebui să facem o listă cu cei care vor primi aceste sume. Aşa se face că nu ştim exact cât va primi fiecare sau care e suma totală a primelor, dar cred că undeva la 75% dintre angajaţii din Primărie vor fi premiaţi”, a declarat Ferenc Tibor.

Prime de Crăciun se dau şi la Târgu Secuiesc, însă aici de aceşti bani vor beneficia toţi angajaţii Primăriei. Potrivit primarului Racz Karoly, fiecare primă va fi în valoare de 150 de lei.

În oraşul Covasna, primarul Lorincz Zsigmond a afirmat că doreşte să acorde prime angajaţilor din învăţământ şi din Primărie, dar urmează să analizeze din punct de vedere legal sub ce formă. Ca bonuri de masă, pentru cei din învăţământ valoarea acestora ar fi de aproximativ 28.000 de lei, iar pentru Primărie 20.000 de lei. „Vreau să dăm, dar legal căutăm soluţii”, a spus edilul.

Şi primarul din Baraolt se gândeşte tot la bonuri, dar a spus că se va gândi exact sub ce formă poate da.

„Le-aş da prime angajaţilor pentru că ar fi unica formă de a mai da ceva oamenilor din administraţie, restul e tăiat, tot anul nam dat, am păstrat banii, şi a venit hotărârea de Guvern că nu e voie prime.

Singura formă sunt bonurile. O să vedem cum facem”, a spus Nagy Istvan. Valoarea primelor ar fi una fixă pentru toţi şi ceva pe deasupra în funcţie de activitatea lor celor care nau putut să ia ore suplimentare, sau n-au fost premiaţi deloc.

Fără prime la Întorsura

La Întorsura Buzăului, criza economică şi financiară blochează primele. Viceprimarul Radu Neculaie spune că administraţia locală speră doar să treacă anul cu bine, aşa că nu prea poate fi vorba despre prime. „Nu am discutat deloc, până acum, despre aşa ceva. Avem şi problema cu concediile forţate, la banii care sunt vrem doar să încheiem bine anul acesta”, a explicat viceprimarul.

În Prefectura Covasna, primele nu există, deoarece nu este nicio posibilitate legală de acordare a acestora. Prefectul Codrin Munteanu a declarat că banii care vin la Prefectură vin cu destinaţie exactă, pentru achiziţii şi cheltuieli, instituţia nefiind ordonator principal de credite şi nefuncţionând pe principiul autonomiei locale, precum administraţiile.

Ana Sidon, Monica Rizea

Teme articol: prime sarbatori criza
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.