ACTUALITATE 7 aprilie 2011

Primarul suspendat din Târgu-Secuiesc, Racz Karoly rămâne în arest

de Monica Vrânceanu | 88 vizualizări
Tribunalul Covasna a decis ieri menținerea arestării primarului suspendat al municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Brașov în luna martie a acestui an pentru luare de mită în formă continuată. La Tribunalul Covasna s-a judecat ieri legalitatea arestării preventive a lui Racz Karoly, astfel încât s-a dispus menţinerea măsurii care a fost dispusă de instanţă pe 12 martie

Tribunalul Covasna a decis ieri menținerea arestării primarului suspendat al municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Brașov în luna martie a acestui an pentru luare de mită în formă continuată.

La Tribunalul Covasna s-a judecat ieri legalitatea arestării preventive a lui Racz Karoly, astfel încât s-a dispus menţinerea măsurii care a fost dispusă de instanţă pe 12 martie, până în 9 aprilie inclusiv.

Avocatul lui Racz Karoly, Ioan Adam, a declarat ieri că dezbaterea legalității măsurii arestării se impunea în urma primirii dosarului de la procuror și a întocmirii rechizitoriului, așa cum prevede Codul de procedură Penală. După ieșirea din sală și deciderea menținerii arestării, Ioan Adam a declarat că acuzațiile aduse lui Racz Karoly sunt exagerate și afectează imaginea acestuia, neexistând temei puternic de menținere în arest a primarului suspendat.

Liderul Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, din partea căruia a fost ales Racz primar în 2008, Kulcsar Terza Jozsef, s-a aflat la rândul său în sala de judecată în care nu s-a permis accesul presei. La ieșire, Kulcsar a declarat că nu are nicio îndoială asupra nevinovăției lui Racz Karoly.

”Cred că Racz Karoly e ținut în arest ilegal, acesta este un arest politic. Însuși avocatul său a arătat că probele nu sunt suficiente, dar se menține arestarea, ceea ce mă face să cred că aici nu este vorba despre un proces echitabil. Probele administrate în dosar sunt unele parțiale - lui Racz Karoly i s-a ascultat telefonul, dar au ajuns la dosar doar unele convorbiri, deși el a cerut să fie puse toate, deoarece din toate reiese clar că a fost vorba despre un împrumut și nu despre mită. S-a cerut de asemenea să se audieze martori, dar s-a refuzat... E ca pe vremea comuniștilor, când nu se asculta decât parțial atunci când se voia incriminarea cuiva, fără a se lăsa posibilitatea unei apărări totale”, a declarat Kulcsar.

Arestat pentru mită în formă continuată

Într-un comunicat de presă transmis de DNA, procurorii Direcției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Racz Karoly, primar al municipiului Târgu Secuiesc, în prezent suspendat, pentru luare de mită în formă continuată - zece acte materiale.

Racz Karoly a primit pe 12 martie decizia de arestare pentru 29 de zile, în urma propunerii procurorilor DNA, fiind acuzat de luare de mită în formă continuă – zece acte materiale. Din datele oferite de procurorii DNA, la baza acuzării lui Racz Karoly stă încheierea, pe 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială. Contractul avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră, iar potrivit DNA, Racz Karoly, în calitatea sa de primar, i-a pretins administratorului unei  societăţi – denunţătorul în cauză – o sumă de bani neprecizată în scopul derulării fără probleme a contractului – emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu rapiditate a plăţii produselor livrate. Potrivit DNA, între aprilie 2010 și februarie 2011, primarul Racz Karoly a primit de la denunţător, cu titlu de mită, o sumă de 41.000 lei. Banii au fost primiți în mai multe tranșe, câte 4.000 lei lunar în perioada aprilie-octombrie și alți 10.000 lei în luna noiembrie 2010, ultima sumă, de 3.000 de lei, fiind primită pe 17 februarie 2011.

În urma unui flagrant realizat pe 11 martie, Racz Karoly a mai primit cu titlu de mită suma de 10.000 lei, din partea denunțătorului, procurorii anticorupţie dispunând reţinerea primarului pentru 24 de ore. Pe 12 martie, Tribunalul Covasna a aprobat arestarea pentru 29 de zile a lui Racz Karoly, drept urmare acesta a fost suspendat din funcția de primar al municipiului Târgu-Secuiesc, atribuțiile sale fiind preluate de viceprimarul Szarvadi Jozsef.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
un cetatean, 9 aprilie 2011
Asta e singurul primar spagar,in rest la noi in judetul Covasna,in cel mai frumos judet,toti primari sunt foarte corectii.Be cine ai suparat bai nene,da-i in gat si pe colegii tai,asta daca mai poti.
alt cetatean, 8 aprilie 2011
totusi dl primar putea evita situatia jenanta in care se afla intr-un mod foarte simplu ..-nu lua mita,se multumea cu leafa de primar si acum dormea acasa! ...cred ca am inceput sa vorbesc prostii
vasy, 8 aprilie 2011
Ai fost prins la furat primare.....la racoare cu tine alaturi de mai rai violatori posibili.
un cetatean, 7 aprilie 2011
Saracul om,mai aveam si noi un spagar si l-au arestat.Pacat,acum ce mai facem la noi in judet,cu cine mai votam.Karoly,vezi sa nu te apleci dupa sapun,ca e periculos la puscarie,treaba asta,mai bine citeste integral
Branko, 7 aprilie 2011
rau e sa fi pecemist!
georgel, 7 aprilie 2011
pacat, chiar nu e pericol public, si e clar ca e mana UDMR-ului..
Cititor, 7 aprilie 2011
"La Tribunalul Covasna s-a judecat ieri legalitatea arestării preventive a lui Racz Karoly". Deci, magistratii s-au pronuntat asupra legalitatii...Imi vine sa rad. Parca Romania nu ar avea probleme citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.