ACTUALITATE 10 aprilie 2020

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe: Îi rog pe oameni să poarte măşti, dar nu îi pot obliga

de Agerpres | 3717 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă online, că le recomandă cetăţenilor să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice pentru a contribui în acest fel la limitarea extinderii noului coronavirus, dar spune că nu îi poate obliga să facă acest lucru în condiţiile în care măştile se găsesc foarte greu.

„Eu cred că poţi institui reguli atunci când poţi să şi oferi ceva oamenilor ca ei să poată să respecte aceste reguli. Dar dacă noi mâine le-am spune că nu au voie să iasă din casă fără mască, iar dacă cineva merge la farmacie şi vrea să cumpere mască şi nu găseşte, atunci este o regulă care nu poate fi respectată. Deci, eu sunt pentru şi rog oamenii dacă au posibilitatea să poarte măşti, dar obligativitatea purtării măştilor poate fi făcută doar atunci când şi oferi pentru cetăţeni posibilitatea să aibă măşti“, a declarat primarul Antal Arpad.

Măştile, mănuşile, spirtul sanitar şi produsele dezinfectante sunt greu de găsit în judeţul Covasna, iar dacă apar în magazine sau farmacii, se vând la preţuri mult mai mari decât în urmă cu aproximativ o lună.

Localnicii au început să se organizeze în mediul online pentru a găsi mai uşor lucrurile de care au nevoie, iar pe pagina de Facebook Stop Coronavirus Covasna sunt postate în permanenţă noutăţi legate de acest subiect, dar şi informaţii sau „ponturi“ legate de farmaciile sau magazinele în care se găsesc dezinfectanţi, anumite medicamente sau materiale de protecţie la preţuri mai accesibile.

Patronul unui lanţ de magazine locale din Sfântu Gheorghe a luat decizia de a refuza să se mai aprovizioneze de la furnizorii care speculează aceste momente dificile pentru a-şi rotunji veniturile şi a făcut apel către ceilalţi comercianţi să îi urmeze exemplul.

„Era 6 lei alcoolul sanitar acum o lună, iar acum de la producător vine la 10,80. Ne cerem scuze, dar nu o să mai avem produsele pe o perioadă nedeterminată de la producătorul respectiv (...) Problema este că sunt singur, alţii nu reacţionează şi atunci producătorul respectiv oricum are unde să vândă produsele şi nu are niciun interes să scadă preţurile“, a declarat pentru AGERPRES Benedek Ervin, patronul magazinelor.

Au apărut însă şi alternative: unele farmacii din municipiul Sfântu Gheorghe au început să prepare dezinfectanţi pentru mâini, iar o fabrică de pantaloni care a rămas fără comenzi s-a reprofilat pe măşti din bumbac care pot fi sterilizate şi reutilizate şi pot fi cumpărate online la preţuri cuprinse între 10 şi 13 lei bucata.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.