ACTUALITATE 13 martie 2011

Primarul din Târgu Secuiesc a fost arestat!

de Monica Vrânceanu | 134 vizualizări
Racz Karoly e acuzat de luare de mită în formă continuată Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a primit sâmbătă după-amiază decizie de arestare pentru 29 de zile, în urma propunerii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Decizia de arestare a fost dată de Tribunalul Covasna, după ce, vineri, procurorii din cadrul DNA - Serviciul teritorial Braşov, l-au reținut pe Racz în baza unor acuzații de mită, ca urmare a unor acte de urmărire penală. Potrivit DNA

Racz Karoly e acuzat de luare de mită în formă continuată

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a primit sâmbătă după-amiază decizie de arestare pentru 29 de zile, în urma propunerii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Decizia de arestare a fost dată de Tribunalul Covasna, după ce, vineri, procurorii din cadrul DNA - Serviciul teritorial Braşov, l-au reținut pe Racz în baza unor acuzații de mită, ca urmare a unor acte de urmărire penală.

Potrivit DNA, primarul Racz Karoly a fost acuzat de luare de mită în formă continuată - zece acte materiale. Din datele oferite de procurorii DNA, la baza acuzării lui Racz Karoly stă încheierea, pe 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială. Contractul avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră, iar potrivit DNA, Racz Karoly, în calitatea sa de primar, i-a pretins administratorului respectivei societăţi - denunţătorul în cauză, o sumă de bani neprecizată în scopul derulării fără probleme a contractului - emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu rapiditate a plăţii produselor livrate.

Potrivit DNA, între aprilie 2010 și februarie 2011, primarul Racz Karoly a primit de la denunţător, cu titlu de mită, o sumă de 41.000 lei. Banii au fost primiți în mai multe tranșe, câte 4.000 lei lunar în perioada aprilie-octombrie și alți 10.000 lei în luna noiembrie 2010, ultima sumă, de 3.000 de lei, fiind primită pe 17 februarie 2011.

În urma unui flagrant realizat vineri, pe 11 martie, Racz Karoly a mai primit cu titlu de mită suma de 10.000 lei, din partea denunțătorului.

Procurorii DNA au arătat vineri, după organizarea flagrantului, că primarului Racz i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, pe 11 martie procurorii anticorupţie dispunând reţinerea acestuia pentru 24 de ore. A doua zi, sâmbătă, Racz Karoly a fost prezentat Tribunalului Covasna cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Racz Karoly a fost adus sâmbătă după-amiază la Tribunal, fiind introdus în clădire pe o ușă dosnică și apoi în sala de judecată, unde presa nu a avut acces.

PCM bănuiește ”lucrături la comandă”

Reprezentanții Partidului Civic Maghiar (PCM), din partea căruia a candidat Racz Karoly la alegerile locale din 2008 pentru funcția de primar al municipiului Târgu Secuiesc, s-au declarat șocați de arestarea acestuia, arătând că întreaga întâmplare, inclusiv flagrantul, par foarte ciudate și pe alocuri au aspectele unor ”lucrături”.

Președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, aflat în Ungaria la momentul anunțului de flagrant al DNA, a revenit în țară, iar sâmbătă s-a aflat întreaga zi la Tribunalul Covasna, pentru a afla direct de acolo ce anume avea să se întâmple cu colegul său de partid, primarul Racz.

”Mă surprinde faptul că domnul primar Racz a fost arestat, nu știu ce să spun despre prezumția de nevinovăție, dar mai sper încă la o justiție europeană, chiar dacă legile au scârțâit în ultimii ani în România. Nu am putut lua parte la proces, căci sala de judecată a fost evacuată, nefiindu-ne permis accesul. Din ceea ce am discutat cu avocații, însă, ceea ce se susține de către DNA este destul de subțire; acuzațiile arată că a fost vorba de mită, domul Racz susține însă că a luat banii respectivi ca împrumut. În rest, nu știu și nu mă pot pronunța, dar nu exclud posibilitatea unei lucrături la comandă, căci ceva pare necurat în toată povestea asta”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

Potrivit acestuia, președintele PCM, Szasz Jeno, și alți lideri ai conducerii vor stabili un punct de vedere oficial al partidului, acesta urmând să fie anunțat astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Racz e suspendat, Szarvadi preia mandatul

Viceprimarul din Târgu Secuiesc, Szarvadi Jozsef, a declarat că nu a luat parte la procesul de la Sfântu Gheorghe și a arătat că relația sa cu Racz Karoly nu a fost niciodată una atât de apropiată încât să-și poată permite foarte multe comentarii în legătură cu arestarea acestuia.

„Am avut o relație mediocră cu primarul Racz Karoly, pentru că este o diferență mare de vârstă între noi doi (...). În orice caz, mi-e milă de el, ca om, deoarece e tânăr și putea ajunge și mai sus. Din păcate s-a întâmplat asta, el crede că e o capcană a UDMR, alții zic că totuși așa ar fi, a luat mită. Oricum ar fi, sincer vă spun că mie nu-mi lipsea așa ceva, abia așteptam să mi se termine mandatul acesta, eu sunt om de afaceri iar politica e o chestiune dură, în care oamenii nu se ajută între ei deloc, ba dimpotrivă”, a declarat viceprimarul.

Szarvadi Jozsef a mai adăugat că nu e deloc încântat de faptul că va trebui să îndeplinească două funcții în următoarele 29 de zile - atât cea de primar cât și cea de viceprimar și și-a exprimat speranța ca, în cazul în care primarul Racz va rămâne în arest și după cele 29 de zile, la Târgu Secuiesc să fie organizate alegeri anticipate.

Prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat că nu poate comenta prea multe în privința întregii situații, deoarece județul nostru nu s-a mai confruntat niciodată până acum cu o astfel de întâmplare, însă a arătat că ”fiecare om are crucea sa”. Gyorgy Ervin a mai explicat că, în această situație, mandatul lui Racz Karoly se suspendă pe perioada celor 29 de zile de arest, atribuțiile sale urmând să fie preluate de viceprimarul Szarvadi Jozsef.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că singurul vinovat de arestarea primarului din Târgu Secuiesc este însuși acesta, speța prezentată de DNA fiind edificatorare din moment ce acesta a primit mită de zece ori în decursul unui an.

”În spatele arestării domnului Racz Karoly stau doi ani de corupție și dezordine practicate de primar în municipiul Târgu Secuiesc. UDMR se delimitează foarte clar de această speță, deoarece considerăm că aceste cazuri trebuie rezolvate de instituțiile abilitate, de justiție. Aici e vorba despre o infracțiune în formă continuă și nu cred că a stat vreun UDMR-ist la ceafa domnului primar, obligându-l timp de un an să ia mită”, a spus Tamas Sandor.

În ceea ce-l privește pe primarul Racz Karoly, acesta nu a făcut nicio declarație referitoare la situația sa, precizări în legătură cu întreaga chestiune urmând să apară cel mai probabil în cursul zilei de astăzi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
gigi, 16 martie 2011
Orice primar corupt isi merita soarta... problema e ca se demascheaza doar primarii din opozitie. Asta e valabil la nivel national. Primarii PDL si UDMR se bucura de protectie, deocamdata.
csaba, 16 martie 2011
Degeaba lucrezi cinstit in tg secuiesc,daca nu platesti cotizatii la partidul care este la putere si la primarul in functie nu primesti nici o comanda,nu castigi nici o licitatie
alt cetatean, 16 martie 2011
...Frumos.......un primar (functie importanta) ia spaga,iar aici se posteaza mesaje injurioase cu un usor caracter sovin!...mesaje care nu au legatura cu subiectul-si anume un iportant edil din jdetul citeste integral
Marian, 15 martie 2011
daniele,opinci au purtat stramosi tai prostanacule,care si azi mai locuiesc in case din chirpici si fac focul cu balega uscata.
Libertate de opinie, 15 martie 2011
Mulţi primari iau astfel de "comisioane", dar acesta a fost arestat politic de către UDMR fiindcă era de la Partidul Civic, ce e aşa de greu?
dany, 14 martie 2011
@marian: in secuime sunt adunati doar opincarii extracarpatici...
Marian, 14 martie 2011
Pentru vasy:pentru ca in jud covasna sunt adunati toti sovinii(indiferent daca e roman sau ungur)iar in odorhei si bacau,parazitii astia sunt exterminati.
alt cetatean, 14 martie 2011
dany: 14/03/2011 at 20:29 Nu stiu daca in Moldova este atat de bun, de ce dracu vin toti sarmasii pe capul nostru! ....din pacate sf gheorghe,jud cv in general nu mai este atractiv pentru citeste integral
alt cetatean, 14 martie 2011
Szekely: 14/03/2011 at 16:52 daca DNA sar sesiza si in cazul celorlanti primari,politicieni etc 99% ar ajunge dupa grati! .....cred ca 99,99%
dany, 14 martie 2011
Nu stiu daca in Moldova este atat de bun, de ce dracu vin toti sarmasii pe capul nostru!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.