Primarul comunei Chichiş: Banii pentru dezinsecţii în zonele inundate, un ajutor aşteptat din partea Guvernului
Primarul comunei Chichiş, Silviu Tăras a salutat ajutorul acordat de Guvern pentru dezinsecţia zonelor afectate de inundaţiile de la finele lunii mai, în urma cărora au apărut roiuri de ţânţari, care pun în pericol sănătatea localnicilor.
Silviu Tăras a declarat luni, pentru AGERPRES, că din banii alocaţi de Guvern din fondul de rezervă se va interveni pentru dezinsecţie pe circa 450 de hectare de teren.
„Nu s-au făcut până acum dezinsecţii în zonele inundate pentru că nu au fost bani. O să facem acum, cu banii de la Guvern. Noi am solicitat 160.000 de lei pentru cele 400 de hectare de teren din extravilan inundate şi 50 din intravilan (...) Sunt foarte mulţi ţânţari în toată comuna, pentru că, în general, sunt probleme cu ei după ploi, acolo unde se acumulează apa. Dar, acum situaţia este mult mai gravă, în special în localitatea Băcel, din cauza faptului că au fost suprafeţe foarte mari inundate şi s-a creat un mediu propice pentru înmulţirea lor. Şi în Chichiş sunt foarte mulţi ţânţari, dar situaţia nu se poate compara cu ce este la Băcel, la doi kilometri distanţă, unde sunt roiuri de ţânţari. Nu am mai văzut aşa ceva. Sunt periculoşi, pentru că aduc boli şi probleme (...) Sunt foarte mulţi copii şi bătrâni iar pe canicula asta oamenii nici nu pot sta cu uşile închise, cu atât mai mult cu cât apa le-a intrat în case, toate lucrurile au fost inundate şi trebuie să se usuce. Deci, este un ajutor mare şi aşteptat din partea Guvernului”, a declarat pentru AGERPRES Silviu Tăras.
Acesta a spus că localnicii trebuie să înţeleagă că banii alocaţi de Guvern vor putea fi folosiţi strict pentru dezinsecţia zonelor afectate de inundaţii.
„Aş vrea ca oamenii să înţeleagă că banii vor veni cu dedicaţie pentru zonele inundate. Deci, nu putem face dezinsecţie generală, din păcate, pentru că nu putem folosi banii pentru altceva”, a precizat Silviu Tăras.
Executivul a aprobat, luni, alocarea sumei de 629.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru acţiuni urgente de dezinsecţie în patru comune din judeţul Covasna, Boroşneu Mare, Chichiş, Dobârlău şi Ozun, grav afectate de fenomenele hidrometeorologice produse în perioada 26-30 mai.
„În zonele afectate de precipitaţiile din luna mai s-au înregistrat acumulări de ape stagnate în zonele joase şi mlăştinoase, care favorizează apariţia unei populaţii de ţânţari ce poate determina apariţia unor focare de boli. Pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii unor astfel de boli, atât la oameni, cât şi la animale, se impune efectuarea unor acţiuni urgente de dezinsecţie. Suma se alocă de la bugetul de stat, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2025”, se arată în hotărârea de guvern.
Conform datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, peste 200 de gospodării şi aproximativ 1.300 de hectare de terenuri agricole au fost afectate de inundaţiile din luna mai, cele mai mari pagube fiind înregistrate în localităţile Boroşneu Mare şi Băcel.