ACTUALITATE 15 februarie 2019

Primarul anunță „investiții mai mari decât au fost vreodată” la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1503 vizualizări

Galerii comerciale, instituții de cultură și universitare sau fabrici sunt pe lista surpriză

Perioada 2019 – 2022 se anunță una foarte prosperă pentru reședința județului Covasna, în viziunea primarului Antal Árpád, care dezvăluie, în linii mari, intenții majore de investiții, atât din sectorul privat, cât și din cel public. Galeria comercială din Lunca Oltului, Sepsi Value Center, se regăsește pe lista dezvăluită de edil.    

Va fi o perioadă cu multe investiții publice și private în municipiul Sfântu Gheorghe. Vorbim de investiții private în diverse și diferite categorii, de la învățământ până la centre comerciale, de la instituții de cultură, până la universități și construcții de fabrici. Ieri am făcut o vizită la societatea Zambelli, la invitația patronului german, unde am văzut și planurile de viitor ale acestei societăți, de exemplu, dar pot să vă spun că atât investițiile publice, cât și cele private în următoarea perioadă, deci cei patru ani 2019 - 2022, vor fi mai mari decât au fost vreodată în municipiul Sfântu Gheorghe”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Edilul a preferat totuși să fie discret în ceea ce privește detaliile mai concrete.

„Mai mult decât am spus nu vreau să spun acum. (...) Vor fi investiții, locațiile nu sunt concret stabilite. De aceea nu vreau să discut concret despre ele. Urmează să se finalizeze. Sper ca până în primăvară, lucrurile strategice majore se vor lămuri și atunci vom vedea ce se va schimba”, a spus Antal Árpád, care a confirmat totodată că Universitatea Sapientia are în plan construirea unui campus în municipiul Sfântu Gheorghe, prin finanțare de la Guvernul Ungariei.

Galeria comercială din Lunca Oltului, amenințare pentru afacerile locale?

Una dintre investițiile majore, anunțate zilele trecute, respectiv construirea galeriei comerciale în zona Lunca Oltului, care urmează să se deschidă în primăvara anului viitor, a stârnit în spațiul public nemulțumiri în jurul ideii că marii dezvoltatori vor aduce colapsul afacerilor locale.  

Primarul însă a ținut să sublinieze avantajele care vin odată cu multinaționalele, dar că în definitiv situația este dictată de cerere.  

„Știți că nu sunt un mare susținător al multinaționalelor. Nu sunt un mare susținător în raport cu tot ce înseamnă local, însă eu cred că trebuie să găsim un echilibru pentru că dacă noi ad-abusrdum am restricționa intrarea în oraș a multinaționalelor și acestea nu vor veni în oraș, răspunsul cetățenilor, așa cum s-a văzut și până acum, a fost că s-au urcat în mașină, au plecat în Brașov. Dacă mergem la centrele comerciale din Brașov, vom vedea că jumătate dintre mașini au numere Covasna – Harghita. Asta înseamnă că oamenii vor să cumpere de la multinaționale. Deci dacă noi nu le oferim posibilitatea să cumpere de aici, atunci ei pleacă din oraș. Asta înseamnă că stau în mașină cel puțin o oră, cheltuie bani pe motorină sau benzină, cheltuie bani în Brașov, iar acestea la un loc însemnă mai puține locuri de muncă, pentru că practic acei bani nu se cheltuie aici, ci la Brașov și se creează mai multe locuri de muncă la Brașov, înseamnă impozite, pentru că acele impozite pe venit al acelor persoane merge la Brașov și nu la Sfântu Gheorghe, deci practic, eu cred că trebuie să găsim un echilibru. Evident că sunt unii care vor fi nemulțumiți, dar întreb: ei ce au făcut până acum pentru ca să îi oprească pe cei din Sfântu Gheorghe să plece la Brașov să cheltuie banii? Eu cred că cel care vrea să cumpere de la cineva local va cumpăra și atunci când vor exista 50 de centre comerciale în Sfântu Gheorghe. (...) Eu cred că decizia este la nivelul fiecărui cetățean. Asta am spus: autonomia începe în momentul în care scoatem cardul sau banii din portmoneu. Unde îi cheltuim? Dacă cheltuim la unul local, cu siguranță contribuim într-o măsură mai mare la dezvoltarea locală, dacă îi cheltuim la o multinațională în oraș, contribuim într-o mai mică măsură, dar contribuim. Dacă ne urcăm în mașină și plecăm la Brașov, atunci contribuim  la dezvoltarea Brașovului”, a susținut Antal Árpád.

Întrebat despre beneficiul creării a cel puțin 600 de noi locuri de muncă la viitoarea galerie comercială, cifră dezvăluită potrivit calculelor dezvoltatorului, primarul din Sfântu Gheorghe a adus în discuție criza forței de muncă de la nivel național, care vine cu o concurență pozitivă și salarii mai mari pentru cei mai performanți.  

„Nu știu dacă vor fi 600 sau nu. Poate 600 mi se pare o cifră prea mare, dar eu mă bucur că sunt. Deci, încă o dată, trăim în perioada în care există o criză a forței de muncă. Criza forței de muncă înseamnă concurență din partea societăților pentru forța de muncă, iar asta înseamnă că cei buni vor fi plătiți mai bine, înseamnă și va însemna salarii mai mari. (...) Eu cred că avem doar de câștigat din acest punct de vedere și eu cred că interesul meu ca primar este ca oamenii din Sfântu Gheorghe să aibă salarii mai mari. Pentru că atunci, oamenii vor pleca într-o măsură mai mică din oraș”, a mai explicat edilul.

Împliniri versus neîmpliniri

Bilanțul anului 2018 a fost, de asemenea, abordat în cadrul aceleiași conferințe de presă. Edilul a adus în discuție reușite precum aniversarea de un an de la deschiderea Cinema Arta, câștigarea proiectului european GAL, deschiderea patinoarului acoperit de lângă Sepsi Arena, achiziționarea utilajului pentru marcarea străzilor, realizarea registrului spațiilor verzi, reabilitările mai multor străzi, printre care Tineretului sau Kós Károly, începerea oficială a activității pentru compania proprie de construcții a primăriei, continuarea programului de inițiere în sport, deschiderea accesului pentru public la patinoarul acoperit, renovarea exterioară a Liceului „Mikes Kelemen”, instalarea noilor indicatoare rutiere bilingve sau „cireașa de pe tort”, cum a numit-o primarul, trecerea bazei sportive din Simeria în administrarea primăriei.

Pe de altă parte, spune Antal Árpád, pe lista mai puțin pozitivă, cea de neîmpliniri, se regăsește tot ceea ce trebuie și nu s-a făcut până acum.  

„Tot ce nu s-a rezolvat trebuie rezolvat. Este o activitate care nu poate fi finalizată. Deci construcția unui oraș este eternă, nu poți finaliza. Sunt foarte multe lucruri care s-au făcut și ne-am obișnuit că s-au făcut și ni se pare normal că sunt făcute. Sunt multe lucruri care nu s-au făcut și cred că se vor face. Eu cred că ceea ce s-a făcut până acum este garanția că se vor face și celelalte. Cei care stau acum într-o stradă neasfaltată sau cu probleme, evident că sunt nemulțumiți și îi înțeleg din acest punct de vedere, dar ei trebuie să aibă încredere că se va rezolva, privind faptul că și în alte locuri s-a rezolvat deja. Dar totul nu se va rezolva, indiferent dacă mai am un mandat sau două sau trei”, a încheiat primarul din Sfântu Gheorghe.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.