ACTUALITATE 6 martie 2013

Primăriile nu renunţă la steagul secuiesc

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 415 vizualizări

Primăriile covăsnene somate de Prefectură să îndepărteze steagul secuiesc vor clarificarea problemei în instanţă

steagul-secuiesc

Cei mai mulţi dintre primarii care au fost somaţi de Prefectura Covasna să îndepărteze steagul secuiesc nici nu se gândesc să o facă, pe motiv că dacă legea nu interzice arborarea însemnelor minorităţilor, atunci deducţia logică spune că aceasta este permisă.

Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, spune că steagul secuiesc va rămâne la locul lui pentru că amplasarea acestuia nu contravine legilor ţării. „Steagul secuiesc este pe clădirea Primăriei de aproape un an şi până acum nu a deranjat pe nimeni. Nu îl vom da jos pentru că este vorba de simbolurile unei comunităţi, lucru ce nu contravine legii. Nu vorbim despre un steag al unui alt stat, care într-adevăr, poate fi amplasat doar în anumite condiţii. Steagul secuiesc nu este amplasat la intrarea în unitate, lângă drapelul României, ci la geamul biroului meu. Nu cred că tot acest circ creat aduce vreun beneficiu, dar cu siguranţă manifestările îndreptate împotriva acestui simbol al comunităţii noastre vor naşte altele, care pot influenţa românii din Ungaria, de exemplu. Săptămâna trecută am fost la Jula, unde drapelul României este amplasat pe şcoala românească din localitate şi nu deranjează pe nimeni, nici chiar pe cei de la Jobbik, partidul extremist din Ungaria” – spune Bokor Tibor.

Primarul a mai precizat că scandalul legat de steagul secuiesc nu aduce beneficii nimănui, ci din contră, acest circ poate îndepărta potenţiali investitori din această zonă.

Steaguri secuieşti arborate de ani de zile

Steagul de la Baraolt va rămâne deocamdată pe faţada Primăriei. Edilul oraşului, Lázár Kiss Barna, spune că va dispune ca steagul să fie dat jos numai în urma unei hotărâri judecătoreşti.

Steagul secuiesc se află pe clădirea Primăriei Baraolt de doi ani de zile şi nimeni nu a avut probleme cu el, deşi am avut mai multe controale de la organele Statului Român. Prefectura Covasna ne-a somat să dăm jos acest steag şi în toamna anului trecut, şi în urmă cu câteva zile. Am decis însă ca steagul să rămână la locul lui până când o instanţă va da verdictul că amplasarea acestuia este un act ilegal” – este de părere primarul din Baraolt, oraş în care marţi după masa a fost amplasat un alt steag secuiesc, de mari dimensiuni. Acesta a fost pus în centrul oraşului de către PPMT, după ce Primăria Baraolt a emis o autorizaţie în acest sens care este valabilă şase luni.

Primarul comunei Arcuş, Máthé Árpád, spune că steagul secuiesc este arborat pe clădirea Primăriei de aproape patru ani şi, până acum, nimeni nu a avut vreo problemă cu asta, nici măcar locuitorii comunei.

„Nu sunt de acord cu somaţia Prefecturii, pentru că dacă normele legale nu interzic arborarea însemnelor minorităţilor, înseamnă că stemele, steagurile sunt permise. Nu ştiu pe ce legislaţie se bazează prefectul Dumitru Marinescu, dar eu am făcut drept cu fostul Avocat al Poporului, Ilie Măgureanu, şi ştiu despre ce vorbesc. Steagul secuiesc nu a deranjat pe nimeni, nu a creat conflicte interetnice sau sociale, nu-mi dau seama cui îi stă acum în cale... Poate odată cu discuţiile despre regionalizare şi alte chestiuni politice se arată iar bau-bau-ul unguresc, dar toată lumea trebuie să înţeleagă că secuii nu vor să se desprindă de România şi nicidecum să facă politica Budapestei. E doar o chestine de simbol al culturii noastre, atâta tot”, a spus primarul Máthé Árpád, precizând că nu va îndepărta steagul secuiesc.

Nici primarul de la Vârghiş, Ilkei Francisc, nu are de gând să îndepărteze steagul secuiesc, care a fost arborat acum trei săptămâni pe clădirea administraţiei locale.

„Nu ştiu pe ce fond legal cere Prefectura îndepărtarea drapelului secuiesc, dar eu îl las acolo. Aştept să se clarifice dacă e sau nu legal, dar nu îl dau jos, că e steagul secuilor”, a spus Ilkei, arătând că nu-l sperie viziunea instanţei şi că dacă aceasta va decide că e ilegal, atunci se va conforma.

Renunţă la steag de nevoie, nu din convingere

Primarul comunei Chichiş, Sántha Gyula, spune că nici măcar nu înţelege de ce a primit somaţia, căci steagul secuiesc nu se află pe clădirea primăriei ci pe un monument aflat în faţa acesteia, ceea ce înseamnă cu totul altceva.

„Legislaţia interzice drapelele altor state, dar la noi nici nu e pe clădirea primăriei, ci în faţa monumentului dedicat drepturilor Omului. Dar şi dacă era pe sediul primăriei tot nu-l dădeam jos, eu trăiesc aici din moşi-strămoşi, în pace şi armonie cu românii, aşa că nu trebuie să mă piseze cineva la cap cu steagurile”, spune Sántha Gyula, potrivit căruia steagul se află acolo de foarte multă vreme.

La Cernat nu se ştie ce soartă va avea steagul amplasat pe Primărie. Primarul Bölöni Dávid este în concediu medical, dar ne-a spus că zilele acestea se va pune de acord cu viceprimarul şi secretarul comunei în privinţa acestei probleme. „În această perioadă sunt în concediu medical. Cunosc problema însă stau acasă în pat. Va trebui să discut cu viceprimarul şi cu secretarul comunei şi vom decide ce vom face cu steagul secuiesc. Ceea ce vă pot spune este că nu avem nicio intenţie rea în această privinţă” – spune primarul.

La Lemnia steagul secuiesc flutură deocamdată pe faţada Primăriei, însă nu pentru mult timp. Primarul localităţii, Lukács Róbert, ne-a declarat că se vor conforma cerinţelor Prefecturii şi vor da jos steagul, însă îl vor arbora într-un alt loc, ce urmează să fie stabilit.

Zilele acestea vom da jos steagul de pe Primărie aşa cum ne-a cerut Prefectura, şi îl vom muta într-un alt loc pe care îl vom stabili ulterior, într-un loc unde amplasarea acestuia să nu creeze probleme” – ne-a declarat primarul.

Nu se ştie cine-a pus steagul pe Primăria Ojdula

Primarul de la Ojdula, Brânduş-Dendyuk Vasile-Silvestru, spune că au şi ei un steag secuiesc arborat pe Primărie, dar nu ştie cine anume l-a pus acolo. Cu toate că nu ştie cine, primarul susţine că nu UDMR-ul e făptaşul. Mai mult, edilul spune că pentru a se conforma somaţiei Prefecturii, va cere întâi public celui care a pus steagul să-l îndepărteze.

„Dacă nu va apărea persoana respectivă, voi da dispoziţie de primar pentru îndepărtare”, spune primarul, care adaugă că steagul secuiesc „a apărut” pe clădirea Primăriei în urmă cu câteva săptămâni.

Singura Primărie care s-a conformat somaţiei Prefecturii este Ghelinţa. După ce steagul secuiesc a fost arborat în urmă cu două luni, acesta a fost îndepărtat în urma somaţiei Prefecturii.

„Nu sunt de acord, dar a trebuit să ne conformăm ordinelor”, ne-a declarat primarul Cseh József.

Prefectura Covasna a somat nouă primării din  judeţ să îndepărteze steagurile secuieşti arborate pe clădiri, urmând ca în caz contrar să le acţioneze în instanţă. Prefectul Dumitru Marinescu a declarat la începutul acestei săptămâni că a trimis un corp de control la mai multe primării covăsnene, iar în urma acţiunii nouă dintre acestea au fost somate să îndepărteze steagul secuiesc. Potrivit lui Marinescu, este vorba despre primăriile Târgu Secuiesc, Baraolt, Cernat, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Arcuş şi Chichiş. Prefectul a menţionat că somaţia a fost transmisă ţinându-se cont de condiţiile legale de arborare a steagurilor şi însemnelor, prevăzute în Legea 75 şi Hotărârea de Guvern 1157, referitoare la arborarea drapelului României.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.