Primăria vrea să reamenajeze „Inima Orașului”
O sumă de 5,9 milioane de lei ar urma să fie investită în zona centrală a orașului
În vederea creării unor căi pietonale moderne și pentru a asigura siguranța și confortul pietonal, Primăria Sfântu Gheorghe a aprobat în cea mai recentă ședință a Consiliului Local studiul de fezabilitate care prevede amenajarea spațiilor pietonale din „Inima Orașului”. Cu toate că proiectul prevede schimbări majore în infrastructura zonei centrale a orașului, unii consilieri locali consideră că, de fapt, ar trebui luate și alte măsuri mai importante, cum ar fi reabilitatea Hotelului Bodoc.
„În prezent spațiile din centrul orașului sunt amenajate haotic sau doar parțial amenajate, iar acestea sunt utilizate puțin sau impropriu. O parte dintre aceste terenuri pot fi legate între ele și prin intermediul gangurilor cu acces public, să genereze spații pietonale liniștite, complexe, care să găzduiască în viitor funcțiuni de loisir, comerț, recreere”, se arată în raportul de specialitate.
Pentru ca această situație să fie ameliorată, se propune construirea unor căi pietonale moderne, amenajarea spațiilor verzi și dispunerea mobilierului urban adecvate unui astfel de spațiu. Prin acest demers se dorește facilitarea accesului la instituțiile de cultură, a localurilor de alimentație publică și a pieței Libertății.
„S-a executat studiul de fezabilitate pentru amenajarea spațiilor cunoscute sub numele de „Inima Orașului”. (...) Suma totală a investiției conține și refacerea conductelor pentru apa pluvială, în anumite zone presupune zone verzi, respectiv zonele de racord la rețeaua de canalizare și de scurgere a apelor pluviale pentru ca în timp să nu fie necesară desfacerea acelei zone. Dacă această investiție se realizează, atunci putem să spunem că această zonă centrală a orașului se va putea finaliza și putem să extindem zona de pietonal cu această zonă. Evident, acest studiu de fezabilitate se referă doar la acele porțiuni care sunt în proprietatea municipiului, sunt câteva zone care sunt proprietate privată. Suntem convinși că în timp și locuitorii din zona respectivă vor fi interesați să facă aceste lucrări” a declarat în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Local, viceprimarul Sztakics Éva-Judit.
Proiectul prevede și lucrări de demolare, respectiv vor fi dărâmate construcțiile nefuncționale – cele două garaje din curtea Casei Keresztes și o baracă metalică din curtea clădirii de pe strada 1 Decembrie 1918.
„Atât de urâtă și respingătoare este imaginea aceasta a Hotelului Bodoc”
Cu toate că planurile Primăriei sună bine, consilierul local Rodica Pârvan a atras atenția plenului asupra unei probleme care ar trebui rezolvată fără amânare.
„Aș veni cu o completare. Dacă s-ar gândi cineva și la Hotelul Bodoc să ia o formă frumoasă, inima orașului va fi și mai frumoasă. Ne-am dori tare mult un hotel în inima orașului, dar atât de urâtă și respingătoare este imaginea aceasta a Hotelului Bodoc și de ani de zile cei care revin în oraș întreabă dacă nu s-a mai făcut nimic, păi uite că nu s-a mai făcut. Nu știu dacă nu cumva se poate face ceva ca și acest hotel să devină ceva, chiar dacă nu hotel dar să aibă o altă funcționalitate și să nu mai stea ca un schelet chiar înfipt în inima orașului. Degeaba faci lucrări frumoase dacă hotelul acesta tot e implantat acolo drept în inimă, e ca o săgeată în inima orașului. Poate că ne aduceți vești bune și în acest sens”, a declarat consilierul local, Rodica Pârvan.
Valoarea totală a lucrărilor care ar urma să fie efectuate este de 5.970.760 de lei cu TVA din bugetul local, iar durata de realizare a execuției lucrărilor este de 18 luni.