ACTUALITATE 8 decembrie 2014

Primăria Sfântu Gheorghe va prelua administrarea Colegiului „Mikó” dacă decizia instanţei va rămâne definitivă

de Agerpres | 713 vizualizări

Primăria Sfântu Gheorghe va prelua administrarea Colegiului „Mikó” din municipiu, dacă actuala decizie a Curţii de Apel Ploieşti, conform căreia clădirea a fost retrocedată ilegal Bisericii Reformate, va rămâne definitivă.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat luni că, după ştiinţa sa, avocaţii vor folosi toate căile de atac posibile pentru ca această clădire să nu fie „renaţionalizată”, dar în cazul în care vor pierde procesul, atunci clădirea va intra în administrarea autorităţilor locale.

„Eu, din câte înţeleg, mai există câteva căi extraordinare de care se vor folosi avocaţii. În momentul în care aceste căi de atac se vor epuiza, nu există altă variantă decât administrarea. (...) Atacarea deciziei la Strasbourg nu suspendă executarea sentinţei, deci practic, când sentinţa va fi definitivă şi irevocabilă, noi nu avem altceva de făcut decât să administrăm clădirea. Nu se pune problema să nu o administrăm. (...) Primăria o va administra, evident, la fel cum toate celelalte instituţii de învăţământ care nu sunt în proprietatea cultelor sunt administrate de Primărie”, a spus primarul Antal Árpád.

El a menţionat că, totuşi, în cazul Mikó se poate vorbi despre o „renaţionalizare”, chiar dacă imobilul va fi administrat de autorităţile locale. „Vorbim de renaţionalizare deoarece, practic, această clădire şi toate clădirile care deservesc instituţiile de învăţământ nu fac parte din patrimoniul privat al municipalităţii, ci din patrimoniul public. (...) Deci, de exemplu, dacă Consiliul Local ar dori să facă dreptate în acest caz şi ar dori să doneze Bisericii Reformate această clădire, nu ar avea această posibilitate. De aceea spun că este o renaţionalizare, pentru că dacă, de exemplu, Legea învăţământului s-ar schimba în România şi s-ar lua de la autorităţile locale dreptul de organizare şi administrare a învăţământului, atunci în extrasul de Carte funciară ar scrie statul român”, a mai spus Antal Árpád.

În context, el a precizat că trecerea unui imobil aparţinând învăţământului din patrimoniul public în cel privat al municipiului se poate face doar cu acordul Ministerului Educaţiei şi a dat ca exemplu fostul Liceu agricol din municipiu care a fost desfiinţat, iar pentru schimbarea destinaţiei acestuia, respectiv pentru atribuirea clădirii Universităţii Sapientia, a fost nevoie de aviz de la Bucureşti. „Nu am vrut să facem cârciumă, ci tot învăţământ, nu preuniversitar ci universitar şi pentru asta am avut nevoie de avizul ministerului”, a mai spus Antal Árpád.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis, luna trecută, că clădirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe a fost retrocedată ilegal Eparhiei Reformate din Ardeal. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002 trei membri ai comisiei de restituire a bunurilor imobile ce au aparţinut minorităţilor naţionale au întocmit o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că imobilul în cauză a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul nu putea fi retrocedat, acţiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal.

Printre membrii comisiei de retrocedare s-a numărat şi actualul deputat UDMR Covasna, Markó Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, pe care Curtea de Apel Ploieşti l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Markó a declarat în repetate rânduri că imobilul a fost retrocedat în conformitate cu legile româneşti în vigoare şi a menţionat că acest caz va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pitagora, 9 decembrie 2014
Si cu daunele de milioane de euro aduse bugetului local cum ramane ? Cine-i bun de plata ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.