ACTUALITATE 19 octombrie 2018

Primăria Sfântu Gheorghe, sancţionată de ISU cu 10.000 lei

de Agerpres | 1231 vizualizări

„După Colectiv s-a sărit calul“, spune primarul

Primăria Sfântu Gheorghe a fost sancţionată cu 10.000 de lei de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna pentru neautorizarea pentru siguranţă la incendii a mai multor unităţi de învăţământ, amendă contestată în instanţă de autorităţile locale.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că după drama petrecută în urmă cu aproape trei ani în Clubul „Colectiv“ din Bucureşti, unde au murit câteva zeci de persoane, autorităţile centrale „au sărit calul“ în ce priveşte autorizaţiile pentru siguranţă la incendii, punând reprezentanţii administraţiilor locale în dificultate financiară.

„ISU ne costă enorm de mult. După „Colectiv“ s-a sărit calul. La noi întotdeauna intrăm dintr-o extremă în alta. Practic, s-a dorit să se facă într-un an ce nu s-a făcut într-o sută de ani în România. Evident că nu e posibil. (...) Am cheltuit sume astronomice pentru autorizări, pentru documente, pentru hârtii. Adică nu pentru a face ceva concret pentru copii, ci pentru hârtii, să avem încă o hârtie, sau zece, sau o mie în plus fiecare instituţie. Dar asta este România şi asta ne provoacă tot stresul. (...) Dacă la nivelul unei instituţii dăm câte 50-60-80.000 de lei şi înmulţim cu 20 de instituţii de învăţământ, ajungem la suma pe care o dăm într-un an pentru creşele din Sfântu Gheorghe“, a susţinut Antal Arpad.

Acesta a mai spus că Primăria a asigurat banii necesari pentru obţinerea autorizaţiilor, deci şi-a făcut datoria, drept urmare a contestat amenda în instanţă.

„Pe mine nu mă deranjează cât costă să construieşti o scară exterioară dacă asta salvează viaţa unui copil, dar mă deranjează cât mă costă documentaţiile până ajung acolo, să construim o scară exterioară. Asta mă deranjează. Şi faptul că s-a scos o ordonanţă că în şase luni trebuie să rezolvi problemele. Şase luni ce nu ai rezolvat într-o sută de ani? Să fim serioşi! Trebuia pas cu pas, frumos. Şi acum vine ISU şi ne amendează (...) în condiţiile în care noi, în afară de faptul că dăm bani pentru şcoli, nu putem să facem altceva. (...) Deci, nu există nicio şcoală care a cerut bani pentru autorizaţii şi noi nu i-am dat. (...) Din punct de vedere juridic noi nu avem cum să obţinem autorizaţiile pentru instituţii, putem doar să le oferim fonduri. (...) Desigur, am contestat amenda“, a mai spus Antal Arpad.

Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, Marius Tolvaj, a declarat pentru AGERPRES că Primăria Sfântu Gheorghe a fost amendată cu 10.000 de lei pentru neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendii pentru opt clădiri de învăţământ, licee şi grădiniţe, precum şi pentru o instituţie publică, Administraţia financiară din centrul municipiului.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 20 octombrie 2018
ca de obicei primaria e perfecta, nu greseste niciodata. intotdeauna e de vina legislatia, procurorii, guvernul, starea vremii, primul ministru, presedintele, prefectul, politia, electrica, cei de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.