Primăria Sfântu Gheorghe, ameninţată cu închiderea Ştrandului şi a Piscinei
Primăria a fost amendată de Protecţia Consumatorilor pentru că nu schimbă apa săptămânal
Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CPC) Covasna au amendat cu 10.000 de lei conducerea ştrandului şi piscinei din Sfântu Gheorghe pentru neînlocuirea săptămânală a apei şi nedezinfectarea bazinelor de înot.
Comisarul şef-adjunct Mircea Diacon a declarat că, potrivit legii, înlocuirea apei şi dezinfectarea bazinelor trebuie să se facă săptămânal, prevedere care nu se respectă nici la ştrand şi nici la baza de înot şi recreere din Sfântu Gheorghe.
„În municipiul Sfântu Gheorghe, la bazinele administrate de Primărie s-au constatat aceleaşi deficienţe ca în anii trecuţi, respectiv nu se face săptămânal spălarea şi dezinfecţia bazinelor şi nu se înlocuieşte apa cu apă proaspătă din reţea, conform prevederilor legale. Deci, nu schimbă apa din bazine, o recirculă şi pun chimicale ca să o dezinfecteze. Apa ar trebui evacuată săptămânal, pereţii şi fundul bazinelor ar trebui dezinfectate, iar apoi reumplute cu apă proaspătă, aşa spune legea. Pentru deficienţele constatate, municipiul Sfântu Gheorghe a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 10 000 lei”, a declarat Mircea Diacon.
Şeful CPC a adăugat că va continua controalele la aceste baze de nataţie, iar dacă autorităţile locale vor eluda în continuare legea, atunci va propune închiderea acestora.
„Întrucât observăm că municipiul Sfântu Gheorghe preferă să încalce legea, pe principul că plătim amenda care costă mai puţin decât dacă schimbăm apa, vom face controale lunare la aceste bazine şi nu o dată pe an ca în anii precedenţi. În cazul în care se vor constata aceleaşi deficienţe, vom lua măsuri legale de sancţionare contravenţională, inclusiv propunerea măsurii de închidere a acestor bazine”, a mai spus Mircea Diacon.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc, a declarat că piscina dispune de un sistem de reciclare optim, iar calitatea apei se înscrie în parametri normali, lucru certificat şi de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică. El a adăugat că dacă s-ar aplica întocmai prevederile legii, piscina şi ştrandul ar fi închise timp de câteva zile pe lună, prin urmare ar deveni nerentabile.
„Într-adevăr aşa spune legea, dar ca să evacuăm toată apa din bazine şi să le umplem la loc ne-ar lua câteva zile. Vă daţi seama, dacă şapte-zece zile închidem pentru că trebuie să curăţăm bazinele nu mai e rentabil. Noi avem un sistem de reciclare a apei, suntem verificaţi periodic, iar calitatea apei se înscrie în parametri. Aşa e, legile le dau dreptate celor de la Protecţia Consumatorilor, ştim că ei trebuie să îşi facă treaba, dar să înţeleagă şi ei că nu putem opri piscina şi ştrandul pentru că sunt mulţi oameni care vin, sportivi care se antrenează. Eu cred că ar trebui schimbată legea şi sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a declarat viceprimarul Tischler Ferenc.