ACTUALITATE 6 martie 2012

Primăria Ozun vrea să introducă satul Bicfalău în patrimoniul UNESCO

de Agerpres | 707 vizualizări

Conducerea Primăriei Ozun vrea să introducă satul aparţinător Bicfalău în patrimoniul mondial UNESCO, considerând că cele aproape 40 de conace vechi existente aici reprezintă o valoare pentru întreaga umanitate.

Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a declarat că aceste conace au fost construite în secolele XVI, XVII şi XVIII, iar majoritatea îşi păstrează arhitectura iniţială.

Raduly Istvan a menţionat că pe piaţa imobiliară există interes pentru aceste clădiri, în special din partea străinilor. De altfel, unul dintre conace a fost cumpărat deja de un italian, care l-a transformat în pensiune turistică.

„Unele conace au fost vândute de proprietari, iar cei care le-au cumpărat au început renovarea. Mai sunt 10-15 conace foarte deteriorate şi ar trebui salvate, dar suntem optimişti pentru că pe piaţa imobiliară există un interes mare pentru aceste clădiri vechi. Sunt mulţi oameni din străinătate care vor să investească (...), dar şi braşoveni care văd o posibilitate uriaşă de a investi în conace şi de a le transforma în pensiuni turistice sau agro-turistice. De altfel, în Bicfalău sunt patru pensiuni clasificate, iar una dintre ele funcţionează într-un conac din secolul al XVIII-lea”, a declarat Raduly Istvan.

Acesta a mai spus că toate proiectele autorităţilor locale de dezvoltare a infrastructurii locale se circumscriu obiectivului includerii satului Bicfalău în patrimoniul UNESCO.

„Am pregătit diverse proiecte – de canalizare, de alimentare cu apă potabilă, de pavare a străzilor cu piatră cubică şi de introducere a reţelei electrice în subteran – în aşa fel încât să respectăm toate normele cerute şi să putem deveni un sat turistic important, o emblemă a judeţului Covasna, dar şi să fim incluşi în patrimoniul UNESCO”, a mai spus primarul comunei Ozun.

În judeţul Covasna există peste 200 de conace folosite pe vremuri de familiile nobiliare din Ardeal ca reşedinţe permanente sau de vacanţă. Printre acestea se numără conacul Kalnoki din Micloşoara, construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist, care a fost renovat de urmaşii acestei familii aflate la a 25-a generaţie, întorşi în România după 50 de ani de exil. Acum castelul de la Micloşoara găzduieşte turişti din întreaga Europă. Şi prinţul Charles al Marii Britanii a cumpărat şi restaurat un vechi conac din judeţul Covasna, aflat în localitatea Valea Zălanului, unde obişnuieşte să vină o dată pe an.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.