Primăria Întorsura Buzăului amendată pe nedrept?
Versiunea fostului primar din Întorsura Buzăului, actualul senator Gheorghe Baciu, despre amenda de 160.000 de euro dată Primăriei
Vestea că Primăria Întorsura Buzăului va fi amendată cu circa 160.000 de euro din cauza unei licitații din urmă cu 15 ani, și că astfel fondul de dezvoltare al orașului va dispărea a șocat comunitatea. Fostul primar, actualul senator PMP Gheorghe Baciu, în timpul mandatului căruia a avut loc investiția contestată acum de Ministerul Dezvoltării și Comisia Europeană, spune că e nevinovat, că nu a fost vorba despre ilegalități și recomandă actualului edil să nu renunțe așa ușor la luptă.
„Trecutul ne urmărește până ne găsește” este vorba care poate caracteriza cel mai bine situația prin care trece acum orașul Întorsura Buzăului. Pe bună dreptate, contribuabilii se simt nedreptățiți de faptul că aproape tot bugetul pentru dezvoltare pe anul acesta, 160.000 de euro din totalul de circa 200.000 de euro, trebuie „investit” într-o amendă și nu în infrastructură și modernizări. Problema Primăriei orașului, care trebuie rezolvată urgent, se trage de la un proiect pe fonduri europene din 2002. Iar vinovații sunt peste tot, dar niciunde.
Baciu se consideră nevinovat
Președintele comisiei de atunci, fostul primar al orașului, actualul senator de Covasna din partea Partidului Mișcarea Populară, Gheorghe Baciu, spune că toată procedura de licitație pentru proiectul privind reabilitarea Grupului Școlar „Nicolae Bălcescu”, implementat în anii 2002–2004 cu fonduri europene nerambursabile, contestată acum, a fost legală, iar faptul că la vremea respectivă era primar ales nu îl poate învinovăți cu nimic.
„Ce i se întâmplă orașului Întorsura Buzăului este o mare nedreptate. În acea comisie de inventariere a fost și un reprezentant al Ministerului Finanțelor, un reprezentant al Ministerului de Fonduri Europene sau cum se numea pe acea vreme și un reprezentant al Consiliului Județean Covasna. Fără aceștia nu se putea mișca nimic. Dacă unul dintre aceștia nu era de acord, nu se adjudeca nimic și se repetau toate procedurile. Licitația s-a desfășurat conform legislației de atunci. Așa se cerea, ca primarul să fie președintele comisiei. (...) Eu atunci eram primar pentru că m-au ales oamenii și nu cred că acest lucru poate fi considerat vinovăție. (...) S-a primit documentația de la mai mulți care au depus pentru licitație, s-au verificat la sânge toate, iar pe urmă s-a făcut atribuire pe bază de punctaj. Care a întocmit punctajul cel mai bun, a câștigat licitația. (...) Eu știu că s-a respectat legea”, a declarat fostul primar Gheorghe Baciu pentru „Observatorul de Covasna”.
Constructorul avea datorii la stat prin altă firmă
Fostul primar mai spune că datoriile cu care a fost descoperită firma care a implementat proiectul erau de fapt pentru o altă firmă a aceluiaşi constructor, nu pentru cea care a participat la licitație.
„Firma care a câștigat, cel puțin așa am înțeles după ce m-am documentat din nou, nu avea datorii la stat în documentele depuse. În urma unei reclamații, s-a descoperit că o altă firmă a aceluiași constructor sau o subunitate, care nu a participat la licitație și căreia nu i s-a cerut bilanț, a fost descoperită cu datorie la stat. Pe această bază s-a depus reclamația”, a explicat parlamentarul.
Problema nu a apărut peste noapte
Potrivit spuselor fostului primar întorsurean, deși problema a ieșit la suprafață abia acum, mai exact din 21 iunie a.c. de când Primăria a primit „nota de plată”, aceasta se judecă în instanță încă din mandatul său.
„În prima fază, când Primăria s-a ocupat de acest proces a avut câștig de cauză. Pe urmă s-a ocupat actualul primar, nu știu ce apărare și-a făcut, dar uite că aici s-a ajuns. Nu se poate să pui pe chituci o Primărie întreagă pentru ceva care este legal. (...) Nu mai știu când a început totul, dar știu foarte clar că în prima fază când am ajuns în instanță am câștigat, apoi la a doua și la a treia cel mai probabil nu, pentru că s-a ajuns la această imputație. Practic îl pune pe primar să plătească materialele pe care le are în curte. Acele investiții s-au făcut. Acolo (n.red. la Grupul Școlar „Nicolae Bălcescu”) există și materiale și mașini de cusut, strunguri, freze și așa mai departe”, spune Gheorghe Baciu.
„Constructorul trebuie dat în judecată”
Recomandarea senatorului pentru administrația actuală este aceea de a nu renunța ușor la luptă și de a da în judecată constructorul.
„Din punctul meu de vedere, Primăria ar trebui să dea în judecată constructorul pentru că a mințit în acte. Lucrurile nu pot rămâne așa. Undeva trebuie să existe o cale de atac. Cum s-a câștigat în primă instanță, sigur are șanse să câștige. Eu așa zic. Dar trebuie un avocat bun care să știe ce să facă și cum să apere mai departe. Dar acestea sunt decizii care aparțin primarului actual”, a mai spus fostul edil, subliniind că „ceea ce se întâmplă la ora actuală este o mare nedreptate și un mare examen de greutăți prin care trece Primăria orașului. Cumva, cumva, Guvernul trebuie să ajute această unitate. Și dacă cumva mai există vreo cale de atac, trebuie urmată. Primarul trebuie să meargă până la CEDO. Eu unul așa aș face pentru că este profund nedrept să se întâmple acest lucru”, ne-a mai spus Gheorghe Baciu.
Contestarea investiției ar fi de fapt un act de răzbunare
Parlamentarul ne-a mai dezvăluit și că toată tevatura s-a iscat din cauza unui reclamant care a dorit să îi facă lui personal rău, dar care, se pare, a reușit să întoarcă tot răul asupra comunității, care acum, vrând-nevrând, trebuie să suporte consecințele.
„Cine a făcut reclamația a băgat Primăria într-un mare necaz, crezând că îmi face mie vreun rău, dar uite că nu e așa”, ne-a spus actualul senator, care a precizat că deși are o bănuială cine ar fi în spatele reclamației, „hoțul neprins e negustor cinstit”.
Până una alta, din suma care trebuie restituită Comisiei Europene au fost achitați circa 26.000 de euro, dar mai rămân încă 133.912 euro, adică peste 615.400 de lei.
Actualul primar, Leca Băncilă, a anunțat că „va strânge cureaua” în cazul cheltuielilor de funcționare a Primăriei și că va reduce la jumătate iluminatul public, va desființa protocolul, va restrânge consumul de benzină, de motorină și așa mai departe.