Primăria Covasna propune o nouă delimitare a zonelor fiscale în funcţie de calitatea infrastructurii şi facilităţi
Autorităţile locale din oraşul staţiune Covasna intenţionează să introducă, începând de anul viitor, un impozit diferenţiat pe zone în funcţie de calitatea infrastructurii şi facilităţi.
Primarul oraşului Covasna, Gyerő József, a declarat luni, pentru AGERPRES, că propunerea, care va fi supusă dezbaterii publice, vizează o nouă delimitare a zonelor fiscale şi introducerea anumitor criterii în calcularea impozitului pe terenuri şi clădiri, cum ar fi distanţa faţă de centru, infrastructura rutieră, proximitatea staţiilor de autobuz şi tren, canalizare menajeră şi pluvială, iluminat public, zonele verzi, etc.
Practic, proiectul postat pe pagina de internet a Primăriei, prevede delimitarea a patru „zone fiscale“ numerotate de la A la D, în funcţie de calitatea infrastructurii şi utilităţile de care dispun, iar fiecare stradă va fi inclusă în una dintre aceste zone pe baza criteriilor enumerate anterior.
În proiectul de hotărâre se menţionează că în prezent plata impozitelor pe terenuri şi clădiri se face pe baza zonării aprobate de către Consiliul local în anul 2003, iar actualizarea este necesară deoarece în ultimii ani s-au făcut o serie de investiţii care au îmbunătăţit calitatea infrastructurii şi serviciilor utilitar-gospodăreşti.
Autorităţile locale apreciază că măsura va compensa parţial efectele negative produse asupra bugetului local de reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%.
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au introdus încă de la începutul acestui an sistemul diferenţiat de impozitare, pe considerentul că oraşul a beneficiat în ultimii 5-6 ani de investiţii masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ce priveşte calitatea infrastructurii.