ACTUALITATE 19 martie 2015

Prima prelevare de organe din istoria judeţului Covasna

de Székely Emőke | 887 vizualizări

Premieră pentru Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe! O echipă de medici din Bucureşti a prelevat mai multe organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală

Familia unei bătrâne de 76 de ani, aflată în moarte cerebrală, a acceptat donarea organelor, ceea ce reprezintă o premieră pentru Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Conducerea unității medicale își exprimă mulțumirea față de acest gest, și speră că vor mai fi asemenea cazuri.

Intervenție făcută de specialiști din București

„Intervenția minuțioasă, contracronometru, de circa șase ore – în cadrul căreia au fost prelevate ficatul, respectiv material osos, precum și ligamente – a fost efectuată de către Dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg, respectiv Dr. Andrei Nica, medic primar ortoped, ambii specialiști ai Institutului Fundeni din Capitală, cu implicarea specialiștilor din cadrul instituției din Sfântu Gheorghe” – a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Nagy-Demeter István. Acesta a adăugat că pacienta a fost atent consultată, iar medicii au prelevat organele sănătoase. În primă fază s-a dorit și prelevarea corneei și a rinichilor, însă medicii au renunțat pentru că acestea nu erau în stare corespunzătoare.

Aviz de prelevare din 2013

Lipsa de informare sau convingerile religioase îi împiedică pe oameni să fie de acord cu prelevarea organelor în caz de moarte cerebrală. Managerul spitalului din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, spune că la unitatea pe care o conduce se pot preleva organe, însă numărul celor care sunt de acord cu acest lucru este foarte mic. „Dorim să atragem atenția asupra faptului că echipele Secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă, Chirurgie, Ortopedie și Bloc Operator ale spitalului au depus un efort demn de laudă pentru a asigura condițiile optime unei astfel de intervenții. Succesul se datorează în primul rând lucrului în echipă prestat exemplar de tot colectivul secțiilor enumerate. Instituția noastră a primit aviz pentru prelevare de organe în octombrie 2013, iar până în momentul de față patru au fost cazurile în care a fost confirmată eligibilitatea prelevării de organe, însă niciodată nu s-a ajuns la prelevarea propriu-zisă” – a declarat managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Radu_Zamfir_1

Liste de așteptare lungi

Numărul celor care donează organe este în continuare redus la nivel național și regional deopotrivă, în comparație cu numărul suferinzilor, a căror viață depinde de transplant. Prin intervenția efectuată la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, specialiștii de fapt au redat șansa de viață mai multor pacienți, iar complexitatea unor astfel de operații o descrie în mod plastic chiar doctorul Radu Zamfir în afirmația sa din 2010: „operaţiile mari şi complexe sunt ca înotul fără colac”. De altfel, conducerea spitalului din Sfântu Gheorghe le recomandă oamenilor să accepte prelevarea de organe în caz de moarte cerebrală. „Îi îndemnăm pe oameni ca în cazul în care convingerile religioase și conștiința le permite, să accepte donarea de organe în cazul morții cerebrale, pentru că astfel pot fi salvate mai multe vieți” – a concluzionat Nagy-Demeter István. La activarea cardului de sănătate oricine poate opta pentru acceptul de a dona organele, însă mulți sunt reticenți în ceea ce privește acest lucru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.