Prima cofetărie cu produse fără zahăr, făină albă sau lapte
„Flour Power” este locul unde bucuria nevinovată pentru dulciuri „bate palma” cu silueta și sănătatea
De o lună, la Sfântu Gheorghe s-a deschis un atelier de cofetărie care propune clienților săi dulciuri ceva mai sănătoase: fără zahăr, făină albă sau lapte. Locația inedită este coordonată de o tânără în vârstă de 22 de ani, care a deschis afacerea cu ajutorul fondurilor europene.
Cele câteva scări și ușa transparentă, pe care scrie cu litere albe „Atelier de cofetărie – Flour Power” sunt ca un portal care te transportă, cu fiecare pas făcut peste prag, într-o lume ideală, în care, da, prăjiturile sunt aliatele dietei și ale stilului de viață sănătos. De cum deschizi ușa, un miros îmbietor de pogăci rumenite și de tot felul de bunătăți te cuprinde și te atrage înspre vitrinele strălucitoare. După răsfățul primit de simțul olfactiv, e rândul celui vizual să-și savureze porția de bucurie. Asta pentru că torturile frumos glazurate cu ciocolată albă, neagră, sirop de lămâie, zmeură sau te mai miri ce alte inovații sunt pregătite parcă pentru revistă, nu pentru mâncat. Totul - în armonie cu decorul modern al cofetăriei, în nuanțe de alb-verde și gri, care te duc cu gândul la viață, natură și sănătate. Și după ce te decizi care îți va fi aleasa, prăjitura – bineînțeles, gustul e cel care te felicită pentru alegerea făcută. Iar în final corpul îți mulțumește că ai luat această decizie, de a mânca un pic mai sănătos, un pic mai... altceva.
Finanțare de peste 30.000 de euro
Povestea acestui atelier de cofetărie, situat pe strada Gödri Ferenc, a început oficial în 30 ianuarie a.c., când și-a deschis porțile pentru public. Dar ideea de a avea o locație unde să fie preparate și vândute dulciuri sănătoase sau altfel era în mintea tinerei în vârstă de 22 de ani, Csiki Hanna, de când a început să studieze la Szeged, în Ungaria, arta cofetăriei, imediat după terminarea liceului din Sfântu Gheorghe. De fapt, spun apropiații antreprenoarei, totul a pornit de la ideea de a aduce ceva nou pe piața din Sfântu Gheorghe. Iar „planetele” s-au aliniat pentru că într-o vacanță, când a venit acasă, a aflat de programul „Fii Antreprenor în Transilvania!” al Camerei de Comerț și Industrie Covasna, care sprijinea ideile bune. Nu a stat pe gânduri și la sugestia mamei sale, Lőrincz Anna – Mária, s-a înscris, a mers la cursuri, a făcut acte, peste acte, peste acte și, după un timp, chiar în Ajun de Crăciun, a primit răspunsul că a fost acceptată și că va primi o finanțare nerambursabilă de peste 30.000 de euro pentru a-și pune în aplicare planul de afaceri.
„După terminarea primului an de studii a avut trei săptămâni vacanță și când a venit acasă am auzit întâmplător că la Camera de Comerț tocmai s-a lansat un program, „Fii Antreprenor în Transilvania!”. Luni dimineața i-am zis și la prânz s-a dus, s-a înscris. A durat un an tot procesul. Nu e adevărat că nu a trebuit să ajutăm. Am ajutat-o la scrierea proiectului, cu birocrația, că e greu pentru o singură persoană. Dar tot așa zic, că merită. Noi am avut avantajul că a avut timp, mai avea un an de învățat”, ne-a spus Lőrincz Anna – Mária.
Rețetar propriu și produse pentru toate gusturile și nevoile
În vara trecută, Hanna a terminat școala în străinătate, apoi a mai rămas trei luni acolo să mai facă practică, iar în septembrie a venit acasă și a început să pună în aplicare planul de a deschide prima cofetărie care să pună la vânzare și produse pentru cei care au interdicții sau vor să renunțe la zahăr, făină albă și lapte.
„Am vrut să vin cu ceva nou în orașul natal, după cei doi ani petrecuți la studii, în Ungaria. Aici, toate materiile prime sunt naturale, chiar ciocolata e ciocolată, de la 70 % la 54%, numai ciocolată. Nu avem frișcă vegetală, doar naturală și de cocos, pentru cei sensibili la lactoză și la proteinele din lapte”, ne-a spus tânăra, gingașa și timida antreprenoare, Hanna, care a lăsat mai degrabă ca munca să vorbească în numele ei.
Pentru că printre produsele care ies, proaspete, din imaginația și mâinile sale și ale colegei sale angajate, nu sunt doar cele care sunt la modă, vegane, ci și produse care contribuie la menținerea sănătății sau chiar fac diferența dintre viață și moarte la cei alergici sau sensibili la gluten sau la proteinele din lapte și altele.
De subliniat este că aici se găsesc totuși și prăjituri cu de toate, de la felii de tort cu zmeură și mascarpone, cu alune și caramel, nutella sau cu fructe de pădure și iaurt, la pogăci cu brânză sau cașcaval, sărățele, linzer cu caise și altele, chiar sandvișuri.
Majoritatea ingredientelor le cumpără din România, însă importă din Ungaria frișca de cocos, pentru că aici nu s-a găsit încă un sortiment care să fie pe placul artistei de dulciuri.
„Avem prăjituri fără făină albă, dar nu sunt toate fără gluten, că mai avem și preparate cu făină de migdale, de ovăz, de in, de castan, de dovleac. Cea mai vândută prăjitură este tortul din făină de dovleac”, ne-a mai spus mama tinerei antreprenoare, mândră foc de faptul că întreg rețetarul este conceput și aplicat de fiica ei.
A trecut o lună de la deschidere. A mers foarte bine în primele săptămâni, ne spun proprietarii, care, totuși, recunosc faptul că acum au mai mult timp de respiro. Printre clienți sunt foarte mulți medici, iar tinerii, mămicile cu copii, sunt cei care calcă cel mai des pragul cofetăriei. Cele mai căutate sunt prăjiturile fără zahăr. La comandă se cer foarte mult torturile „fără nimic”, adică cele care nu au nici ouă, nici făină albă, nici zahăr, nici ciocolată.
Prețuri
Iar în ceea ce privește prețurile, deși ingredientele sunt mult mai costisitoare decât cele tradiționale, prăjiturile și torturile costă cam la fel ca în orice cofetărie din oraș. O felie de tort pornește de la 8 lei, având în vedere că un kilogram costă 60 – 70 de lei, în funcție de fel.
Numele „Flour Power” a fost găsit cu greu, spun proprietarii, care punctează că au vrut să aleagă o denumire internațională, de mijloc, dar care să nu fie nici în românește, nici în maghiară.
Locația, situată aproape de Parchet, lângă o clinică privată și un cabinet de avocatură, și destul de aproape de centrul orașului, au găsit-o întâmplător. A fost pe vremuri magazin de jucării și ceva mai recent o clădire de birouri, dar parcă acum și-a găsit destinația cea mai potrivită.
Exemple din familie
Ca să o zicem pe cea dreaptă, Hanna are modele de urmat chiar în familia ei. Începând de la bunicul, care a fost brutar toată viața lui, la mama, care este, de asemenea, proprietarul unei cofetării, clasice, pe care a deschis-o tot de tânără, pe când avea 24 de ani.
„Eu am fost foarte bucuroasă că fiica mea s-a întors acasă. Asta a fost în primul rând. Apoi că la 22 de ani lucrează, mai ales că în ziua de astăzi este greu de găsit ceva. Sunt foarte mulțumită. Eu i-aș da un sfat, să nu facă mai mare, să rămână așa cum e și să fie mulțumită și cu puțin. Nu îți trebuie mare lucru ca să fii fericit. Așa gândesc eu, că nu merită nervii, stresul și oboseala pe care îl presupune o afacere foarte mare”, ne-a spus mama Hannei, care ne-a mărturisit că tânăra oricum se întorcea la Sfântu Gheorghe, cu și fără fonduri europene, dar că a contat acest ajutor.
În cinci ani, maestru cofetar
Pentru Hanna, care este la început de drum cu afacerea, dar și în carieră, urmează un drum lung în ale cofetăriei pentru că își dorește să continue să învețe. În cinci ani va da examen pentru a obține titulatura de maestru cofetar, dar până atunci este deschisă provocărilor și inovațiilor.
„Îmi doresc ca peste cinci ani să fiu maistru cofetar și să am o locație ceva mai mare, care să permită mai mult spațiu pentru clienți”, ne-a mărturisit, totuși, Hanna.
Înainte să fugă din nou în atelierul ei de creație, în spatele ușii albe cu hublou rotund, tânăra ne-a mai spus că și-ar dori ca oamenii care vin în cofetăria ei să știe că toate bunătățile servite aici sunt făcute cu pasiune.
Chiar dacă la nivel de statistici sunt mai mulți tineri care aleg să plece în alte țări pentru un trai mai bun, sunt iată, exemple, și nu puține, cu cei care se întorc să ofere valoare comunității în care s-au născut. Nu e de neglijat nici sprijinul financiar european, dar, mai ales pasiunea care stă în spatele unei astfel de idei.