ACTUALITATE 26 martie 2015

„Prietenie pentru armonie”, un proiect care elimină prejudecăţi

de Mirela Cara Dragu | 932 vizualizări

Clubul Impact al Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, coordonat de prof. Maria Băilă şi de prof. Constanţa Balog, a derulat în această săptămână proiectul „Prietenie pentru armonie”, care are la bază lupta împotriva instigării la ură şi presupune organizarea de acţiuni comune între Clubul Impact, elevii de la şcolile Ady Endre şi Váradi József.

Clubul Impact funcţionează prin intermediul Fundaţiei „Noi Orizonturi”, a fost înfiinţat în noiembrie 2014 şi a mai desfăşurat o acţiune similară în decembrie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când s-a derulat proiectul „Încălzim suflete”.

Proiectul „Prietenie pentru armonie” implică patru clase de elevi – două de limba română şi două de limba maghiară. Aceştia sunt şi cei care au scris şi aplicat proiectul. Prima etapă a acestuia s-a desfăşurat în zilele de marţi şi joi. Activităţile din cadrul proiectului presupun organizarea de jocuri în care sunt implicaţi copii de clasa a V-a care au astfel şansa de a comunica şi a-i cunoaşte mai bine pe elevii care nu învaţă în aceeaşi limbă sau în aceeaşi şcoală cu ei.

„La activitatea de la Şcoala Gimnazială Ady Endre au participat elevii de la clasele a V-a A, secţia română şi a V-a B, secţia maghiară. Jocurile de cunoaştere reciprocă au fost deosebit de benefice pentru elevi, deoarece au putut să afle mai multe unul despre celălalt, care sunt trăsăturile care îi caracterizează. Au putut afla că, deşi vorbesc limbi diferite şi fac parte din etnii diferite au multe trăsături comune, au pasiuni sau preferinţe comune. Elevii au fost foarte încântaţi şi şi-au exprimat dorinţa de a continua aceste activităţi. Au fost bucuroşi că vor participa şi la întreceri sportive şi la un flashmob pe stadion” – a precizat prof. Constanţa Balog.

În etapele următoare vor avea loc competiţii sportive, se vor organiza treasure hunt-uri în fiecare şcoală şi se va demara un concurs de realizare a unor postere bilingve pe tema prieteniei. De asemenea, în săptămâna „Şcoala altfel” vor avea loc drumeţii în afara oraşului, ceea ce le va oferi copiilor un nou prilej de apropiere.

Scopul proiectului este acela de a îmbunătăţi imaginea celuilalt în comunitatea de elevi din şcolile gimnaziale mixte (Ady Endre şi Váradi József), iar principalele obiective urmărite sunt prevenirea conflictelor dintre cele două etnii, prin organizarea unor activităţi comune de cunoaştere, combaterea stereotipurilor şi a prejudecăţilor în cadrul comunităţii de elevi şi crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea comunicării interetnice la nivelul celor două comunităţi.

„Cred că aceste activităţi pe care le derulăm în cadrul proiectului nostru, prin intermediul Clubului Impact, vin în completarea activităţilor formale pe care şcoala le oferă elevilor. Astfel de activităţi aduc elevii aproape unul de celălalt, indiferent de etnie, îi învaţă să se accepte, să se cunoască, să depăşească barierele, indiferent de natura lor. De fapt, întregul nostru demers urmăreşte să prevină acele forme de manifestare discriminatorii şi intolerante, în primul rând la nivelul comunităţii noastre şcolare şi – de ce nu? – chiar la nivelul comunităţii noastre locale” – a declarat Maria Băilă.

Copiii implicaţi în proiect au primit iniţiativa cu entuziasm. Ei sunt convinşi că prin aceste acţiuni vor reuşi să îşi facă prieteni mult mai uşor şi vor învăţa să vorbească română sau maghiară, după caz, mult mai repede şi mai simplu.

„Mă bucur că sunt implicaţi în proiectul nostru şi copii care vorbesc română, dar şi maghiară fiindcă aşa ne putem cunoaşte şi limba şi putem să comunicăm unii cu alţii. Îmi place că putem să ne întâlnim şi să ne împrietenim şi cu alţi copii, nu doar cu cei din şcoala noastră”, ne-a spus Andrada Bercea, o elevă participantă la proiectul prieteniei.

„Am mulţi prieteni maghiari şi sunt foarte bucuroşi. Nu e nicio diferenţă între noi. Atât că nu mereu ne descurcăm aşa uşor cu limba. Ei nu ştiu bine română, noi nu ştim maghiară bine şi uneori nu se înţelege clar ce transmitem” – spune şi Raul Bejan, căruia îi place să participe la activităţile proiectului şi îşi doreşte să aibă cât mai mulţi prieteni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.