Prezentare științifică la CNMV despre nașterea și evoluția Universului
În cadrul concursului național de astronomie și știință „Nicolaus Copernic”, inițiat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), mai mulți elevi din două clase a X-a ale Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care participă la concurs, au susținut vineri o prezentare detaliată despre formarea Universului și evoluția acestuia de la Big Bang până în prezent.
În cadrul proiectului „Nicolaus Copernic”, elevii au avut șansa de a susține prezentări, s-au documentat corespunzător și au extras informații noi pe care le-au prezentat vineri în fața unui număr mare de colegi de la mai multe clase ale unității de învățământ în care studiază. Pe lângă faptul de a fi dobândit experiența de a susține prezentări în fața unui public, elevii participanți la eveniment au experimentat și lucrul în echipă. „S-a lucrat în echipă, ceea ce nu fac foarte des. Au învățat să facă prezentare și din punct de vedere grafic, nu doar informațional” – ne-a spus directoarea CNMV, prof. Luminița Costea, care este și coordonatoarea proiectului. Aceasta a vorbit și despre beneficiile pe care le au elevii de pe urma participării la concursul „Nicolaus Copernic”. „Faptul că nimic nu se studiază în ceea ce privește Universul și evoluția acestuia în timpul școlii e din punctul meu de vedere o problemă. Vorbesc acum în calitate de fizician. Cosmologie la noi nu se face. Nu se face nimic despre galaxii, despre Univers etc. Nu e inclus în programa școlară. Nu este obligatoriu să fie, la urma urmei, dar este o modalitate prin care elevii pot să afle și alte informații. În orice caz, acest concurs este binevenit pentru că este un mod de a-i aduce împreună și de a-i forma. El a oferit exact contextul de care aveau nevoie pentru toate aceste lucruri” – a adăugat directoarea CNMV, care se mândrește cu felul în care elevii s-au pregătit și au susținut prezentarea științifică de vineri.
În cadrul proiectului, elevii au amenajat și o expoziție tematică și au realizat o serie de activități de diseminare a informațiilor dobândite. La sfârșitul anului școlar, ei vor depune un raport cu toate activitățile la care au participat în timpul desfășurării competiției. În baza acestui raport, ei vor fi punctați și vor putea câștiga premiile puse în joc de organizatori.