Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată de analizele de laborator
Măsurile luate de DSVSA Covasna
Probele prelevate de la porcinele din rasa Mangalița, din exploatația nonprofesională din zona Aita Mare au fost transportate atât la LSVSA Prahova, cât și la Laboratorul Național de Referință de la București. Ambele laboratoare au confirmat prezența virusului pestei porcine africane.
Au fost luate următoarele măsuri:
- Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport – minimum 45 zile din data prezentei.
- Restricțiile se referă inclusiv la activitățile de creștere a animalelor, la activitatea de cazare a pensiunii, precum și la interzicerea accesului pescarilor la lacurile de pescuit sportiv din incintă.
- Proprietarul exploatației a fost sancționat contravențional cu suma de 6.400 lei pentru : neanunțarea medicului veterinar privind fătările și sacrificările de animale, nerespectarea măsurilor de profilaxie generală privind accesul persoanelor și împrejmuirea corespunzătoare a exploatației, nerespectarea prevederilor legale privind identificarea și înregistrarea animalelor etc.
- Ca urmare a nerespectării măsurilor legale privind creșterea porcinelor și a celor enumerate anterior pentru cele 45 porcine moarte, respectiv ucise preventiv în focar și neutralizate prin îngropare, proprietarul nu va primi despădubiri.
Există suspiciunea introducerii virusului în exploatație prin circulația persoanelor sau a produselor alimentare, ori din mediu silvatic.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.
Pentru data de 16.10.2019 au fost convocați în ședință extraordinară: reprezentanții Gărzii Forestiere, a Ocoalelor Silvice, gestionarii fondurilor cinegetice și coordonatorii grupelor de vânătoare.
DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare, a medicului veterinar. Aruncarea cadavrele de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționat inclusiv penal.
DSVSA Covasna, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii. Totuși, carnea rezultată din sacrificarea porcilor bolnavi prezintă un risc deosebit, întrucât virusul pestei porcine africane rămâne viu chiar și în carnea congelată timp de 2-3 luni.
Pentru prevenirea infecțiilor cu trichinella, carnea tuturor porcilor sacrificați pentru consum familiar precum și toți mistreții vânați trebuie să fie examinați obligatoriu de către medicii veterinari.
Director executiv,
Dr. SIKÓ BARABÁSI Sándor