ACTUALITATE 23 octombrie 2019

Prețuri majorate la toate culturile agricole

de Daniela Luca | 861 vizualizări

Fermierii covăsneni vând cartoful cu 1 leu și 50 de bani 

Prețul la poarta fermei a tuturor culturilor agricole este mai mare în acest an, afirmă directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba. Așadar, fermierii vor avea un profit mai mare în 2019, iar majorarea se datorează mai multor factori. Totodată, specialiștii speră ca aceasta să nu se răsfrângă prea mult asupra buzunarelor consumatorilor. 

Anul acesta a fost unul cu roade bogate, spun specialiștii în agricultură. Deși nu se poate vorbi despre recorduri în ceea ce privește producția, totuși aceasta este peste media multianuală, iar cu mici excepții, și clima a fost de ajutor. 

 „A fost un an bun din punct de vedere al recoltei. Prețurile s-au mărit la toate culturile. Prețuri mai mari sunt și la cereale și la cartof. La cartof avem un preț cu 15-20% mai mare față de anul trecut la poarta fermei. Acum a început recoltatul porumbului și să vedem cum se prezintă și el. Preconizăm că și la porumb vom avea o producție foarte bună, dar rămâne să vedem cum va evolua prețul. Cartoful și anul trecut a avut un preț bun și a ajuns undeva la 1 leu și 20 de bani la poarta fermei, iar acum este 1,5. Deci doi ani consecutiv nu am avut așa preț bun la cartof. Cred și sper că asta este o prevestire de a se stabiliza prețul undeva la un leu. Dacă se stabilizează în zona de un leu pe kilogramul de cartof, atunci fermierii pot să facă calcule pe termen scurt și mediu că până acum prețul la cartof era foarte fluctuant, foarte volatil. E îmbucurător că doi ani consecutiv avem un preț destul de bun și sper că asta înseamnă o stabilizare a prețului pe piață. Sper că prețul ăsta la poarta fermei nu o să afecteze așa mult prețul de vânzare”, ne-a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba. 

El mai spune că prețul la raft însă va depinde de adaosul comercianților, dar și de puterea de cumpărare a populației. 

Vremea neobișnuit de caldă în octombrie, semn bun pentru agricultură? 

Absența temperaturilor mai scăzute, specifice lunii octombrie, nu le pune piedici fermierilor, iar culturile sunt în siguranță. Mai mult, s-a reluat însămânțarea rapiței, oprită la sfârșitul verii din cauza secetei. 

„Vremea caldă nu pune culturile în pericol. Bine că a plouat acum zece zile. A căzut o ploaie de 40-60 de litri pe metru pătrat și a fost foarte binevenită. Acum se poate lucra în condiții bune. Rezerva de apă din sol este suficientă la ora actuală pentru lucrările de toamnă, cum ar fi însămânțările. Având în vedere perioada secetoasă din august și septembrie, rapița n-a putut fi însămânțată pe nivelul suprafețelor preconizate. Din 3.000 de hectare, s-au însămânțat cam jumătate pentru că a fost secetă și foarte mulți fermieri nu au semănat rapița pentru că era cu risc foarte ridicat să nu răsară”, a mai adăugat Könczei Csaba. 

Și anul agricol 2018 a avut rezultate nesperat de bune, luând în calcul vremea extrem de nefavorabilă pentru agricultură cu care s-au confruntat fermierii. Seceta, iar apoi inundațiile i-au îngrijorat pe producători, însă producțiile au fost peste așteptări. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.