Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor: Investiţia austriacă de la Reci nu se face fără un studiu de impact
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamás Sándor (UDMR), subliniază că investiţia grupului austriac Holzindustrie Schweighofer, care vrea să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci, nu se va realiza fără un studiu de impact prealabil.
Tamás Sándor a declarat că „pe bună dreptate” investiţia a împărţit opinia publică în două tabere – pe de o parte, susţinătorii acestui proiect prin care se vor crea 650 de noi locuri de muncă, iar pe de alta, opozanţii, respectiv cei care cred că investiţia austriacă va pune în pericol micii lemnari şi pădurile din judeţ.
„Şi unii şi alţii au dreptate. Evident, noi vom cere un studiu de impact, fără de care nicio investiţie nu se face (...) Consiliul Judeţean se află într-o poziţie echidistantă, noi trebuie să gândim şi pe termen scurt şi pe termen lung în beneficiul comunităţii”, a spus Tamás Sándor.
Preşedintele CJ a mai spus că această investiţie nu va putea fi realizată fără avizul Consiliului Local Reci, prin urmare „mingea se află în terenul autorităţilor locale”. De altfel, în etapele premergătoare obţinerii avizelor şi autorizaţiilor este necesară şi organizarea unei dezbateri publice pe această temă.
În legătură cu petiţia online lansată recent de mai multe ONG-uri din judeţ care vor să stopeze investiţia, Tamás Sándor a declarat că nu exclude posibilitatea ca în spatele acţiunii să se afle „partidele de opoziţie”, respectiv cele maghiare, care încearcă prin orice mijloace să „obstrucţioneze” iniţiativele şi acţiunile UDMR.
Petiţia lansată la începutul săptămânii trecute a fost semnată până acum de aproape 390 de persoane din mai multe judeţe ale ţării şi din Ungaria.
În petiţie se menţionează că investiţia nu este în avantajul comunităţii locale pe termen lung, deoarece va afecta grav mediul înconjurător prin exploatarea „nemiloasă” a pădurilor şi va falimenta micii întreprinzători locali care lucrează în industria lemnului.
În context se menţionează că exploatarea lemnului va afecta turismul, va creşte riscul inundaţiilor pe teritoriul judeţului şi va avea un impact negativ asupra faunei sălbatice din Rezervaţia naturală de la Reci. În finalul petiţiei se cere politicienilor şi autorităţilor locale să ţină cont de interesele comunităţii şi să oprească această investiţie.
Conducerea grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunţat că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în viitoarea fabrică de la Reci care va asigura aproape 650 de locuri de muncă şi ar putea fi pusă în funcţiune anul viitor.
Holzindustrie Schweighofer mai are patru fabrici în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti.
Printre cei care susţin investiţia se numără senatorul UDMR Olosz Gergely, care apreciază că aceasta este „cea mai mare investiţie făcută în judeţ în ultimii 20 de ani”.