ACTUALITATE 17 august 2018

Președintele CJ Covasna propune din nou măsuri preventive de relocare a urșilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 730 vizualizări

Vizita de săptămâna trecută a ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, în zona Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana din județul vecin Harghita nu îi impresionează pe reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Covasna, care spun că deși s-a vorbit despre decizii privind urșii din zonă, punerea în aplicare a acestora continuă să întârzie, în timp ce pericolul ca oamenii să fie atacați rămâne.   

„Eu vreau să văd în practică aceste decizii. De doi ani de zile sunt decizii foarte importante luate în teorie. În practică ar însemna prevenție și nu după aceea să scoatem lacrimi după victimele acestor întâlniri cu ursul. Deci înainte, nu după. Noi am spus foarte clar, împreună cu specialiștii, sunt două posibilități de rezolvare a acestei probleme: recoltarea preventivă, conform unor studii care deja s-au întocmit și s-au și aprobat și desigur intervenția punctuală în acele cazuri când au intrat în localități sau în gospodăriile oamenilor. Dar dacă nu se ia decizia, prima decizie de recoltare preventivă, pentru că efectivul (urșilor - n.red.) a ajuns acum la de două ori sau de trei ori mai mare decât ar putea trăi pe acest habitat, în județ sau în regiunea noastră, atunci situația se va înrăutăți cu siguranță. Deci trebuie recoltare preventivă și repunerea în echilibru a acestei legături între urs și om”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Pe suprafața județului Covasna ar putea trăi 700 - 800 de urși, potrivit președintelui Consiliului Județean, care a subliniat că numărătorile întocmite arată că aici trăiesc deja peste 1.200 de exemplare.  

„Ceea este foarte interesant este că doamna ministru a făcut  pelerinaj în țările din Europa, ca să ofere 1.000 de exemplare de urși și nu a vrut nimeni. Dar ei pot să ne dea nouă indicații despre ce ar trebui să facem, că ei au rezolvat problema. I-au lichidat. Au lichidat efectivul de urși și acum ne dau nouă lecții. Deci nu mi se pare normal”, a mai spus Tamás Sándor.

Potrivit unui bilanț al Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, în perioada 1 ianuarie  - 1 august 2018 au fost înregistrate un număr de 104 sesizări, însumând 304 ovine în 60 de cazuri, 16 stupi în 3 cazuri și 27 de bovine în 25 de cazuri, 68 de caprine în 7 cazuri, 4 porcine în 3 cazuri, 3 cabaline în 3 cazuri și 74 de găini omorâte în 6 cazuri.

Nici culturile nu au scăpat de atenția urșilor, astfel că s-au înregistrat pagube în 4 cazuri sesizate autorităților. Bilanțul arată distrugerea a 6,5 hectare de sfeclă de zahăr și 0,35 de hectare de grâu.

Anul acesta în județul Covasna nu s-au înregistrat atacuri ale urșilor asupra oamenilor.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a efectuat sâmbătă o vizită la Băile Tuşnad, în județul Harghita, unde a avut o întâlnire cu autorităţile locale şi judeţene pentru a discuta cum poate fi rezolvată problema din staţiune, după ce patru bărbaţi au fost atacaţi de urşi, în ultima perioadă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.