ACTUALITATE 2 mai 2018

Preotul Ioan Cucu și poetul Farkas Árpád, distinși anul acesta cu titlul Pro Urbe

de Geanina Lupșa | 1941 vizualizări

În acest an, premiul Pro Urbe este dobândit de două personalități, una de naționalitate română, cealaltă de naționalitate maghiară

Cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, duminică, 29 aprilie, la ora 13:00, în sala Gábor Áron a Bibliotecii Județene Bod Péter a avut loc decernarea premiului Pro Urbe. În acest an, conform hotărârii adoptate de Consiliul Local, două personalități, una de naționalitate română și cealaltă de naționalitate maghiară, au fost distinse cu titlul Pro Urbe. Astfel, premiile au fost conferite preotului Ioan Cucu și poetului Farkas Árpád.

Personalitatea de etnie română distinsă anul acesta cu titlul Pro Urbe este preotul Ioan Cucu, născut la data 22 ianuarie 1947, în comuna Apoldu de Jos, județul Sibiu. Acesta a fost numit preot misionar în județul Covasna, la Micfalău și satele aparținătoare, la data de 1 martie 1971.

În perioada 1971-1976 a reparat numeroase biserici de la Bixad, Olt și Micfalău, Bățanii Mari, Valea Zălanului și Aita Seacă. La inițiativa acestuia s-au organizat numeroase pelerinaje la mănăstiri și biserici.

În anul 1976, Ioan Cucu acceptă preluarea Parohiei Baraolt, parohie ce nu mai avusese preot din anul 1940, iar între anii 1976-1982 a reparat și a pictat personal biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” de la Baraolt.

Preotul Ioan Cucu sprijină, de asemenea, moral și material înființarea și desfășurarea activității Muzeului Spiritualității Românești.

Cu toate că părintele Ioan Cucu este pensionat de la 1 ianuarie 2012, el își continuă misiunea începută în anul 2007, aceea de construcție și finalizare a lucrărilor Bisericii Buna Vestire.

,,Dânsul fiind un reprezentant al comunității ortodoxe din orașul nostru, care a învățat și limba majorității și limba maghiară și care a participat decenii la un eveniment frumos organizat în orașul nostru, Săptămâna Ecumenică, consider că prin aceste lucruri a depus efort și pentru apropierea dintre comunitățile românești și maghiare” a adăugat primarul Antal Árpád în cadrul ceremoniei.

Farkas Árpád, poetul premiat în acest an și cu premiul Kossuth, este personalitatea de naționalitate maghiară distinsă cu titlul Pro Urbe. Acesta a fost, de asemenea, redactor-șef al ziarului Háromszék.

Prin preocuparea sa pentru teme eterne, în calitate de poet, acesta reușește să îmbogățească literatura maghiară cu nuanțe autentic ardelenești.

Cuvinte de laudă la adresa celor doi distinși cu premiul Pro Urbe au fost aduse atât din partea primarului Antal Árpád, cât și din partea viceprimarului Sztakics Éva.

Titlul Pro Urbe a fost înființat în 1997 și se acordă în fiecare an, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, persoanelor trecute de 70 de ani care au contribuit la dezvoltarea municipiului Sfântu Gheorghe. Anul trecut, premiul a fost conferit profesorului Dancs Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.