Premiul de excelenţă UNACOR pentru o coregrafă din Sfântu Gheorghe
Coregrafa Andrea Gavriliu, originară din Sfântu Gheorghe, a fost distinsă cu Premiul de excelenţă UNACOR, în cadrul galei oficiale de lansare a Uniunii Artei Coregrafice din România, organizată luni, 30 ianuarie, la Opera Naţională Bucureşti. Coregraful şi dansatorul Mats Ek, în vârstă de 70 de ani, laureat al premiului Europa pentru Teatru (cea mai prestigioasă recompensă europeană din domeniu) este cel care i-a înmânat Andreei Gavriliu premiul, acordat pentru regia şi coregrafia spectacolului „Zic Zac”.
„Premiul de excelență UNACOR în regia și coregrafia spectacolului „Zic Zac” a fost o surpriză totală pentru mine în condițiile în care nu credeam că acest spectacol o să mai primească vreo distincție după 4 ani de la apariția sa. UNACOR, Uniunea Artei Coregrafice din România, este un fel de UNITER al dansului românesc proaspăt înființat și îmi face o mare onoare să fiu printre primii coregrafi premiați de către acesta. Iar faptul că acest premiu mi-a fost înmânat de către Mats Ek, unul din coregrafii pe care îi admir de atâta vreme, este copleșitor! A fost minunat să mă aflu pe scenă cu cei mai buni dansatori ai noștri, mai ales pentru faptul că fiecare și-a arătat măiestria live, pe „scândură”. Fiecare a repetat, a interpretat și a transpirat pe aceeași scenă indiferent de vârstă, experiență și recunoaștere. Am avut parte de un puls scenic unic!”, a declarat marţi pentru „Observatorul de Covasna” Andrea Gavriliu.
De-a lungul timpului, spectacolul „«Zic Zac»de Andrea Gavriliu, rezemată de Ștefan Lupu”, ambii din Sfântu Gheorghe, a câştigat mai multe premii, printre care şi Premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans 2014, Premiul pentru CEA MAI BUNĂ COREGRAFIE la Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” Sfântu Gheorghe 2014, Premiul pentru CEL MAI BUN SPECTACOL DE TEATRU INDEPENDENT la festCo 2014, Premiul pentru CEA MAI BUNĂ CREAȚIE COREGRAFICĂ și premiul pentru CEL MAI BUN INTERPRET ÎNTR-UN SPECTACOL DE COREGRAFIE – Gala Absolvenților de master UNATC București 2013 şi Premiul pentru CEL MAI BUN SPECTACOL – Festivalul de Teatru Independent (de orice) „Undercloud”, București 2013.
„«Zic Zac» este spectacolul generației noastre. Vorbește despre etapele unei relații: simpatie și antipatie, porniri animalice și dezbateri filosofice, sensibilitate și cruzime, frici personale și nevoia de a ne găsi jumătatea. Toate acestea sunt înglobate într-o călătorie psihedelică plină de umor și, mai ales, Muzică! «Zic Zac» este un spectacol care transpiră - și la propriu și la figurat - energie explozivă, sexualitate, umor și sensibilitate care ne învață că dacă ai carte, nu se face primăvară, că „Tăcerea este unul din argumentele cele mai greu de combătut”, că „Limba pe români îi încurcă-n gură” și că ne e frică de frică. Așadar, doamnelor și domnilor, dansați!”, transmite o prezentare a spectacolului.
Andrea Gavriliu, în vârstă de 31 de ani, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, a plecat din judeţul Covasna după liceu pentru a urma cursurile secţiei de Actorie a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universității „Babes Bólyai” din Cluj-Napoca. După facultate a fost timp de 7 ani actriţă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar în 2013 a mers la Bucureşti, unde a făcut masteratul în Coregrafie.
Sâmbătă, 4 februarie a.c., aceasta, Ștefan Lupu, Gabriel Costin, Andreea Săndulescu şi Alexandru Petre vor fi pe scena de la Godot Cafe din Bucureşti, cu spectacol«Zic Zac».
Sursă foto: Facebook şi arhivă