ACTUALITATE 1 aprilie 2015

Premii de 2.000 de euro pentru elevi şi excursii la Bruxelles pentru profesori

de Mirela Cara Dragu | 666 vizualizări

În cadrul campaniei „Europa, casa noastră” se va organiza un concurs de proiecte cu opt premii substanţiale

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), a lansat cea de-a cincea ediţie a campaniei de informare şi comunicare „Europa, casa noastră”. Programul, care se derulează în toate judeţele ţării, se adresează elevilor şi profesorilor din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi are drept scop desfăşurarea unor activităţi cu dimensiune europeană, prin care elevii sunt încurajaţi să se informeze despre Uniunea Europeană – despre istoria şi politicile ei, precum şi despre ultimele evoluţii din domeniul afacerilor europene. Misiunea RCE este aceea de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor şi valorilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.

Astfel, miercuri, echipa de comunicatori ai proiectului a organizat două întâlniri cu elevii din judeţul Covasna, la Şcoala Gimnazială „Tatrangi Sándor” din Ozun şi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Elevilor li s-a prezentat proiectul „Lider european” care le oferă liceenilor şansa de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs de proiecte care va avea două etape: locală şi naţională. Concursul presupune ca liceenii să identifice o problemă în comunitate, pe care să o rezolve cu ajutorul unui proiect. Echipele care fac cele mai reuşite opt proiecte se vor califica în etapa finală, când vor merge la Bucureşti şi îşi vor prezenta proiectele în faţa unui juriu. Se vor acorda premii în valoare de 2.000 euro (700 euro – locul I; 500 euro – locul II; 300 euro – locul III şi cinci menţiuni de câte 100 euro fiecare). Profesorii coordonatori ai echipelor finaliste vor primi câte o excursie la Bruxelles, la Comisia Europeană.

Activităţile programului sunt disponibile pe portalul web www.europacasanoastra.ro. Acesta le oferă elevilor şi profesorilor participanţi conţinut educaţional, precum şi o serie de servicii şi aplicaţii utile. Coordonatorii invită şcolile din România să participe în program prin completarea formularului online care este deschis la adresa menţionată. Şcolile şi liceele care intră în competiţie vor putea publica rapoarte şi fotografii realizate în cadrul evenimentelor lor pe acest site.

„Suntem la cea de-a cincea ediţie a campaniei, care este una de informare pentru tinerii din şcolile şi liceele din ţară. Practic, încercăm prin această campanie să răspundem întrebărilor pe care elevii le au legat de instituţiile europene, de modul în care acestea funcţionează şi să arătăm ce programe sunt deschise pentru tineri”a precizat Nicoleta Nuţă, reprezentant RCE.

La întâlnirea cu elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” a fost prezentă şi Gruman Eva, coordonator al Centrului de Voluntariat HITI, care le-a vorbit liceenilor în detaliu despre Serviciul European de Voluntariat şi despre posibilităţile pe care le au să devină voluntari în diferite domenii. „Avem foarte multe proiecte interetnice şi lucrăm şi cu Asociaţia Ecou, deci copiii mai ştiu despre ce este vorba. Acum doi ani au plecat, de exemplu, cinci tineri în Serviciul European de Voluntariat. Aşa că noi încercăm să promovăm acest lucru şi să trimitem şi să găzduim cât mai mulţi tineri ca să afle de oportunitatea aceasta” – a spus Gruman Eva.

Elevii sunt dornici să participe la concurs, dar şi să afle cât mai multe despre voluntariat şi Uniunea Europeană. Oportunităţile pe care le-au descoperit prin programul „Europa, casa noastră” le-au întărit convingerea că, după liceu, vor avea opţiunea voluntariatului la îndemână. „Am aflat lucruri noi despre voluntariat, cu ce te ajută acum, dar şi pe viitor. Am aflat detalii despre legea voluntariatului, ce presupune el şi în ce domenii putem să ne implicăm. Putem să ne implicăm de exemplu în diminuarea conflictelor interetnice sau în campanii de colectare a deşeurilor sau orice acţiuni de acest gen” – ne-a spus Radu-Bogdan Ştefan, elev al CNMV.

Pentru un alt elev, informaţiile transmise în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii RCE a fost un prilej de a descoperi lucruri noi şi interesant. „Eu am aflat că sunt şi proiecte de voluntariat la nivel internaţional. Eu credeam că sunt particularizate pe ţară. Nu ştiam că există posibilitatea de a face voluntariat cu elevi din alte ţări. Putem merge în toate statele membre ale U.E. şi, în mod excepţional, chiar şi în câteva state care nu fac parte din Uniune” – ne-a dezvăluit Sebastian Ciocan, elev al CNMV.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.