ACTUALITATE 15 octombrie 2020

Premieră la Spitalul Județean: operație minim invazivă de îndepărtare a unei pietre blocate în ureter

de Iulia Drăghici - Taraș | 13914 vizualizări

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a marcat marți, 13 octombrie, o premieră medicală. Aici a avut loc prima operație de îndepărtare e unei pietre din ureter folosind o procedură minim invazivă. De intervenție a beneficiat o pacientă în vârstă de 66 de ani din județul Covasna. 

Medicii care au coordonat operația au fost dr. György-Szakács Csaba, medic specialist chirurgie generală și dr. Mihnea Mureșan, medicul primar urolog. 

Intervenția care a avut loc ieri a fost o ureterolitotomie laparoscopică. E vorba de o pacientă care avea un calcul, adică o piatră blocată undeva pe ureter. Această piatră a fost extrasă laparoscopic. Cazul este mai complicat, în sensul că în urmă cu trei săptămâni pacienta s-a prezentat și a fost internată de urgență cu stare generală gravă, cu o infecție foarte gravă, din cauza acestei pietre care cândva a pornit din rinichi și a rămas blocată pe ureter ducând la blocajul rinichiului și la o infecție care se poate spune că îi punea viața în pericol. La momentul respectiv am făcut o intervenție endoscopică, adică am montat un stent pe lângă piatră ca să asigurăm drenajul rinichiului. Asta a dus la vindecarea infecției, la ameliorarea stării pacientei și la momentul de față s-a prezentat pentru a rezolva și problema principală, și anume calculul de pe ureter. Din păcate dimensiunile pietrei nu permiteau ca extragerea pietrei să se facă endoscopic și în condiții normale, pacienta ar fi necesitat o intervenție chirurgicală clasică deschisă, pentru a putea extrage acel calcul. Am încercat, la sugestia doctorului György-Szakács să rezolvăm laparoscopic. Practic el este cel care a făcut partea laparoscopică a intervenției”, a spus miercuri, într-o videoconferință de presă, medicul primar urolog, dr. Mihnea Mureșan. 

Procedura minim invazivă este încă la început în spitalele din România. Medicii din Sfântu Gheorghe spun că aceasta aduce multe beneficii pacientului, comparativ cu operațiile clasice. 

Operația a decurs foarte bine și faptul că am reușit să o facem laparoscopic este un beneficiu foarte mare pentru pacientă, adică procesul de vindecare va fi mult mai rapid și refacerea se va face mult mai bine”, a mai spus dr. Mihnea Mureșan. 

Pacienta va fi externată în zilele următoare, pentru că este în stare bună, chiar marți seara deja făcea prima plimbare prin salon, spun reprezentanții spitalului. 

Rezolvarea unui astfel de caz este o muncă de echipă între mai multe specialități, au punctat coordonatorii unității spitalicești, în cazul acesta făcând referire la Chirurgie Generală, Urologie și Terapie Intensivă. 

Managerul spitalului județean, András-Nagy Róbert, a spus că astfel de intervenții sunt considerate premiere și în centrele universitare, cu atât mai mult într-un spital județean și a punctat că este mândru de reușita colegilor săi, care, în ciuda pandemiei de COVID-19, continuă să ofere servicii de înaltă calitate pacienților.  

Potrivit datelor prezentate miercuri, în videoconferința de presă, în spital erau internate 231 de persoane, dintre care 64 confirmați COVID-19. 

„Patologia de non-covid este funcțională și încercăm să o menținem funcțională cât mai mult timp posibil și chiar și să dezvoltăm această  zonă de lucru. (...) Fluxul este mare. Luna trecută am avut peste 1.000 de cazuri internate în spital”, a mai spus András-Nagy Róbert. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.