Premieră la Întorsura Buzăului: Open Space pe politici de tineret
Lipsa locurilor de muncă pentru tineri şi parteneriatele internaţionale sunt temele dezbătute în cadrului primului eveniment de tipul „Open Space” (trad. spaţiu deschis) organizat vreodată la Întorsura Buzăului. La evenimentul denumit „Tineri. Cu viziune” au participat 24 de persoane din zona Buzaielor, tineri sau persoane care lucrează cu tinerii. Activitatea, care s-a desfăşurat pe parcursul a peste trei ore, a avut loc luni la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.
Evenimentul a început într-un ritm vesel, printr-o serie de jocuri menite să „spargă gheaţa”. Tot în debutul activităţii, celor prezenţi li s-au pus în vedere principiile după care funcţionează acţiunile de tipul Open Space. Potrivit coordonatorilor, acestea sunt: „Fiecare persoană care vine la eveniment este persoana potrivită”, „Orice timp de început este timpul potrivit”, „Orice s-ar întâmpla este lucru care trebuie să se întâmple” şi „Când se termină, se termină”.
Coordonatorul principal al evenimentului, profesoara şi lucrătorul de tineret Doina Pătrunjel, a explicat că tema activităţilor de tip Open Space, organizate la nivel naţional prin programul „tineREŢEA”, este „Priorităţile României pe politici de tineret”. „În 2019 România va avea preşedinţia Uniunii Europene pe probleme de tineret şi va putea să decidă ce este mai important pentru tinerii români la nivel de politici internaţionale, europene. (...) Noi suntem norocoşi că suntem pe listă pentru că de obicei aceste consultări se organizează în capitalele de judeţ. De asemenea, va fi o consultare şi la Sfântu Gheorghe”.
Problematicile abordate de tinerii prezenţi la Open Space-ul întorsurean
Open Space-ul sau tehnologia spaţiului deschis a permis participanţilor să aducă în discuţie nevoile reale pe care le resimt aceştia atât la nivel de comunitate, cât şi la nivel naţional. „Incluziunea socială”, „locurile de muncă pentru tineri”, „parteneriatele internaţionale”, „oportunităţile de voluntariat”, „şcoli de specialitate”, „activizarea tinerilor” şi „protecţia mediului” sunt temele exprimate de participanţii întorsureni la această întâlnire. Două dintre subiecte, „locurile de muncă pentru tineri” şi „parteneriatele internaţionale”, au fost votate ca fiind cele mai importante şi au fost dezbătute pe larg.
„Tema legată de lipsa locurilor de muncă era o temă la care mă aşteptam. Cred că pe toţi ne afectează acest lucru. Cea de-a doua temă, legată de parteneriate, m-a surprins în mod plăcut pentru că în liceul acesta chiar sunt parteneriate internaţionale, iar acest lucru ne transmite mesajul că tinerilor le plac parteneriatele, că au participat sau că au auzit de aceste proiecte, dar şi că sunt benefice tinerilor”, ne-a spus Doina Pătrunjel.
Pasul următor al activităţii a dus la împărţirea participanţilor în două grupe, în funcţie de tema pe care o consideră mai interesantă. Fiecare grup a avut sarcina să dezbată subiectul ales, găsind răspunsuri la întrebările: „De ce există această problemă?”, „Cine poate să o rezolve?”, „Cum se poate rezolva?”, dar şi „Cu ce?”.
În final, grupul iniţial s-a reunit „în plen” şi s-au discutat, în comun, ambele subiecte. În urma discuţiilor s-au extras şi o serie de concluzii.
Concluziile
Una dintre principalele idei ale activităţii a fost aceea că rezolvarea problemelor trebuie să pornească în primul rând de la fiecare dintre noi. Mai mult, optimismul, energia, voinţa şi dorinţa sunt cele mai de preţ „arme” cu care putem să luptăm împotriva problemelor comunităţii în care trăim.
Prezentă pe tot parcursul evenimentului, directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Maria Badiu, ne-a spus: „Aceste iniţiative sunt foarte bune pentru tineri pentru că au nevoie să se simtă utili, să se cunoască şi să cunoască realitatea. Mai mult decât atât, noi, cei de o altă vârstă, avem nevoie de ei aici, lângă noi pentru a ne asigura tinereţea comunităţii. Văd acest lucru la cei bătrâni de azi, care nu mai au aşa mulţi tineri care să îi sprijine. Avem nevoie de o astfel de schimbare în mentalitate pentru a ne sprijini unii pe alţii”.
„Sincer, activitatea a fost puţin cam formală pentru gusturile mele, dar în acelaşi timp a fost destul de interesantă. Eu aveam alte probleme pe care aş fi vrut să le rezolv în această zonă, dar am observat că tinerii de vârsta mea au alte nevoi. A fost foarte interesant să văd şi punctul lor de vedere şi să îmi dau seama ce îşi doresc şi ei, pentru că până la urmă trebuie să facem lucrurile în aşa fel încât tuturor să ne fie bine”, a concluzionat Mălina Barbu, organizator şi participant la eveniment.
Tânăra care „a trezit la viaţă” conceptul de voluntariat în zona Buzaielor, Bianca Crăciun, a fost de asemenea prezentă la Open Space-ul întorsurean. „Mie mi se pare foarte interesant tot ce se întâmplă. Trebuia cineva să ia această iniţiativă şi să se vorbească în zona noastră şi despre politica de tineret. Toată activitatea „tineREŢEA”, făcută de Ministerul Tineretului şi Sportului, e chiar un start bun pentru o schimbare. Cred că temele abordate astăzi sunt cu cea mai mare importanţă pentru noi, tinerii din zonă. După ce terminăm studiile avem nevoie de locuri de muncă şi trebuie să ne cunoaştem şi să ne dezvoltăm din toate punctele de vedere, iar cea mai bună portiţă sunt parteneriatele internaţionale”, a spus aceasta.
Coordonatorul principal, lucrătorul de tineret Doina Pătrunjel, a subliniat la finalul evenimentului că organizarea acestui tip de activitate la Întorsura Buzăului este o şansă importantă pentru tineri: „Sunt fericită pentru că am strâns 24 de participanţi, chiar dacă momentul nu a fost cel mai potrivit pentru că tinerii fie lucrează, fie sunt plecaţi în vacanţă şi nu au răspuns invitaţiei noastre, dar conform principiului Open Space: cei care au fost aici, erau cei mai buni. Discuţiile au fost constructive. S-au conturat nişte idei care privesc atât zona, cât şi politicile de tineret la nivel naţional şi european. Sunt bucuroasă că am reuşit să facem şi la Întorsura Buzăului această întâlnire, având în vedere că majoritatea consultărilor se organizează în capitalele de judeţ”.
Tehnologia „spaţiului deschis” implică peste 600 de tineri la nivel naţional
Evenimentul a fost organizat de un grup de 12 voluntari întorsureni. Acesta face parte din proiectul Dialog Structurat 2016 implementat la nivel național de către Ministerul Tineretului și Sportului împreună cu direcțiile de sport și tineret și cu rețeaua de lucrători de tineret numită „tineREȚEA”.
„Tehnologia spațiului deschis (open space) este o metodă interactivă ce permite participanților să propună și să contribuie la discuții plecând de la nevoile lor reale. Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul rețelei tineREȚEA și vor implica direct aproximativ 600 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani la nivel național. Concluziile acestui set de consultări vor sta la baza propunerilor din partea României ce vor compune prioritățile țării pe sectorul de tineret din cadrul trioului România, Finlanda, Croația”, prezintă site-ul www.constanteanul.ro.
Activităţile din cadrul programului „tineREŢEA” vor continua până în luna noiembrie, când lucrătorii de tineret din toată ţara se vor întâlni la Timişoara pentru închiderea proiectului.