ACTUALITATE 21 iunie 2017

În premieră, festival coral la Floroaia Mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1648 vizualizări

Căminul cultural din Floroaia Mare va fi în premieră gazda festivalului de muzică corală, „La poalele Ciucașului”, ajuns anul acesta la a treia ediție. Evenimentul va avea loc sâmbătă, pe 24 iunie, începând cu ora 17:00. Acțiunea culturală are loc în contextul în care sâmbătă se celebrează Ziua Internațională a Iei și sărbătoarea Sânzienelor. Intrarea la eveniment este liberă.

Coordonatorul evenimentului este Corul „Plai întorsurean”, iar alături de aceștia pe scenă vor urca și Corul „Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni,  Grupul vocal „Pădurenii” din Barcani și Grupul vocal „Siteanca” din Sita Buzăului.

Așa cum este tradiția, festivalul va continua și duminică dimineața, la Mănăstirea de la Valea Mare, unde Corul „Plai întorsurean” și invitații lor, Corul „Pr. Ion Ionescu” din Topoloveni, vor cânta muzică religioasă.

„Organizăm de data asta festivalul la Căminul Cultural la Floroaia Mare pentru că e renovat de curând și arată foarte bine. (...) În organizarea acestui eveniment avem un suport deosebit din partea Primăriei. Înainte de a pleca în Bulgaria, autoritățile locale ne-au făcut cadou ii naționale pentru toate fetele din cor. Sâmbătă o să facem inaugurarea acestor ii și pe plan local, la Floroaia”, ne-a spus dirijorul Tatiana Teacă.

Evenimentul de sâmbătă este organizat de Asociația „Plai întorsurean”, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Întorsura Buzăului și Casa de Cultură din Întorsura Buzăului.

Festivalul „La poalele Ciucașului” a fost inițiat de Gheorghe Zărnescu, fostul președinte al Asociației culturale „Plai întorsurean”, care recent s-a retras din activitate. „Datorită domnului Zărnescu există și Asociația culturală „Plai întorsurean”, dar și acest festival. El a predat ștafeta lui Mihai Tonei, un tânăr tenor de bază al corului și care se dovedește a fi un extraordinar organizator. Acum încercăm să ducem mai departe „moștenirea” aceasta lăsată de domnul Zărnescu”, a punctat Tatiana Teacă.

Corul „Plai întorsurean” a reprezentat țara într-un festival din Bulgaria

Recent, corul „Plai întorsurean” s-a întors din Bulgaria, unde a participat la un festival în care a reprezentat România și unde au făcut o impresie deosebită.

„A fost ceva de nedescris. Noi de obicei ne pregătim cu sârguință pentru toate evenimentele corale la care participăm, ne-am pregătit și de data aceasta, dar nu am sperat să avem așa un succes. Am interpretat șase piese, prelucrări folclorice, românești. Atât de tare ne-au aplaudat chiar după a doua piesă, de nu ne venea să credem. (...) Mă gândeam că o să le placă armonia cântecelor noastre, dar în niciun caz nu m-am așteptat la așa un succes uriaș, nesperat. Am venit de acolo cu o impresie așa de grozavă, cu o amintire așa de plăcută. Chiar ne recompensează atmosfera din timpul spectacolelor pentru eforturile depuse să ne pregătim”, ne-a spus Tatiana Teacă.

Corul „Plai întorsurean” este format din circa 48 de persoane, de la tineri până la pensionari, toți reuniți sub coordonarea dirijoarei Tatiana Teacă din iubirea pentru muzică încă din anii 1990.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.