ACTUALITATE 13 aprilie 2015

Premieră arhitectonică la Sfântu Gheorghe: „Squares of Europe, Squares for Europe”

de Mirela Cara Dragu | 566 vizualizări

La Casa cu Arcade a avut loc vineri vernisajul expoziţiei itinerante „Squares of Europe, Squares for Europe”, care a mai fost expusă în oraşe precum Veneţia, Genova, Mineapolis, Vicenza, Lisabona, Seul, Budapesta şi multe altele. Aceasta poate fi vizitată între 7 – 22 aprilie şi înfăţişează 66 de exemple de transformări ale spaţiilor publice europene, 66 de spaţii unde prezentul şi trecutul convieţuiesc, 66 de locuri care trebuie văzute.

Organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Braşov-Covasna-Harghita, de tineri arhitecţi din Sf. Gheorghe şi de Asociaţia Focus Rectus, expoziţia este prezentată în cadrul proiectului „Şi pe mine mă interesează arhitectura”, aflat la cea de-a IV-a ediţie. Aceasta este dedicată deopotrivă specialiştilor şi publicului larg, aşa cum a precizat unul dintre invitaţii la vernisaj: „Din când în când, arhitectura trebuie coborâtă de pe piedestalul acesta de eveniment cultural, de arhitectură a unora, elitistă sau admirată şi ar trebui să devină arhitectura oamenilor. De fapt, ar trebui din când în când să ne trezim sau, mai bine zis, să ne uităm în altă direcţie către viaţă şi mai puţin către arhitectură.

Proiectul este construit pe patru module desfăşurate în paralel: Expoziţia de specialitate, Atelier de creaţie pentru copii, Atelier Identitatea Spaţiului şi Arhitectură Experimentală. Pentru că elevii de astăzi vor deveni cetăţenii formatori ai societăţii de mâine, care vor decide în privinţa viitorului comunităţilor şi al oraşelor, aceştia sunt invitaţi să participe activ la analiza mediului construit pentru a putea înţelege mai uşor importanţa valorilor arhitecturale.

Atelierul Identitatea Spaţiului se adresează elevilor din clasele a X-a şi a XI-a şi are ca scop conştientizarea spaţiului construit, educaţia cetăţeanului şi colectarea de idei pentru un oraş mai bun. Atelierul de creaţie pentru copii intitulat „Sunetul şi forma spaţiului” constă într-o serie de jocuri interactive. Ascultând doar sunetele dintr-un anumit spaţiu public, copiii vor trebui să-i dea o formă acestuia folosindu-şi imaginaţia şi creativitatea. La atelierul de Arhitectură Experimentală elevii vor construi din materiale textile o instalaţie unică, în curtea Casei cu Arcade sub îndrumarea unui arhitect coordonator.

Preocuparea pentru arhitectură şi mediul construit merită atenţia opiniei publice întrucât arhitectura este o componentă importantă a culturii noastre, de aceea fiecare dintre noi ar trebui să profite de prilej şi să viziteze expoziţia, care rămâne deschisă până miercurea viitoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.