ACTUALITATE 24 noiembrie 2014

Pregătiţi pentru iarnă!

de Székely Emőke | 850 vizualizări

Autorităţile locale şi judeţene spun că iarna nu le va lua prin surprindere

Prima ninsoare a apărut deja în mai toate zonele județului, și cu toate că nu a stat, data din calendar ne duce cu gândul la nămeți, frig și celebra frază „iarna ne-a luat prin surprindere”. În județul Covasna primarii orașelor, precum și reprezentanții firmelor care se ocupă de deszăpezire spun că au totul pregătit și că nu vor fi probleme atunci când într-adevăr zăpada va acoperi străzile și trotuarele.

Tega va deszăpezi și drumul spre Șugaș Băi

Operatorul de salubritate din Sfântu Gheorghe, Tega SA, este cel care se ocupă de deszăpezirea străzilor din oraș. Directorul societății, Toth-Birtan Csaba, spune că sunt pregătiți pentru iarnă atât din punct de vedere al materialelor antiderapante, cât și în ceea ce privește utilajele. „Am achiziționat o cantitate mare de clorură de calciu și cumpărăm în continuare sare, până când vom avea un stoc de 150 de tone pentru a nu avea probleme în ceea ce privește curățarea străzilor și a trotuarelor de zăpadă și gheață. Am achiziționat un nou utilaj de deszăpezire pentru că anul acesta vom curăța și drumul ce duce spre Șugaș Băi. Avem în total 7 pluguri, 4 utilaje automate de împrăștiere de material antiderapant, iar în cazul unor ninsori masive vom acționa și cu alte utilaje de mare tonaj” – a declarat directorul Tega. Acesta a mai spus că la deszăpezire muncesc în jur de 40 de oameni pentru ca orașul să fie curățat. În ceea ce privește lăzile cu material antiderapant, acestea au fost amplasate în mai multe puncte din oraș, și ca o noutate, lăzile vechi de metal au fost înlocuite cu unele din plastic pentru că cele vechi se deteriorau rapid.

Zeci de tone de material antiderapant la Târgu Secuiesc

Primăria Târgu Secuiesc a amplasat de ceva vreme lăzi cu nisip în intersecțiile din oraș. Reprezentantul Primăriei, Szolga András, ne-a declarat că au pe stoc material antiderapant, însă sunt ceva probleme cu depozitarea acestora. „Suntem pregătiți pentru sezonul de iarnă, avem cumpărate materialele antiderapante, iar utilajele sunt de asemenea pregătite să intervină pe străzi dacă este nevoie. Avem două pluguri de zăpadă, un utilaj multifuncțional și două utilaje pentru împrăștierea de material antiderapant. Cantitățile de care dispunem vor fi suficiente, avem 120 de tone de nisip, 22 de tone de sare și tot atâta de clorură de calciu. Acest din urmă material este ceva mai greu de depozitat, pentru că începe să curgă relativ repede, însă ne descurcăm” – ne-a declarat Szolga András. Acesta a mai spus că în cazul în care va fi o iarnă foarte grea și vor mai avea nevoie de nisip sau sare, vor cumpăra. De asemenea, în orașul breslelor a fost întocmit și programul personalului responsabil cu deszăpezirea pentru a nu întâmpina probleme organizatorice în cazul în care vine zăpada și viscolul.

Primăria Întorsura Buzăului a externalizat serviciul

Procedura de licitație pentru serviciile de deszăpezire de la Întorsura Buzăului este pe ultima sută de metri – spune primarul orașului, Leca Băncilă, adăugând că în opinia lui este mai eficient să externalizeze acest serviciu decât să îl efectueze din resurse proprii. „În ceea ce privește deszăpezirea drumurilor din oraș, activitatea a fost împărțită în două. Primăria va interveni doar în situații limită, serviciul de deszăpezire fiind efectuat de o firmă de specialitate. E mai rentabil și mai eficient dacă rezolvăm problema cu un operator de specialitate pentru că legea ne obligă ca în decurs de 6 ore să deszăpezim toate drumurile și casele afectate de ninsoare, iar pentru acest lucru e nevoie de dotări serioase, utilaje puternice pe care Primăria nu le are, iar cumpărarea lor ar însemna o investiție prea mare, pentru că în cazul Întorsurii vorbim de 67 de km de drum. Pentru a deszăpezi fiecare punct în 6 ore, am avea nevoie de 8 utilaje, iar noi avem doar 3, de aceea am ales această modalitate de a ceda acest serviciu unei firme specializate” – a declarat primarul Leca Băncilă. Acesta a precizat că în cazuri excepționale vor fi pe teren și angajați ai Primăriei care vor ajuta la deszăpezire.

Pregătiți și la Baraolt

Zeci de tone de nisip și sare au fost cumpărate și de Primăria Baraolt pentru a efectua deszăpezirea în acest sezon rece. Primarul orașului, Lazar-Kiss Barna, spune că vor efectua serviciile prin resurse proprii pentru că în opinia lui astfel pot fi mai eficienți. „Nu am externalizat acest serviciu pentru a nu depinde de un anumit program al firmei de deszăpezire. De exemplu, dacă va ninge seara la 10, angajații Primăriei pot ieși deja la curățat străzile, și astfel putem fi operativi, nu așteptăm până dimineața. Am pregătit și lăzi cu nisip pe care le-am pus pe trotuare, cantitatea de material antiderapant credem că va fi suficientă pentru întreaga iarnă, dar dacă nu, vom mai cumpăra” – a spus Lazar-Kiss Barna, adăugând că Primăria Baraolt are în dotare două utilaje de deszăpezire.

Noutăți la Covasna

În stațiunea Covasna iarna este așteptată de autoritățile care speră să atragă turiști în zonă și în această perioadă a anului. Primarul Thiesz János spune că sunt pregătiți din punct de vedere al deszăpezirii, serviciu care în cazul stațiunii se împarte între Primărie și societatea Gos Trans Com. „Atât noi, cât și cei de la Gos Trans Com suntem pregătiți, am cumpărat nisip și sare, și am împărțit orașul în două, fiecare dintre părți având traseul stabilit pentru deszăpezire. Dacă vor fi situații excepționale, vom acționa cu buldoexcavatorul firmei de salubrizare, însă în situații normale vom folosi pluguri de zăpadă și utilaje pentru împrăștierea de material antiderapant. Pe arterele principale, care sunt drumuri naționale, acționează cei de la Drumuri Naționale, ei folosesc și clorură de calciu, noi însă nu. Deocamdată nu avem în oraș atâtea drumuri nou asfaltate pentru ca folosirea clorurii de calciu să fie indicată. Pe drumurile vechi folosim nisip și sare, acestea nu au unde să producă stricăciuni prea mari” – a declarat primarul Thiesz János. Acesta a mai spus că Primăria a cumpărat 20 de tone de sare și 250 de mc de nisip care în opinia lui vor fi de ajuns pentru acest sezon. De asemenea, primarul a vorbit despre achiziționarea unui nou utilaj de către Gos Trans Com, potrivit pentru curățarea aleilor din parc și a trotuarelor, dar și despre faptul că vor acorda o atenție deosebită drumului care duce la pârtia de schi, care, speră primarul, va fi deschisă în curând.

Şi drumurile județene vor fi curate

Managerul județului Covasna, Kovács Ödön, spune că autorităţile judeţene sunt mereu pregătite pentru deszăpezire. „Anul trecut am încheiat contracte cu firme specializate pentru toate cele 5 zone ale județului. Aceste contracte au fost încheiate pe o perioadă de 3 ani, așadar da, suntem pregătiți pentru sezonul rece” – ne-a declarat managerul județului. Acesta a precizat că firmele diferă în funcție de zona în care vor acționa și că speră să nu fie probleme în ceea ce privește curățarea drumurilor.

Situația arată așadar bine în orașele din județ, cel puțin teoretic. Utilaje sunt, la fel și tone de material antiderapant. Speranța oamenilor este aceeași ca în fiecare an: să nu rămână blocați în trafic, ci să poată circula pe drumuri indiferent de anotimp.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.