ACTUALITATE 13 mai 2015

Sâmbătă are loc Noaptea Muzeelor

de Mirela Cara Dragu | 778 vizualizări

Două muzee din Sfântu Gheorghe – MNCR şi Expoziţia Cinegetică – organizează programe sâmbătă seara

Cei care în cursul anului nu găsesc destul timp să viziteze muzeele din Sfântu Gheorghe, fie pentru că programul de lucru nu le permite, fie pentru că, de multe ori, nu văd o opțiune pentru timpul liber în mersul la muzeu, pot profita de Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 16 mai.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Ideea a fost prima oară pusă în practică la Berlin, în 1997, la scurt timp devenind foarte populară în Europa. În România, sunt deja 11 ani de când muzeele din întreaga țară își deschid porțile și celebrează acest eveniment alături de sute de muzee din Europa, oferindu-i publicului nu doar prilejul de a vizita expozițiile amenajate în clădirile muzeale, ci și un program artistic diversificat, menit să puncteze ideea de sărbătoare.

Județul Covasna este reprezentat anul acesta de două muzee din Sfântu Gheorghe, care își vor deschide porțile pentru vizitatori până la ore târzii din noapte, respectiv Expoziția Cinegetică și Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Pe lângă posibilitatea de a vizita muzeele, iubitorii de cultură se vor putea bucura sâmbătă și de un program de evenimente special pregătite de fiecare dintre cele două instituții culturale.

La Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni vor putea fi vizitate expoziţii care îmbină armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informaţia ştiinţifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii. Anul acesta, MNCR găzduiește pentru a opta oară în oraşul Sfântu Gheorghe „Noaptea Muzeelor”, prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expoziţiile şi activităţile organizate.

Iubitorii de istorie, precum și cei dornici de a obține informații noi, vor putea merge sâmbătă, între orele 18 – 24, la expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”. Este un prilej de a vedea pentru prima oară lumea preistorică în 3D! Expoziţia prezintă vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea. Situl arheologic se află în apropierea satului Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, în locul numit de localnici Dâmbul Cetăţii. O altă surpriză pregătită de MNCR pentru Noaptea Muzeelor este o expoziție temporară interactivă (tactilă), denumită „Atinge istoria – Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”.

Nici cei mici nu au fost uitați de MNCR. Pentru ei, dar și pentru adulții care îi vor însoți, au fost pregătite jocuri interactive şi ateliere creative, pornind de la tematica expoziţiei de arheologie. Ei vor avea astfel prilejul de a se juca, dar și de a învăța lucruri noi şi interesante. Doritorii pot afla informații suplimentare accesând pagina de internet www.mncr.ro sau pagina de Facebook a Muzeului.

Afis_noaptea muzeelor 2015

Programul de sâmbătă al Expoziției Cinegetice din Sfântu Gheorghe începe de la ora 17:00, cu un moment muzical susținut de Cvintetul Alămuri al Fanfarei Kováts András din Reci, la care se adaugă și momente muzicale susținute de elevii Școlii Populare de Artă și Meserii. În cadrul programului sunt invitați să susțină momente muzicale instrumentale și elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” și ai Liceului de Artă „Plugor Sándor”. Pe parcursul celor șase ore de evenimente culturale, cei mici dar și cei mari vor avea prilejul să asculte povești vânătoreşti, în lectura actriței Duța Guruianu și a artistului păpușar Nagy Kopeczky Kalman.

Vizitând Expoziția Cinegetică, publicul va avea ocazia să cunoască animalele sălbatice, în special cele de interes cinegetic, grupate în cadrul unor expoziții permanente, după cum urmează: „Curbura Carpaților”, care prezintă diversitatea animalelor într-o dioramă cu exponate realizate în mărimea lor naturală, precum și trofeele speciilor de interes cinegetic; „Diorama Africa”, unde publicul poate veni în contact cu bogăția faunei Savanei Africane; „Bârlogul ursului”, realizat în mărime naturală; „Camera vânătorului”, unde sunt expuse echipamente de vânătoare și alte obiecte care se leagă strâns de vânătoare. „Noi am mai avut porțile deschise de Noaptea Muzeelor, dar anul acesta este practic prima oară când avem un program coerent și suntem înregistrați în circuitul muzeelor” – ne-a spus reprezentanta Asociației Vadon, Török Enikő.

Vizitatorii vor putea admira totodată vernisajul de fotografie intitulat „Clipe din viața păsărilor”. În plus, în perioada dedicată evenimentului, în sala de conferință se vor difuza filme despre natură. Detaliile privind programul din Noaptea Muzeelor a Expoziției Cinegetice, care se va închide după ora 23:00, sunt disponibile pe site-ul www.vadon.ro, precum și pe pagina de Facebook a Asociației Vadon.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.