ACTUALITATE 25 noiembrie 2013

Pregătiri pentru Festivalul de Colinde „Crăciunul la români”

de Monica Vrânceanu | 672 vizualizări

Numeroși artiști vor aduce colindele și obiceiurile populare la Sfântu Gheorghe

Fundația Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe pregătește cea de-a 24-a ediție a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”. Ca în fiecare an, Festivalul va prezenta colindele, cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc, creații populare care au răsunat în casele creștinilor din generație în generație, astfel că au ajuns să fie prețuite până în zilele noastre.

Președinta Fundației, Maria Peligrad, ne-a declarat că printre obiectivele Fundației se află promovarea obiceiurilor cultural-artistice și religioase românești, a specificului național și a artiștilor populari, cu bogăția repertoriului și varietatea costumelor naționale din județ – iar toate acestea se vor regăsi în ediția din acest an a Festivalului.

„Ansamblurile și formațiile de colindători sunt din toate zonele județului nostru, dar şi din Alba, Botoșani, Harghita sau Republica Moldova. Festivalul este cofinanțat de Consiliul Județean Covasna și de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Ne dorim să  colindăm împreună cu invitații noștri, ai tuturor, astfel încât Sărbătorile Crăciunului să ne aducă bucurii în suflet și în casă, să ne facă mai buni și mai darnici”, ne-a declarat Maria Peligrad, menționând că se speră la o participare cât mai mare la Festival, așa cum se întâmplă de la an la an.

Festivalul are o suită de concerte de colinde susținute de preșcolari și scolari din ciclul primar și gimnazial, concerte care se vor desfășura cu sprijinul parohiilor ortodoxe și al  preoţilor, în Catedrala Ortodoxă, între 9 și 12 decembrie. Spectacolele vor începe zilnic de la ora 16, iar apoi, pe 13 decembrie, tot de la ora 16, vor concerta Corala „Lira” din Botoșani și Ansamblul „Colinda” din județul Dâmbovița.

Programul include și Biserica Ortodoxă din deal, cu hramul Sfântul Gheorghe, unde pe 13 decembrie, de la ora 19, se vor afla cei de la Ansamblul „Plaiuri Tulgheșene” și Ansamblul din Cahul, Republica Moldova.

Sâmbătă, pe14 decembrie, va avea loc prezentarea formaţiilor participante – de la ora 10,30 la Catedrală, dupa care va urma o paradă a portului popular și a tradițiilor, care va ajunge până în Piața Mihai Viteazul, unde va avea loc și un scurt program de colinde în aer liber.

Spectacolul de gală va avea loc tot sâmbătă, de la ora 15,  în Sala  Arta  a Teatrului Andrei Mureşanu, urmând ca a doua zi, duminică, mai multe parohii ortodoxe din judeţ să găzduiască concerte. În plus, la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc va avea loc tot duminică un spectacol organizat împreună cu Asociaţia de dezvoltare locală și culturală din oraș.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.