Pregătiri pentru „Simfonia corală George Sbârcea”
Prof. univ. dr. Stela Drăgulin este preşedinta primei ediţii a festivalului ce va avea loc luna aceasta la Sf. Gheorghe.
Decanul Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof. univ. dr. Stela Drăgulin, va prezida juriul festivalului „Simfonia corală George Sbârcea”, care va avea loc luna aceasta la Sfântu Gheorghe.
Festivalul este organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul”, iar la acesta s-au înscris 10 formaţii corale din judeţele Argeş, Braşov, Alba, Bacău şi Covasna.
Preşedinta Fundaţiei, Maria Peligrad, a declarat că această manifestare, aflată la prima ediţie, îşi propune să revigoreze mişcarea corală de amatori din ţară, iar fiecare formaţie participantă va prezenta două piese muzicale, dintre care una folclorică şi una la alegere.
Maria Peligrad a menţionat că prezenţa în juriu a prof. univ. dr. Stela Drăgulin şi a altor personalităţi ale vieţii muzicale reprezintă o onoare, dar şi o garanţie a corectitudinii, exigenţei şi profesionalismului cu care vor fi evaluaţi participanţii.
„Ne dorim ca acest festival să pornească bine, să se dezvolte şi mai bine, astfel încât în timp să devină un eveniment artistic de referinţă pentru lumea muzicală, iar simpla prezenţă pe scena acestui festival să reprezinte un motiv de mândrie pentru orice formaţie corală, un reper demn de trecut în CV”, a mai spus Maria Peligrad.
„Poate că de George Sbârcea sau de pseudonimul acestuia Claude Romano unii oameni nu au auzit, dar cu siguranţă melodia 'Ionel, Ionelule' ne este foarte cunoscută. Ei bine, a fost compusă de George Sbârcea şi este doar unul dintre şlagărele sale nemuritoarele”, a declarat şi directorul festivalului Săndica Borchină.
În deschiderea festivalului, programat în zilele de 23-24 martie va avea loc o masă rotundă în memoria lui George Sbârcea (1914-2005) care s-a născut la Topliţa şi a fost unul dintre compozitorii şi cantautorii de marcă ai României interbelice. Reuniunea va avea şi o secţiune dedicată folclorului din interiorul Arcului carpatic.
Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a mai organizat de-a lungul celor 20 de ani de existenţă numeroase manifestări cultural-artistice, printre acestea numărându-se „Festivalul tinere talente” şi „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă Crăciunul la români”.