ACTUALITATE 13 octombrie 2014

Prefectura Covasna vrea modificarea legii pentru a rezolva problema urșilor

de Székely Emőke | 183 vizualizări

Patru oameni au fost atacați de urși anul acesta în județul Covasna și numeroase hectare de culturi au fost distruse. Problema se datorează mai multor factori, printre care și fructificația slabă din păduri, iar Prefectura Covasna încearcă să găsească soluții pentru siguranța cetățenilor.

Prefectul Marius Popica spune că urșii au devenit iscusiți, se comportă ca niște lăcătuși mecanici, descuie uși și intră în casele oamenilor. De aceea propune o schimbare a legislației prin care cota de vânătoare și urșii problemă să fie tratați diferit.

„Vânătorii vor trofee, nu aceste animale care vin în localități, și care sunt de calitate inferioară. De aceea cred că legea ar trebui să trateze diferit cotele de vânătoare și urșii problemă. Aceștia din urmă ar trebui tratați de ISU, pentru că este vorba de o situație de urgență. Dacă apar evenimente neplăcute provocate de urși, ISU ar trebui să dispună împușcarea acestor animale” – este de părere prefectul.

Acesta a mai spus că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a făcut un pas pentru siguranța cetățenilor și printr-un ordin a dispus ca urșii problemă să poată fi împușcați în cazul în care provoacă probleme oamenilor.

„Am avut două ședințe tehnice cu toți responsabilii Romsilva, ITRSV, fondurile de vânătoare, am făcut foarte multe memorii către Ministerul Mediului, pentru că este o problemă foarte serioasă și trebuie tratată ca atare. Am primit și un ordin al ministrului, prin care s-a stabilit clar numărul de lupi, urşi și pisici sălbatice aprobat pentru împușcare. La nivel de județ Covasna avem aprobate 37 de capete de urs, 37 de lup și 38 de pisică sălbatică. Acest ordin dă derogare ca atunci când un urs prezintă pericol pentru oameni, se poate împușca” – a declarat prefectul Marius Popica.

Prefectura a trimis către primării o cerere prin care fiecare administrație publică locală să semnaleze ce probleme sunt în localități pentru a face demersurile necesare pentru siguranța cetățenilor. Cele mai multe probleme sunt în zona Covasna, Comandău, Turia, Cernat sau Brăduț.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.