ACTUALITATE 8 iunie 2015

Prefectura a atacat sentinţa prin care PCM a fost exonerată de plata amenzii de 5.000 de lei

de Agerpres | 630 vizualizări

Prefectura Covasna a atacat cu recurs sentinţa Judecătoriei Sfântu Gheorghe prin care conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) a fost exonerată de plata unei amenzi de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică organizată anul trecut în municipiu, cu prilejul comemorării Tratatului de la Trianon.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsár Terza József, a declarat luni că este „surprins şi nemulţumit” de faptul că Prefectura a atacat sentinţa primei instanţe, care, în opinia sa, a fost „absolut corectă şi justă”. „Astăzi a fost ultima zi în care se mai putea face recurs, am întrebat la Judecătorie şi mi s-a confirmat că Prefectura a făcut apel. Încă nu ştiu următorul termen de judecată, dar ştiu că Prefectura a atacat sentinţa la Tribunalul Covasna”, a declarat Kulcsár Terza József.

El a menţionat că membrii comunităţii maghiare au cântat şi anul acesta imnul Ungariei la comemorarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România, acesta fiind nu doar un imn, ci şi un „psalm bisericesc foarte vechi cântat de maghiarii din toată lumea”.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a confirmat că a contestat decizia Judecătoriei Sfântu Gheorghe, menţionând că „aceasta este procedura”.

Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei în cadrul unei ceremonii desfăşurate pe 4 iunie 2014. Prefectul a explicat la acea vreme că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1.157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că 'imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia', prevedere care nu a fost respectată de organizatorii manifestaţiei menţionate, respectiv PCM.

PCM a contestat amenda în instanţă, iar Judecătoria Sfântu Gheorghe a admis parţial plângerea, respectiv a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea de la plata sumei de 5.000 de lei, în schimb a respins cererea privind neconstituţionalitatea actului pe baza căruia Prefectura a aplicat amenda.

„Instanţa a admis cererea noastră privind faptul că amenda nu a fost aplicată cui trebuia. Prefectura a sancţionat organizaţia judeţeană a partidului, în timp ce adunarea a fost organizată de filiala municipală. În schimb, instanţa a respins cererea noastră privind neconstituţionalitatea şi nelegalitatea actului normativ pe baza căruia s-a aplicat amenda”, preciza la acea dată liderul PCM.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.