ACTUALITATE 3 august 2014

Prefectul Marius Popica: „Ca să fii un bun maghiar sau secui nu trebuie să fii antiromân şi invers”

de Agerpres | 909 vizualizări

Prefectul de Covasna, Marius Popica, a transmis vineri, prin intermediul presei, un mesaj către autorităţile locale, politicienii şi cetăţenii judeţului Covasna în care subliniază că respectarea legii nu este opţională şi menţionează că dialogul deschis, respectul şi toleranţa reprezintă temelia unei bune convieţuiri interetnice.

„Trebuie să fim sinceri unii cu alţii, să ne respectăm unii pe alţii. Deoarece, ca să fii un bun maghiar sau secui nu trebuie să fii antiromân şi invers, este loc pentru toată lumea. Ca să facem gesturi patriotice nu trebuie să încălcăm legea, căci atunci când fac un gest trebuie să mă gândesc dacă nu îl deranjez pe cel de lângă mine”, afirmă prefectul Marius Popica, într-un comunicat de presă.

Prefectul a făcut trimitere directă la steagurile secuieşti ridicate săptămâna trecută în faţa unei foste cazărmi militare din municipiul Târgu Secuiesc, în cadrul unei ceremonii organizate de Primărie, la care au participat câteva sute de localnici, precum şi oficiali, printre care şi vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt. Popica a menţionat că ceremonia a avut loc în pofida faptului că autorităţile locale au fost atenţionate în prealabil că arborarea steagului secuiesc este ilegală, fapt confirmat într-o speţă similară de Curtea de Apel Braşov, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

„Probabil că legea nu este şi nu va fi niciodată pe placul tuturor, ea este emisă de către Parlament şi este obligatorie tuturor. Orice cetăţean care are diverse nemulţumiri faţă de o lege sau alta are la dispoziţie forme legale de manifestare, de lobby, dar niciodată nu trebuie să se manifeste prin încălcarea legii respective”, afirmă prefectul Marius Popica.

Acesta concluzionează că viitorul unei comunităţi multietnice, un „climat liniştit şi relaxat cu deschidere europeană”, pot fi construite doar prin bun simţ şi respect reciproc şi că generaţiile actuale au datoria de a se gândi la moştenirea pe care o vor lăsa celor viitoare.

„Mă întreb dacă direcţia spre care se tinde a se merge este cea corectă. Am separat copiii în şcoli, urmează să facem discoteci separate, magazine separate. Spre ce anume ne îndreptăm? Putem convieţui atât de bine, cu bun simţ şi respect, aşa cum au făcut-o şi părinţii noştri. Cui folosesc aceste forţări de limite? Să ne gândim în primul rând la copiii noştri, ce le lăsăm moştenire? Frământările şi frustrările noastre sau un climat liniştit, relaxat cu deschidere europeană?”, se arată în documentul citat.

Prefectul Marius Popica a declarat în repetate rânduri că, în opinia sa, dezvoltarea zonei şi un trai mai bun ar trebui să reprezinte obiectivul prioritar, acest lucru fiind în interesul tuturor locuitorilor judeţului, indiferent de etnie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 4 august 2014
Spre ce ne indreptam ? Spre ceva gen apartheidul din Africa de Sud, practicat de cuceritorii albi in a 2-a jumatate a sec XX(!!!!) impotriva populatiei de culoare din Africa de Sud...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.