Prefectul interzice mitingurile neautorizate
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu mai admite mitinguri neautorizate în spaţiile publice.
Prefectul a menţionat că va solicita forţelor de ordine să intervină pentru a împrăştia manifestanţii, dacă aceştia nu vor avea autorizaţie pentru miting.
„Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu voi împiedica oamenii să protesteze, dar trebuie să aibă autorizaţie. Legea zice că orice manifestaţie neautorizată este nelegală, prin urmare nu voi mai admite mitinguri neautorizate în spaţiile publice (...) A manifesta este un drept într-o ţară democratică, dar trebuie să ai autorizaţie ca să protestezi”, a declarat Gyorgy Ervin.
Acesta a subliniat că numai unul dintre cele patru mitinguri de protest care au avut loc săptămâna trecută în faţa Prefecturii Covasna a fost autorizat.
„Sper să nu se mai întâmple, altfel va trebui să intervenim cu forţele noastre, cu jandarmii (...) ca să împrăştiem manifestanţii. Deci, dacă mitingul e autorizat e ok, dacă nu atunci nu e ok”, a declarat Gyorgy Ervin. „Legea e clară şi nu vrem să creăm un precedent, să se spună că în unele cazuri am intervenit şi în altele nu (...) Oamenii trebuie să înţeleagă că pot să protesteze, dar să ceară autorizaţie”, a completat acesta.
Manifestaţiile de protest împotriva Guvernului şi a şefului statului au început joia trecută în judeţul Covasna. Primul miting a fost organizat prin intermediul unei reţele de socializare, iar la acesta au participat circa 300 de persoane. A doua zi, în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe s-au adunat spontan aproximativ 60 de manifestanţi, iar sâmbătă, în cea de-a treia zi de proteste, doar şapte oameni. Nici unul dintre aceste mitinguri nu a fost autorizat.
Tot sâmbătă, un grup de aproximativ 30 de tineri au organizat o manifestaţie publică în faţa sediului Prefecturii, pentru care au solicitat şi au obţinut autorizaţie de la Primăria Sfântu Gheorghe. Aceştia nu au scandat mesaje, în schimb au afişat pancarte cu textele „Guvern responsabil”, „Statul bunăstării” şi „Vocea civilă”. Manifestanţii au declarat că protestul lor nu este îndreptat împotriva cuiva, ci 'împotriva crizei morale' în care se află societatea politică românească.
Toate cele patru manifestaţii s-au desfăşurat în mod paşnic, iar în momentul de faţă nu există informaţii dacă protestele vor continua.