ACTUALITATE 15 octombrie 2010

Prefectul Gyorgy Ervin contrazice Corpul de Control al MAI

de Monica Vrânceanu | 111 vizualizări
Un raport al Ministerului Administraţiei şi Internelor susţine că schimbarea denumirilor de străzi din Sfântu Gheorghe s-a făcut cu încălcarea unor prevederi legale Corpul de Control al Ministerului Administrației și Internelor (MAI) a efectuat o analiză referitoare la schimbarea denumirii a 38 de străzi din Sfântu Gheorghe, inclusiv a Bulevardului 1 Decembrie 1918. Concluziile controlului arată că hotărârile din 2010 ale Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, prin care s-au schimbat mai multe denumiri de străzi, au fost luate „cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”.

Un raport al Ministerului Administraţiei şi Internelor susţine că schimbarea denumirilor de străzi din Sfântu Gheorghe s-a făcut cu încălcarea unor prevederi legale

Corpul de Control al Ministerului Administrației și Internelor (MAI) a efectuat o analiză referitoare la schimbarea denumirii a 38 de străzi din Sfântu Gheorghe, inclusiv a Bulevardului 1 Decembrie 1918.

Concluziile controlului arată că hotărârile din 2010 ale Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, prin care s-au schimbat mai multe denumiri de străzi, au fost luate „cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”.

Printre altele, Corpul de Control al MAI arată că în expunerea de motive și în Raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, întocmit doar de arhitectul şef, „nu se face referire la faptul dacă au fost asigurate şi prevăzute în buget fondurile necesare pentru derularea activităţii de preschimbare a cărţilor de identitate şi a persoanelor fizice şi juridice afectate”.

În plus, s-a constatat că proiectele de hotărâri privind schimbarea denumirii străzilor „au fost transmise spre analiză şi avizare Comisiei de atribuire de denumiri a judeţului Covasna înaintea expirării termenului stabilit pentru formularea sugestiilor şi propunerilor de către cetăţeni, precum şi înainte de a fi supuse dezbaterii publice”.

O altă constatare se referă la faptul că nu s-au luat în considerare cheltuielile implicate la adoptarea actelor administrative în cauză, ceea ce reprezintă o ignorare a art. 14, alin. (4) din Legea nr. 273/2006.

În ceea ce privește hotărârile de schimbare a denumirilor de străzi, adoptate în primăvara acestui an, Corpul de Control al MAI mai arată că „potrivit hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată cu privire la adoptarea Hotărârii nr. 133/2010 a Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, în prezent, operează în cauză instituţia autorităţii lucrului judecat”, principiul juridic potrivit căruia hotărârile judecătorești definitive capătă autoritate (putere) de lucru judecat, nemaiputând fi atacate decât prin intermediul căilor de atac extraordinare. În acest caz, autoritatea de lucru judecată se referă la faptul că adoptarea din 2010 a hotărârilor s-a întâmplat cu încălcarea a peste zece hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunțate în cauze similare de Tribunalul Covasna, Curtea de Apel Braşov şi Înalta Curte de Casație şi Justiție a României.

Primarul Antal Arpad: „E o prostie”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, cel care a inițiat procesul de schimbare a denumirilor de străzi, a declarat că cele susținute în raportul Corpului de Control al MAI reprezintă „o prostie, chiar dacă vine de la MAI”. Primarul susține că nu s-a încălcat autoritatea lucrului judecat, arătând că probabil cei care au făcut controlul nu au citit bine hotărârile și documentele aferente. În plus, primarul a reamintit că schimbarea denumirilor de străzi nu presupune nicio cheltuială în plus a administrației locale sau a cetățenilor și că a existat o dezbatere publică înainte de adoptarea hotărârilor.

”Îmi pare rău, dar cu tot respectul pentru MAI, e o prostie. Noi mergem înainte cu acest proiect. Și dacă va fi atacat, nu pot ei ataca atât cât putem noi vota”, a mai spus primarul.

MAI e contrazis de Gyorgy Ervin

Prefectul Gyorgy Ervin contrazice cele susținute în raportul MAI și spune că nu va ataca în contencios hotărârile.

„Pentru mine, autoritatea lucrului judecat de care se vorbește în raport nu stă în picioare, deoarece ar trebui să-i corespundă trei condiții: identitatea de obiect, de cauză și de persoană. Iar aici nu este cazul”, a declarat prefectul Gyorgy Ervin.

Prefectura Covasna a aprobat în urmă cu câteva luni hotărârile CL Sfântu Gheorghe referitoare la schimbarea denumirilor mai multor străzi, printre care şi cea a împărțirii Bulevardului 1 Decembrie 1918 în trei sectoare. Potrivit noii hotărâri a CL Sfântu Gheorghe, acest bulevard va fi împărțit în trei părți distincte - o parte cu denumirea inițială, în vreme ce alte două porțiuni se vor numi strada Mihai Eminescu şi strada Petofi Sandor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
freeman, 16 octombrie 2010
kiar nu face nimeni nimic?se boangherizeaza toate strazile?
ladoga, 15 octombrie 2010
Aici se ajunge cand prefectul face politica si nu respecta legile. Rahat de administratie romaneasca. Mai uitati-va si la alte tari, acolo cum se administreaza, descentralizat, natural. Dar citeste integral
geo, 15 octombrie 2010
Asta este dovada clara a disolutiei autoritatii Statului Roman in judetul Covasna. Culmea ca, unul din agentii de disolutie este chiar reprezentantul Statului Roman in judet, platit de stat sa ii citeste integral
ciprian, 15 octombrie 2010
prefectul si primarul la parnaie tata . ca nu sunteti singuri in tara asta de capul vostru nesimtitilor. contraziceti si armata. un pic de racoare va va face sa va fie mai bine pentru oameni ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.