ACTUALITATE 15 iulie 2019

Prefectul Cucu: „Semi-domesticirea urșilor este foarte periculoasă”

de Iulia Drăghici - Taraș | 882 vizualizări

Aproape în fiecare localitate din județul Covasna există câte un urs, dacă nu chiar mai mulți, care își face veacul între oameni, a spus joi, într-o conferință de presă, prefectul Sebastian Cucu. Acesta a atras totodată atenția asupra pericolului că în orice moment cetățenii ar putea cădea victime ale animalului sălbatic și că situația este cât se poate de gravă. 

Abordat într-o conferință de presă pe subiectul urșilor din județul Covasna, prefectul Sebastian Cucu a spus joi că soluția Ministerului Mediului, de a da derogări pentru recoltarea urșilor care fac pagube nu mai este una viabilă, în contextul în care aproape în fiecare localitate există urși care, deși nu au făcut pagube materiale sau victime umane, își fac veacul în comunitățile oamenilor. 

„Începând de anul trecut, și anul acesta în special, cred că nu a existat lună în care să nu formulăm câte un memoriu la Ministerul Mediului în care am spus și spunem în continuare că soluțiile pentru situațiile punctuale nu mai sunt de mult eficiente pentru că problema este mult prea gravă și mult prea amplă. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns, dar nici nu așteptăm, ci un răspuns ar trebui să vină în sensul unor măsuri la nivel național. (...) Ca o părere personală, această situație de semi-domesticire a ursului este cât se poate de periculoasă. (...) Sunt foarte, foarte multe exemplare care efectiv trăiesc în comunități și simpla lor prezență reprezintă un pericol. Aici trebuie lucrat, pentru că la momentul de față unui astfel de exemplar nu ai ce să îi faci. Pe de altă parte, am văzut multe imagini cu cetățeni care hrănesc animalele. Nu e deloc normal!”, a declarat prefectul Cucu. 

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a dat și un exemplu concret în ceea ce privește situațiile periculoase cotidiene pe care le au de înfruntat oamenii. 

„Nu aș putea eu să dau soluția. Cert este că ar trebui restabilit un echilibru cât mai urgent pentru că și astăzi am primit de la Primăria Dobârlău o sesizare cu cetățeni care s-au întâlnit frecvent, aproape în fiecare zi, în mijlocul zilei, în mijlocul satului cu ursul. O astfel de situație nu mai poate continua. E de la sine înțeles că e foarte periculoasă”, a punctat prefectul. 

Urșii nu se mai sperie 

Totodată, Sebastian Cucu a subliniat că Instituția Prefectului nu are atribuții în a rezolva problema, ci mai degrabă Gărzile Forestiere, administratorii fondurilor de vânătoare, împreună Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu, dar că este clar că trebuie luate decizii importante urgent.  

„Nu vrea să par insensibil la problema despăgubirilor, care este una foarte importantă, pentru că oamenii își pierd munca, dar la momentul acesta avem o problemă mult mai importantă și anume: siguranța cetățeanului. Or, aici trebuie să lucrăm. Urșii nu se mai sperie. Colegii noștri jandarmi fac nu știu câte intervenții pe lună în care aproape că efectiv îl „roagă” pe urs să plece pentru că nu se mai sperie de semnale luminoase, de petarde, de nimic”, a explicat prefectul.  

Aproape 60 de atacuri înregistrate la Protecția Mediului 

Numărul cazurilor înregistrate în prima jumătate a anului 2019 la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna ca atacuri ale urşiilor soldate cu pagube materiale se ridică la 59. Aceasta este cifra oficială, spun reprezentanții instituției, care precizează că bilanțul real ar putea însemna mult mai multe cazuri, dat fiind faptul că nu toți cei afectați fac dosar pentru despăgubire, din cauza birocrației stufoase. 

Urșii au omorât deja anul acesta în județul Covasna 120 de oi, 120 de găini, 12 vaci, trei capre, șase iepuri, două familii de albine, dar și un cal. Se preconizează că va crește numărul de cazuri, în special în zona culturilor agricole, mai spun specialiștii din APM.

Autoritățile covăsnene susțin că problema izvorăște din înmulțirea necontrolată a urșilor. Statistica ultimilor ani prezentată de APM arată că dacă în 2013 pe raza județului Covasna trăiau aproximativ 1.170 de urși, în 2019 numărul lor s-ar ridica la peste 1.600 de exemplare. 

Asta cu toate că, spune directorul APM, la nivelul județului numărul optim de urși ar trebui să se ridice la maximum 400 de exemplare. 

„Numărul ideal de urși pe care ar trebui să îl avem noi în județ este de 300 – 350, maxim 400. Și avem de trei, patru ori mai mult”, a declarat directorul APM, Gheorghe Neagu. 

Tot statistica din perioada 2013 – 2018 arată că dacă în primul an de referință se înregistrau 58 de cazuri de atacuri de urs, cu pagube mai mici, în 2018 au fost 230 de cazuri înregistrate în total, în care au fost omorâte 583 de oi, 82 de capre, 52 de vaci, șase porci, patru cai, 96 de găini și 39 de familii de albine.

Uciderea urșilor nu este o soluție 

Pe de altă parte, activiştii de mediu și organizațiile pentru protecția animalelor spun că soluția la această problemă nu ar trebui să fie din start uciderea animalelor, ci se pot găsi și alte variante de compromis. Așa s-a întâmplat la Zăbala, unde proprietarii unui teren forestier și ecologiștii de la Agent Green au dat naștere proiectului „Pădurea veșnică”. 

Cu ajutorul unui sistem electronic de monitorizare, pădurea este protejată de tăierile ilegale și, spun coordonatorii proiectului, niciodată nu sunt doborâţi doi arbori aflaţi unul lângă altul. Se intervine doar când este strictul necesar și lemnul scos de acolo este prelucrat de meșteșugarii locali, ca să capete valoare, potrivit unui reportaj de la Știrile ProTv. 

S-a făcut chiar și un observator de animale sălbatice în zona pădurii, la mare distanță de sat, iar turiștii pot să admire în siguranță bogăția naturii. 

Totodată, pentru a evita atacul animalelor în zonele de la marginea pădurii, localnicii au fost sfătuiți să își monteze garduri electrice.

Speranța rămâne totuși aceea că se vor lua măsuri înainte ca situația să degenereze până într-acolo încât să se ajungă la pierderi de vieți oamenești, cum, de altfel, în județele vecine s-a și întâmplat deja. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.