ACTUALITATE 15 februarie 2015

Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul a fost întronizat Episcop al Covasnei şi Harghitei

de Mirela Cara Dragu | 1382 vizualizări

La Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc a avut loc duminică o ceremonie fastuoasă de întronizare a Preasfinţitului Părinte Andrei Făgărăşanul în scaunul de Episcop al Covasnei şi Harghitei, în urma numirii acestuia în funcţie de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Slujba arhierească şi ritualul de înscăunare au fost oficiate de IPS Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, căruia i s-au alăturat zeci de preoţi şi înalţi ierarhi, veniţi din mai multe zone ale ţării.

Născut în Cheţani, jud. Mureş şi absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, cu studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aristotel” din Salonic, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul are reputaţia unui teolog desăvârşit. Până la data numirii ca Episcop al Covasnei şi Harghitei, Părintele a deţinut funcţia de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ceea ce îl face un bun cunoscător al realităţilor specifice zonei şi dă speranţa că îşi va îndeplini cu pricepere misiunea pe care o presupune noua sa funcţie. Andrei Făgărășanul a fost ales în acest post cu 38 de voturi din 45 valid exprimate în cadrul ședinței de lucru de la Reședința Patriarhală, susţinute joi, 5 februarie, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. El îl înlocuieşte pe IPS Ioan Selejan, ales mitropolit al Banatului în decembrie, după trecerea în nefiinţă a fostului mitropolit Nicolae Corneanu.

Pentru a asigura buna desfăşurare a ceremoniei, autorităţile locale au mobilizat un număr considerabil de jandarmi şi poliţişti, iar un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă a fost prezent la Catedrală, pe toată durata desfăşurării evenimentului. Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc s-a dovedit neîncăpătoare. Pe lângă numeroasele feţe bisericeşti, la slujba de întronizare au participat sute de oameni care, în ciuda gerului de afară, au stat pe treptele Catedralei şi chiar în strada din faţa acesteia, urmărind cu emoţie şi evlavie slujba transmisă live pe un ecran montat alături de clădirea bisericii, astfel încât aglomeraţia să nu fie un impediment în a asista la ritualul de întronizare şi a participa la slujbă.

La ceremonie au fost prezenţi şi politicieni locali între care senatorul Marius Obreja, preşedinte al PNL Covasna, care a participat doar în calitate de simplu enoriaş. „Fiind ortodox, am mers întotdeauna la marile sărbători religioase din judeţele noastre, şi Harghita, şi Covasna. Am participat la numeroase slujbe de sfinţire de mănăstiri, la ridicarea în rang de arhiepiscop a Înaltpreasfinţitului Ioan Selejan, am fost la întronizarea de la Mitropolia din Timişoara şi aşa mai departe. Consider că harul Domnului prin mijlocirea preoţilor sau a persoanelor cu har coboară asupra noastră şi la evenimentele acestea mai mari, dar întâlnirea cu Dumnezeu se poate produce oriunde”, a mărturisit Obreja, care a vorbit totodată şi de buna relaţie pe care a avut-o cu fostul episcop. „Cu IPS Ioan Selejan am avut o lungă perioadă în care ne-am cunoscut, în care am stat de vorbă, în care am cerut sfaturi. Intenţia şi deschiderea mea de a colabora la fel de bine cu noul episcop sunt totale şi sper că se vor concretiza”, ne-a spus Obreja.

Mesajul Patriarhului Daniel

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat cu ocazia întronizării Preasfinţitului Părinte Andrei Moldovan ca Episcop al Covasnei şi Harghitei:

Preasfințite Părinte Episcop Andrei,

La solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului, vă adresăm cuvânt de binecuvântare pentru noua misiune pastorală pe care o începeţi astăzi.

Prin lucrarea harului Preasfântului Duh, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române v-a încredinţat spre păstorire poporul dreptcredincios din tânăra şi dinamica Episcopie a Covasnei şi Harghitei, aflată într-o zonă a României în care românii ortodocşi sunt minoritari, iar lucrarea pastorală arhierească este în acelaşi timp necesară şi anevoioasă.

În acest sens, marea demnitate şi responsabilitate de a mărturisi şi sluji, prin cuvânt şi faptă, prezenţa şi lucrarea Domnului Iisus Hristos, Marele-Preot sau Arhiereul veşnic, în Biserica Sa, trebuie împlinită lucrând „cu timp şi fără timp” pentru întărirea comuniunii ortodoxe şi româneşti în acest ţinut străbun, unind viaţa spirituală cu misiunea pastorală, iar pacea interetnică şi interconfesională cu dragostea de Ţară şi Neam!

Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, înaintașul Preasfinţiei Voastre în această demnitate, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, acum Mitropolitul Banatului, a păstorit cu multă înţelepciune şi râvnă duhovnicească Episcopia Covasnei şi Harghitei, pe care a ctitorit-o şi a consolidat-o prin creşterea numărului unităţilor bisericeşti (parohii şi mănăstiri), prin edificarea de noi lăcaşuri de cult şi restaurarea celor vechi, prin intensificarea vieţii parohiale şi monahale, a activităţii educative, cultural-religioase şi social-filantropice.

Astăzicu binecuvântarea lui Dumnezeu, sărbătorim cu multă bucurie, împreună cu întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar mai ales cu clerul şi credincioşii din această eparhie, întronizarea Preasfinţiei Voastre ca nou Episcop al Covasnei şi Harghitei.

Calităţile teologice, duhovniceşti şi pastorale deosebite pe care le-aţi dovedit în slujirea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului ne îndreptăţesc să avem speranţa că slujirea de chiriarh pe care o începeţi astăzi va fi o lucrare rodnică, binecuvântată de Dumnezeu şi folositoare Bisericii şi Neamului românesc.

De aceea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1) să vă dăruiască mult ajutor în slujirea pastorală şi socială ca Episcop ortodox român al Covasnei şi Harghitei, spre a conduce pe calea mântuirii clerul, monahii şi credincioşii ortodocşi români din această eparhie cu o vocaţie deosebită în păstrarea credinţei ortodoxe şi a convieţuirii paşnice cu alte etnii şi confesiuni. Pentru a împlini această lucrare sunt foarte necesare consultarea şi cooperarea cu Mitropolitul Ardealului, cu ierarhii ortodocşi români din Transilvania şi cu Patriarhia Română, în luarea de hotărâri majore pastorale, sociale şi patriotice.

Acum, la începutul slujirii chiriarhale a Preasfinţiei Voastre, vă încredinţăm, Preasfințite Părinte Andrei, de sprijinul nostru personal şi al ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în lucrarea sfântă la care aţi fost chemat, spre slava Preasfintei Treimi, binele Bisericii noastre, demnitatea şi unitatea poporului român!

Cu părintească binecuvântare şi frăţească dragoste în Hristos,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Greva foamei la Catedrala Miercurea Ciuc februarie 2015 - 2

Greva foamei în faţa Catedralei

Tuturor celor bucuroşi să participe la ceremonia din Miercurea Ciuc li s-a adăugat şi un grevist al foamei. Este vorba despre Călin Cristi, din Bacău, care a venit la acest eveniment în mod expres pentru a îşi exprima protestul faţă de IPS Ioachim Băcăuanul, în legătură cu care susţine că l-a exmatriculat de la Facultatea de Teologie. „Am fost student la Teologie de două ori. Am fost exmatriculat pentru că mi s-a retras binecuvântarea arhierească de către Părintele Ioachim Băcăuanul. Motivele exmatriculării nu se comunică, pentru că în statutul Bisericii Ortodoxe Române, episcopul are dreptul să retragă binecuvântarea oricând doreşte”, ne-a spus tânărul. Protestatarul, care susţine că nu a fost luat în seamă de nimeni până în prezent, este hotărât să îşi revendice în continuare dreptul de a se reînscrie la Facultatea de Teologie, la care pretinde că a fost student, atât prin greva foamei pe care afirmă că o va continua, cât şi prin alte demersuri către instituţiile statului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.